27 - 04 - 2020
خزر به خلیج فارس نزدیک شد
گروه حملونقل- سیر مسیر اولین قطار از مبدا رشت، استان گیلان را به شبکه سراسری ریلی وصل کرد. راهآهن قزوین – رشت که روز گذشته با حضور حسن روحانی، رییس جمهوری و محمد اسلامی، وزیر راهوشهرسازی افتتاح شد بخشی از کریدور شمال – جنوب است که وضعیت ترانزیتی ایران را دگرگون خواهد کرد. این خط ریلی که مقصد نهایی آن آستاراست مسیر راهآهن جنوب کشور را به دریای خزر نزدیکتر کرده است. دولت امیدوار است با تکمیل این خط ریلی قیمت و زمان ترانزیت از طریق ایران را کاهش دهد.
یکی از سیاستهای اصلی حوزه حملونقل کشور در سالهای گذشته بر توسعه بنادر جنوبی کشور و تکمیل زنجیره حملونقل کالاست؛ سیاستی که در سطحی بالاتر از طرفی با تحکیم رابطه با هند و استفاده از ظرفیتهای ترانزیتی این کشور و از طرف دیگر از طریق احیای جاده ابریشم حملونقل بینالمللی ایران را دگرگون خواهد کرد. کشور هند که در سالهای گذشته با سرمایهگذاری عظیم در چابهار به شریک تجاری ایران تبدیل شده است ایران را مقصد ترانزیت کالاهای خود به اروپا و آسیای میانه انتخاب کرده است. از سوی دیگر چین که به دنبال احیای جاده ابریشم است در این مسیر به یاری ایران از طریق کریدور شمال- جنوب احتیاج دارد. وضعیت جغرافیایی ایران این مزیتها را برای توسعه ایجاد کرده است؛ مزیتهایی که تکمیل کریدور شمال – جنوب بخشی از مسیر دستیابی به آن است.
راهاندازی مسیر ریلی قزوین – رشت بخشی از برنامههای دولت برای اتصال بنادر شمالی و جنوبی کشور را تکمیل کرد. کریدور ریلی جنوب به شمال ایران در نهایت با اتصال راهآهن آستارا- آستارا فعال میشود و بنادر ایران را به اروپا متصل میکند. در حال حاضر سهم ایران به عنوان کریدور شمال – جنوب از بازار کشورهایی مانند هند که از طریق این مسیر میتوانند صادرات خود به اروپا را تسهیل کنند بسیار اندک است. ایران به عنوان یک کریدور بینالمللی تاکنون توفیق چندانی در جذب ترانزیت کشورهای همسایه نداشته است؛ کریدوری که به دلیل ناتوانی در ارائه «قیمت قطعی» و «تخمین زمان حمل بار» به شرکای بینالمللی از درآمد هنگفت ارزی این بخش محروم مانده است. شبکه حملونقل و ترانزیت ایران به دلیل «چندپارگی» و عدم ارائه خدمات حملونقل یکپارچه فاقد مزیتهای رقابتی است؛ شرکای ایران برای ترانزیت بار باید بخشی از کالا را از دریا، بخشی را از طریق ریل و بخشی را هم از طریق جاده جابهجا کنند و بر همین اساس نمیتوانند قیمت قطعی جابهجایی را تخمین بزنند. مانع دیگر توسعه ترانزیت در ایران عدم تخمین زمان جابهجایی است؛ شبکه حملونقل ایران به دلیل استفاده از گونههای حملونقل گوناگون نمیتواند زمان قطعی حمل بار را به شرکای خود ارائه دهد. بر این اساس راهاندازی و تکمیل زنجیره حملونقل ترکیبی قدم بزرگی برای رفع چالشهای موجود در حوزه ترانزیت ایران است.
رییسجمهور افتتاح در مراسم افتتاح راهآهن قزوین – رشت این خط ریلی را دستاوردی ارزنده برای مردم استان گیلان، ایران و منطقه دانست و با بیان ضرورت تسریع در تکمیل این خط ریلی تا انزلی و آستارا تاکید کرد: تکمیل کریدور ریلی جنوب – شمال زنجیرهای از روابط تجاری از شرق تا اروپا ایجاد میکند. حسن روحانی با قدردانی از حضور نمایندگانی از کشورهای دوست و همسایه از جمله آذربایجان، پاکستان و عراق گفت: پروژه راهآهن قزوین – رشت پیچیدگیهای فراوان مهندسی داشت ولی به بهترین شکل اجرا شد و باعث افتخار است که این پروژه بسیار مهم با تمام پیچیدگیها از لحاظ احداث پل و تونل توسط مهندسان ایرانی طراحی و اجرا شده است.
وی اتصال چهارمین استان کشور به راهآهن سراسری و توسعه بنادر را از افتخارات این دولت برشمرد و از وزیر راه خواست در سال ۹۹ خط ریلی را به بندر کاسپین برساند.
رییسجمهور با بیان اینکه به زودی راهآهن ایران و عراق متصل میشود، اظهار داشت: راهآهن ایران تا چین متصل شده و پیوند با همسایگان عمیقتر شده است و توسعه ارتباطات ریلی با همسایگان نشانهای از شکست سیاست تحریم ایران است.
روحانی افزود: بسیار خوشحالیم که این راهآهن میتواند یک خط ریلی مهم و راهبردی در منطقه باشد و با امضای تفاهمها در این مراسم، این خط آهن از رشت به آستارا در مدت زمان کوتاهی ادامه یابد.
وی با اشاره به اینکه بهرهبرداری از این خط و اتصال آن به آستارا میتواند خلیج فارس را به شمال کشور، منطقه قفقاز، روسیه، شرق و شمال اروپا متصل کند، اظهار داشت: این راهآهن، شمال – جنوب و همچنین شمال به غرب به حساب میآید و توانمندیهای زیادی برای حملونقل بین کشورهای منطقه را دارد.
رییسجمهور با اشاره به اجلاس سهجانبه با کشورهای روسیه و آذربایجان و بحث و بررسی در خصوص این خط ریلی مهم، تصریح کرد: در آن نشست درباره انتقال محمولهها از طریق این خط ریلی به اروپا و همچنین کشورهای جنوب شرقی ایران و آفریقا بحث و بررسی شد که این راهآهن علاوه بر مزایا و رشد اقتصادی ایران و گیلان رهاوردهای محیطزیستی بسیاری نیز دارد.
روحانی با اشاره به اینکه مسیر تهران – رشت از طریق خط ریلی چهار ساعت خواهد شد که برای گردشگران، مسافران و حملونقل کالاها از اهمیت اساسی برخوردار است، از تلاشهای وزارت راهوشهرسازی و سازمان برنامهوبودجه به منظور توسعه ریلی در این دولت قدردانی کرد.
وی اضافه کرد: چهار هزار کیلومتر مسیر ریلی در آغاز انقلاب اسلامی با افزایش سه برابری به ۱۲ هزار کیلومتر رسیده است و در دولت تدبیر و امید نیز طی پنج سال ۲۰ درصد راهآهن کشور افزایش داشته است و در طول دو سال توانستیم چندین استان را به راهآهن سراسری کشوری متصل کنیم و انشاءالله در سال آینده نیز با اتصال راهآهن بستانآباد – تبریز شاهد اتصال پنجمین استان به راهآهن سراسری کشور باشیم.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه مسیر ریلی و تقویت بنادر از افتخارات دولت تدبیر و امید است، خاطرنشان کرد: حملونقل و قدرت بنادر از اهمیت بسیاری برخوردار است و از لحاظ ظرفیت و جابهجایی به بیش از ۱۰ برابر ارتقا یافته است و از ۱۹ میلیون در اوایل انقلاب اسلامی به بیش از ۲۰۰ میلیون ظرفیت بار رسیدهایم.
روحانی با اشاره به اقدامات دولت تدبیر و امید در توسعه بندر چابهار در جنوب کشور و همچنین بندر کاسپین در شمال ایران از وزیر راهوشهرسازی درخواست کرد با تلاشهای روزافزون شاهد افتتاح راهآهن در سال ۹۹ به بندر کاسپین، انزلی و در مرحله پایانی آستارا باشیم.
وی با تاکید بر اینکه در بحث اتصال راهآهن نباید تنها به ابعاد اقتصادی آن توجه کرد بلکه ارتباط ریلی میتواند پیوندهای بین کشورهای منطقه را مستحکمتر کند، ابراز داشت: اتصال راهآهن جمهوری اسلامی ایران به کشورهای پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه و به زودی عراق برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت اساسی دارد و همچنین میتوانیم به سایر کشورها متصل شویم.
رییسجمهور ادامه داد: این حرکت ارزشمند از لحاظ سیاسی برای تقویت رابطه کشورهاست و امروز نه تنها به دریای سیاه و مدیترانه بلکه از طریق راهآهن اینچهبرون به چین متصل میشویم و پیوند جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه و جهان مستحکمتر میشود.
روحانی با تاکید بر اینکه این مهم نشان میدهد تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران موثر نیست، ابراز داشت: ملتها و دولتهای منطقه تصمیم به برادری، دوستی، همسایگی و ارتباط مستحکمتر با یکدیگر دارند و آنانی که میخواهند در روابط کشورهای منطقه اختلال ایجاد کنند موفق نبوده و نخواهند بود.
وزیر راهوشهرسازی نیز در این مراسم گفت: یکی دیگر از وعدههای دولت تدبیر و امید و اراده ویژه شخص رییس جمهور برای اتصال مراکز استان به شبکه ریلی تحقق یافت و امروز شاهد حرکت قطار از رشت به مشهد مقدس بودیم.
وی حضور وزرای کشورهای مختلف و همچنین مهمانان خارجی و داخلی در این رویداد را باارزش و مهم دانست و تصریح کرد: این پروژه بسیار مغتنم و مهم است و حضور وزرای خارجی این مساله را تایید میکند. به همین علت جا دارد از زحمات ویژه دکتر آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی، نمایندگان محترم مجلس و به ویژه از دکتر نوبخت رییس سازمان برنامهوبودجه برای زحمات و حمایتهای راهبردی که در خصوص این پروژه کلیدی انجام دادهاند تشکر کنم.
وزیر راهوشهرسازی با تاکید بر اینکه امروز با همدلی و هماهنگی شاهد بهرهبرداری از یک قطعه مهم در کریدور شمال-جنوب هستیم، افزود: اتصال خط آهن قزوین-رشت و تداوم اتصال آن به آستارا از طریق ریل میتواند سهم مهمی هم در رفاه و هم در ایمنی سفر به استان گیلان و گردشگری داشته باشد.
اسلامی ادامه داد: این اتصال میتواند در شکوفایی اقتصادی منطقه و تردد و ترانزیت نقش بسیار موثری داشته باشد، همچنین این پروژه ترانزیت خارجی کشور را نیز افزایش میدهد. این مقام مسوول تصریح کرد: پیش از این در پروژه آستارا- آستارا، افزایش ترانزیت و بار رخ داده است و در این مسیر توانستهایم بار ترانزیتی از هزار تن را به یک میلیون تن برسانیم که نشاندهنده نقش مهم ترانزیتی مسیر فوق است.
به گفته وزیر راهوشهرسازی امروز باید به همه کارگران، دستاندرکاران ایرانی و بومی پروژه اتصال ریلی استان گیلان خداقوت گفت. به گفته کارشناسان، در صورت تکمیل کریدور شمال- جنوب و ساخت راهآهن رشت- انزلی- آستارا هزینه حمل کالا به سمت اروپا حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا میکند و مزیتهای رقابتی کشور در این زمینه را افزایش خواهد داد. از سوی دیگر شبکه ترانزیت ایران به کاهش تنوع گونههای حملونقل میتواند قیمت و زمان حمل کالا را رقابتیتر از گذشته ارائه دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد