9 - 12 - 2024
خصوصیسازی؛ تنها راه برونرفت از بحران خودرو
دبیر سابق انجمن واردکنندگان خودرو، مهمترین راهکار بیرونرفت از شرایط فعلی را خصوصیسازی به شکل درست و تغییر مدیران دولتی دانست.
اسماعیل شجاعی، کارشناس صنعت خودرو و سخنگوی سابق شورای رقابت در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: مهمترین کاری که باید ما برای صنعت خودرو انجام بدهیم در مرحله اول خصوصیسازی دو بنگاه بزرگ کشور ایرانخودرو و سایپا به شکل صحیح است، شرکتهای خصولتی و نهادهای عمومی را به بخش خصوصی واقعی با مدیران لایق تحویل دهند. همچنین برای ایجاد بازار رقابتی نیاز نداریم که تعداد زیادی خودروسازی ایجاد کنیم. در کشور الان ۶۴ تا ۶۵ تا مجوز خودروسازی صادر کردهایم، اینها سیاستهای نادرست است، دنیا ۳ یا ۴ تا بنگاه خودروسازی بیشتر ندارد. برای رقابتپذیر کردن بازار خودرو لازم است ۵ تا ۱۰درصد این بازار به شکل واردات انجام شود نه واردات خودروهای لوکس واردات در خودروهایی که طبقه متوسط مصرف میکنند، به این شکل میتوانیم بازار را رقابتی کنیم؛ پس خصوصیسازی و آزادسازی واردات به شکل معقول میتواند شرایط را برای صنعت خودروی ما بهینه کند.
شجاعی ادامه داد: نکته دیگر هم اینکه خودروسازی ما نیازمند پشتیبانی مالی است. بانکها، سیستمهای اعتباری و بخشهای سرمایهگذاری باید بتوانند در این قسمت سرمایهگذاری کنند، وقتی شما بازار خودرو را به یک بخش نزولخوار میسپارید و اصلا از آن حمایتی نمیکنید آنوقت انتظار دارید قیمت خودرو پایین دربیاید؟ قطعا اینگونه نمیشود، ما نهتنها هیچ حمایت بانکی نداریم بلکه حتی اجازه داده نمیشود که شرکتهای مهم بینالمللی بیایند و به شکل سرمایهگذاری خارجی یا به شکل جوینت ونچر با شرکتهای داخلی کار کنند.
وی تصریح کرد: اینکه میگویم اجازه داده نمیشود یعنی اینکه شرایط اقتصادی و سیاسی برای تحقق این موضوع فراهم نمیشود، بنابراین شرکتها با دشواری روبهرو میشوند، نمیتوانیم ما در یک شرایط نابهنجار یا ناامن اقتصادی انتظار داشته باشیم که شرکتهای خارجی بیایند و سرمایهگذاری کنند. بنابراین قطعهسازان و خودروسازان ما در این وادی تنها ماندهاند و از آن طرف هم پشتیبانیهای مالی و بانکی مناسب هم برای جهش تولید اتفاق نیفتاده است.
سخنگوی سابق شورای رقابت ادامه داد: چرا باید مدیرعامل ایرانخودرو و سایپا مانند دو تا کارمند یا معاون وزیر عمل کرده و همواره تحت فرمان وزیر صنایع باشند و حتی نمیدانند فردا صبح پشت میزشان هستند یا نه؟ مدیریتها در ایرانخودرو و سایپا متزلزل است، پشتیبانی ندارند و نمیتوانند بلندمدت فکر عمل داشته باشند و مدام از سمت واحدهای سیاسی به نیرو تحمیل میشوند، با این اوصاف خصوصیسازی تنها راه این سیستم است و نجات صنعت خودروی ما به کاهش دخالت نظام حکمرانی گره خورده است.
وی تغییر اساسی در صنعت خودروی کشور را مستلزم یک شجاعت و تصمیم عاقلانه دانست و گفت: امیدوارم وزیر کنونی تصمیم بگیرد که مدیریت ایرانخودرو و سایپا را واگذار کند و اینها به شرکتهای واقعا خصوصی تبدیل شوند تا بتوانند به شکل بلندمدت فکر کنند و بعد از آن شاهد ورود سرمایهگذار خارجی خواهیم بود و همچنین با قطعهسازان داخلی تعامل خوب داشته باشند و از ظرفیت تولید قطعهسازی ما به نحو احسن استفاده کنند.
شجاعی درباره صادرات قطعات خودرو اظهار کرد: صادرات قطعات و حتی خودرو مستلزم داشتن شرایط بسیار باثبات، با برنامهریزی مناسب و با کیفیت مناسب است، محصولات کنونی ما در مجموع از کیفیت لازم برخوردار نیست و باید ما اول شرایط کشور را درباره صنعت خودرو اصلاح کنیم، چهار گام مهمی را که باید اینجا برداریم اول خصوصیسازی، دوم لغو این سامانه یکپارچه فروش و دخالت دولت، آزادسازی واردات از تغییر از یک نظام غیرتعرفه به یک نظام تعرفهای معقول جهت رقابت و در انتها ایجاد پشتیبانی مالی و بانکی از صنعت قطعهسازی و خودروسازی که بتواند این بستر را برای رشد و بالندگی مهیا کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد