16 - 11 - 2024
خطر افت ۳۰ درصدی تولید با قطعی برق
«جهانصنعت»- در پی تعطیلیهای اجباری دو روز در هفته صنایع طی تابستان سال جاری و آسیب جدی صنعت از محل ناترازی برق، از هفته گذشته بار دیگر «کمبود برق» و «کمبود گاز» به طور همزمان در صدر فهرست دغدغههای صنعتگران قرار گرفت، به گونهای که برخی برآوردها حاکی از افت میزان تولید در کشور طی ماههای پیشرو است. این در حالی است که به گفته کارشناسان، ناترازی انرژی محصول غفلت در سالهای گذشته بوده و رفع این معضل مستلزم سرمایهگذاریهای کلان و خارجی است. طی دهه 1390 از سویی رشد اقتصاد ایران در حد صفر بود و همزمان نرخ رشد نقدینگی و تورم تشدید شد. در این حال، سرمایهگذاری به محاق رفت و نرخ انباشته سرمایه منفی شد. طبیعی است که در این شرایط، از سویی بسیاری از زیرساختهای ایران همچون زیرساختهای مربوط به تولید برق و گاز، جادهها، ناوگان جادهای، ریلی و هوایی و… فرسوده شده و میشوند و از سوی دیگر به علت ازدیاد جمعیت و فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی نیاز به زیرساختها فزونی میگیرد و این همه در حالی است که نهتنها زیرساختها حفظ و توسعه نیافتهاند که تضعیف و فرسوده نیز شدهاند، از این رو است که هماینک با کمبود برق و گاز و… مواجه هستیم.
نگرانی از سرایت قطعی برق به صنایع
در این حال، آرمان خالقی، دبیرکل خانه صمت ایران گفت: صنایع این نگرانی را دارند که قطعی برق خانوار به تولید نیز سرایت یابد، بنابراین تولیدکنندگان حتی اگر قرار باشد به مراجع قضایی طرح دعوا کنند بر تامین انرژی پافشاری دارند.
دبیرکل جدید خانه صمت ایران در گفتوگو با ایلنا به تاکید مدیرعامل شهرکهای صنعتی مبنی بر تسری نیافتن قطعی برق خانوار به صنایع اشاره کرد و گفت: در نشست اخیری که با آقای انصاری، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی داشتیم ایشان در امتداد فرمایشات دیگر مقامات دولتی اظهار کردند که قطعی برق خانوار به دلیل کاهش مازوتسازی نباید به صنایع سرایت پیدا کند و کمبود برق علاوه بر تابستان در زمستان هم گریبانگیر تولید نشود، با این حال صنایع این نگرانی را دارند که با پیامدهای کمبود برق روبهرو شوند.
وی افزود: براساس قانون، صنایع نباید در اولویت قطعی باشند و تلاش دولت در مجموعه وزارت صمت هم این است که قانون اجرا شود، به ویژه که بخش تولید امسال به قدر کافی از قطعی برق آسیب دیده و در همین حال به نظر میرسد کشور با ناترازی 30درصدی گاز نیز روبهرو است و چنانچه قطعی گاز هم با افزایش سرما به مشکل قطعی برق اضافه شود تولید در ماههای پیشرو بیش از 30درصد افت خواهد داشت.
خالقی تصریح کرد: حتی اگر قرار باشد تولیدکنندگان به مراجع قضایی طرح دعوا کنند بر تامین انرژی پافشاری دارند.
دبیرکل خانه صمت ایران اظهار کرد: مدیرعامل شهرکهای صنعتی همچنین برای کمک به تامین برق صنایع اعلام آمادگی کردهاند و از تلاش برای پیشنیازهای این امر مانند تامین زمین برای ایجاد مزارع خورشیدی، تامین مالی این پروژه و اتصال برق آن به برق شبکه سخن گفتند، همچنین پیشنهاد کردند صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی با توجه به کمبودی که برای هر یک از شهرکها متصور است در قالب کنسرسیومهایی به سرمایهگذاری در تولید برق اقدام کنند.
وی یادآور شد: در نهایت بخش خصوصی به دلیل کمبود کنونی چارهای ندارد جز اینکه با اتخاذ رویکرد خودتامین شدن با این چالش مقابله کند. این چالش برآمده از کمکاریهای سالهای گذشته و دفع سرمایهگذاریها از تولید انرژی است و در همین حال در بودجه کشور نیز منابع کافی برای افزایش تولید برق و گاز دیده نشده یا راهکارهایی ارائه نشده که مشوق جذب سرمایه به تولید انرژی باشد، ضمن اینکه افزایش تولید باید همزمان با اعمال راهکارهایی برای بهینهسازی مصرف در بخشهای خانگی و صنعتی باشد.
لزوم سرمایهگذاریهای کلان و خارجی
مهرداد اکبریان، نایبرییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران نیز در این رابطه با بیان اینکه ناترازی انرژی محصول غفلت در سالهای گذشته است، بر لزوم سرمایهگذاریهای کلان و خارجی برای رفع این معضل تاکید کرد. اکبریان در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: سالهاست که ضعف در تولید برق و گاز در کشور وجود دارد و زیرساختهای لازم ایجاد نشده که این موضوع به صنایع ضرر جدی زده و آزاردهنده است.
وی افزود: اکنون کمبود انرژی نهتنها برای بخش صنعت و تولید آزاردهنده بوده، بلکه شامل مصرفکنندگان خانگی نیز شده است و همه مردم این کمبود را حس میکنند.
نایبرییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه رفع ناترازی انرژی همت بالا و سرمایهگذاری کلان و خارجی را میطلبد، گفت: برطرف کردن این ناترازی با حمایتها و سیاستهای دولت چهاردهم صورت میگیرد و با سرمایهگذاری کوچک نمیشود مشکلات این بخش را رفع کرد.
وی ادامه داد: فقط با سرمایهگذاریهای کلان و استفاده از سرمایههای شرکتهای خارجی در چند سال آینده میتوانیم بحران انرژی را برطرف کنیم اما با این روال، این ناترازی وجود دارد.
اکبریان با اشاره به اینکه ناترازی انرژی زنجیره فولاد و سایر صنایع را دچار مشکل کرده است، گفت: ناترازی برق و انرژی به کل زنجیره آسیب میزند، این در حالی است که صنایع با مشکلات دیگری ازجمله کمبود یا واردات مواد اولیه، قیمتگذاری دستوری و ارز و سایر موارد دستوپنجه نرم میکنند.
وی تاکید کرد: زنجیره فولاد به بخش معدن نیز مرتبط است و ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند. اگر یک بخش کوچکترین تاثیر را ببیند به طور قطع در عرصه و تقاضا و در پاییندست و بالادست زنجیره نیز اختلال ایجاد شده و منجر به کاهش تولیدات میشود.
نایبرییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه دولت درصدد کنترل و مدیریت برق و گاز کشور است، گفت: فرهنگسازی برای ورود کارخانهها به سمت تولید انرژی پاک و نیروگاهها، یکی از مهمترین اقدامات است که باید از سوی صنایع و با حمایتها و مشوقهای دولتی مورد حمایت قرار گیرد.
وی عنوان کرد: اگر صنایع به نیروگاههای خورشیدی و پاک متصل شوند، تنها بخشی از ناترازی انرژی آنها رفع میشود و بیش از 7 تا 8درصد کل برق را نمیتوانند تامین کنند. اکنون به شرکتهای بزرگ معدنی و فولادی تکلیف شده است که در کنار صنایع اقدام به ایجاد نیروگاههای خودتامین کنند.
نایبرییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران ابراز کرد: اکنون تعدادی از شرکتهای بزرگ اقدام به راهاندازی نیروگاههای خودتامین کردهاند که باید از این شرکتها حمایت شود تا به عنوان الگو به سایر شرکتها تعمیم داده تا منجر به استقبال سایر شرکتها و صنایع شود.
وی اظهار کرد: کشورمان از لحاظ منابع غنی است و اصلا زیبنده نیست که با این فراوانی نعمت دچار مشکل ناترازی انرژی که محصول غفلت در سالهای گذشته است، باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد