9 - 02 - 2018
خطر سوءتغذیه در کودکان زیر ۵ سال
ایسنا- مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن اشاره به دسترسی پایین به مواد غذایی و ریزمغذیها در مناطق ناامن غذایی کشور تاکید کرد: مشکلات تغذیهای مانند سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال و کمبود ریزمغذی در این مناطق بیشتر دیده میشود.
زهرا عبداللهی درباره اقدامات ضروری برای جلوگیری از بروز ناامنی غذایی در مناطقی که دچار خشکسالی شدهاند، گفت: با توجه به تغییرات آب و هوایی و بحران کمآبی و خشکسالی که ایران درگیر آن است، باید برای به خطر نیفتادن امنیت غذایی کشور به سرعت تمهیداتی اندیشیده شود. در حال حاضر جهاد کشاورزی در این زمینه اقداماتی انجام میدهد. یکی از اقدامات ضروری در این زمینه تغییر الگوی کشت با توجه به مقدار آب و شوری منابع آبی و خاک است. به این ترتیب مشخص میشود چه نوع محصولاتی در مناطقی که با خشکسالی روبهرو هستند بهتر عمل میآید. تغییر در الگوی کشت و تولیدات کشاورزی نیز باید به سمت محصولاتی برود که ضمن نیاز به آب کمتر، ارزش غذایی بالایی دارند و از کیفیت تغذیهای مناسبی برخوردار هستند. این موضوع برای حفظ امنیت غذایی در کشور اهمیت زیادی دارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت آموزش خانوادههای ساکن در این مناطق را یکی دیگر از راههای جلوگیری از ناامنی غذایی دانست و گفت: آموزش و فرهنگسازی در زمینه الگوی درست تغذیهای در این زمینه اهمیت زیادی دارد یعنی با توجه به منابع محدود و در دسترس، خانوادهها به ویژه زنان باید بیاموزند چگونه از همان منابع اندک غذایی استفاده بهینهای داشته باشند تا سلامت تغذیهای خانواده حفظ شود. عبداللهی با اشاره به بروز مشکلات تغذیهای در مناطق کمآب و خشک کشور گفت: اطلاعاتی که در این زمینه وجود دارد نشان میدهد در استانهایی که مشکل کمآبی وجود دارد، مشکلات تغذیهای بیشتر است. برای مثال سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال و کمبود ریزمغذی در این مناطق بیشتر دیده میشود. این موضوع طبیعی است چون دسترسی به مواد غذایی و منابع ریزمغذی در این مناطق کمتر فراهم است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر یکی از اولویتهای وزارت بهداشت که با همکاری سایر ذینفعان و جهاد کشاورزی انجام میشود، برنامهریزی و اولویت دادن به وضعیت تغذیه در استانهایی است که به دلیل کمآبی و خشکسالی ممکن است در معرض ناامنی غذایی قرار گیرند.
عبداللهی پیشتر درباره برنامههای وزارت بهداشت برای کنترل امنیت غذایی در استانهای سیستانوبلوچستان، کهگیلویهوبویراحمد، هرمزگان، بوشهر، کرمان، بندرعباس و ایلام گفته بود: وزارت بهداشت برای هفت استان در معرض خطر ناامنی غذایی از سال گذشته برنامههای ویژهای را با حمایت سازمان مدیریت و برنامهریزی در نظر گرفته است. در راس این برنامهها شناسایی خانوارهای ناامن غذایی و پیدا کردن علت آن است. اجرای پروژههای توانمندسازی برای درآمدزایی خانوادهها در راستای تامین امکان مالی برای بهبود وضعیت تغذیه و همچنین توانایی تولید مواد غذایی نیز بخش دیگری از این اقدامات است.
پژوهش سامانه ملی پایش امنیت غذا و تغذیه در ایران و تدوین اولین نقشه آسیبپذیری و ناامنی غذایی در کشور با مسوولیت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۰به اتمام رسید. پشتوانه اجرایی این پژوهش نیز الزامات قانونی مرتبط با امنیت غذایی در کشور مانند قانون برنامههای سوم، چهارم و پنجم توسعه، سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور، سند کاهش فقر و هدفمند کردن یارانهها بوده است. در این پژوهش استانهای خوزستان، کرمان، ایلام، بوشهر، هرمزگان، کهگیلویهوبویراحمد و سیستانوبلوچستان به عنوان استانهای ناامن غذایی معرفی شدند و برنامه بین بخشی بهبود تغذیه و امنیت غذایی استان تدوین شد. اما تاثیر خشکسالی بر تغذیه در مناطقی که با این بحران روبهرو میشوند، چیست؟
فرزانه صادقی کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در این خصوص میگوید: خشکسالی باعث تاثیر منفی بر تمام ابعاد دسترسی فیزیکی، اقتصادی و فرهنگ تغذیهای میشود بهطوریکه تولیدات کشاورزی و دام، افزایش قیمت مواد غذایی، کاهش دسترسی به مواد غذایی، کاهش دسترسی به آب و کاهش کیفیت بهداشت محیط و افزایش بیماریها را سبب میشود. پیامدهای خشکسالی نیز شامل افزایش بیماریها مانند عفونتهای ریه، کمآب شدن بدن، بروز قحطی و آشفتگی در جامعه، جنگ و نزاع بر سر منابع طبیعی، سوءتغذیه و ترک تحصیل و در نهایت مهاجرت میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد