25 - 12 - 2017
خطر فرو پاشی اقتصادکرهشمالی
شورای امنیت سازمان ملل متحد با حمایت و همراهی چین به اتفاق آرا قطعنامهای بر ضد کرهشمالی به تصویب رساند که به موجب آن پیونگیانگ تحت تحریمهایی جدید از جمله محدودیت در واردات نفت قرار میگیرد. نفت یکی از مواد حیاتی در چرخه برنامه موشکی و هستهای کرهشمالی به حساب میآید. تحریم نفتی کرهشمالی با رای مثبت ۱۵ عضو شورای امنیت تصویب شد.
این قطعنامه که آمریکا پیشنویس آن را تهیه کرده بود جمعه گذشته به اتفاق آرا تصویب شد. چین، بزرگترین شریک تجاری کرهشمالی، در کنار روسیه به پیشنویس رای مثبت دادند.
پیشتر قرار بود از روز اول ژانویه سال ۲۰۱۸ کرهشمالی اجازه یابد سالانه دو میلیون بشکه نفت و فرآوردههای نفتی (بنزین، گازوئیل و نفت سنگین) وارد کند. براساس مصوبه جدید این میزان به ۵۰۰ هزار بشکه در سال کاهش مییابد. نفت یکی از مواد حیاتی در چرخه برنامه موشکی و هستهای کرهشمالی به حساب میآید. به این ترتیب انتظار میرود صادرات فرآوردههای نفتی به کرهشمالی- که عمدتا توسط چین انجام میشود- ۹۰ درصد کاهش پیدا کند.
صادرات هر گونه مواد غذایی، تولیدات کشاورزی، ماشینآلات، وسایل الکتریکی، مواد معدنی، چوب و کشتی به کرهشمالی ممنوع و مشمول تحریم شده است. مسافرت ۱۶ شخصیت کرهشمالی به خارج از کشور ممنوع و داراییهای آنها مسدود میشوند.
رییسجمهور آمریکا ماه نوامبر از شی جینپینگ، همتای چینی خود خواسته بود صادرات نفت به کرهشمالی را متوقف کند؛ اقدامی که به معنای وارد کردن ضربهای مهلک به اقتصاد رو به فروپاشی این کشور تلقی میشود.
بنا بر قطعنامه جدید، کارگران کرهشمالی در کشورهای دیگر باید ظرف ۲۴ ماه به کشورشان بازگردند؛ اقدامی که میتواند به یکی از منابع درآمد ارزی دولت کرهشمالی ضربه وارد کند. همچنین ممنوعیتهای جدیدی علیه صادرات تولیدات داخلی کرهشمالی در نظر گرفته شده است. این قطعنامه به شماره ۲۳۹۷ صادرات هر گونه پارچه و طرحهای تجاری مشترک با کرهشمالی و استخدام کارگران کرهشمالی در خارج از کشور را ممنوع میکند. تحریمهای جدید شورای امنیت همچنین شامل تدابیر جدیدی در زمینه ممنوعیت تجاری علیه کرهشمالی و نیز بلوکه شدن داراییها و درج ممنوعیت سفر ۱۹ شخصیت میشود. روابط کرهشمالی و آمریکا اخیرا به دلیل برنامه موشکی و آزمایشهای موشکی پیونگیانگ شاهد تنش روزافزونی است.
شورای امنیت در سپتامبر قطعنامه ۲۳۷۵ در زمینه اعمال تحریمهای بیشتر علیه کرهشمالی را صادر و نیز آزمایش بمب هیدروژنی کرهشمالی را با کاهش توانمندی اقتصادی آن محکوم کرد.
بیاثر بودن تحریمها تاکنون
از سال ۲۰۰۶ به این سو کرهشمالی مشمول ۱۰ بسته تحریمی از سوی سازمان ملل متحد در رابطه با برنامه اتمی و موشکیاش بوده است که تنها چهار بسته آنها در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسیدند. تحلیلگران معتقدند تحریم اخیر که فرآوردههای نفتی را هدف قرار داده میتواند تاثیرگذار باشد و به کار صنایع کرهشمالی که وابسته به انرژیهای فسیلی هستند لطمه بزند. افزون بر این صادرات بسیاری از کالاها به کرهشمالی ممنوع شده است.
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد گفت: این قطعنامه پیام صریحی به پیونگیانگ است که سرپیچی بیشتر موجب انزوا و مجازات بیشتر خواهد شد. ووهاتائو، نماینده چین هم قطعنامه را بیانگر موضع واحد جامعه بینالملل در قبال برنامههای تسلیحاتی کرهشمالی خواند.
این دهمین قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه کرهشمالی است که به خاطر آزمایش موشکی روز ۲۹ نوامبر این کشور وضع شده است که فقط سه بسته تحریمها علیه کرهشمالی طی سالجاری میلادی تصویب شده است. موشک آزمایششده بالستیک و از نوع قارهپیما بود که پس از طی مسیری در حدود هزار کیلومتر در جنوب دریای ژاپن به آب افتاد.
رییسجمهور آمریکا هم در شبکه توئیتر با استقبال از رای شورای امنیت نوشت جهان خواهان صلح است نه مرگ.
وزیر خارجه انگلیس هم گفت: تدابیر جدید علیه کرهشمالی گامی حیاتی در راستای محدود کردن برنامه تسلیحات هستهای آن است. او گفت: جامعه بینالملل نشان داده در محکوم کردن رفتار بیباکانه کرهشمالی متحد است.
واکنش کرهشمالی
رسانه دولتی کرهشمالی اعلام کرد پیونگیانگ سند امنیتی آمریکا را که در آن بر استفاده احتمالی از زور فوقالعاده علیه این کشور شرق آسیا تاکید شده است، مجرمانه میداند. وزارت خارجه کرهشمالی، دونالد ترامپ را متهم کرده که با استراتژی امنیت ملی جدید خود به دنبال فرمانروایی مطلق بر کل جهان است.
ترامپ دوشنبه گذشته اعلام کرد واشنگتن باید با این چالشی که به خاطر برنامههای تسلیحاتی پیونگیانگ به وجود آمده، مقابله کند. این در حالی است که سازمان ملل متحد هم با تشدید تحریمها علیه کرهشمالی موافقت کرد.
سخنگوی وزارت خارجه کرهشمالی گفت استراتژی امنیت ملی آمریکا چیزی جز اعلام تجاوز نیست. خبرگزاری کرهشمالی به نقل از این مقام گزارش داد آمریکا برای رسیدن به هدف هژمونی، در راستای خفه کردن کشورمان و تبدیل کل شبهجزیره کره به یک پاسگاه دورافتاده تقلا میکند.
ترامپ در تشریح استراتژی جدید آمریکا از کرهشمالی بابت تکرار آزمایشهای موشکی هستهای باوجود محکومیتها از جانب واشنگتن و سازمان ملل انتقاد کرد. همچنین رییسجمهور آمریکا ماه گذشته بار دیگر کرهشمالی را به عنوان کشور حامی تروریسم معرفی کرد.
مایکل کربی که ریاست تحقیقات سازمان ملل درباره سوءرفتارهای حقوق بشری در کرهشمالی را بر عهده دارد، گفت: تحریمهای مذکور تاثیر مخربی روی مردم عادی کرهشمالی خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد