25 - 11 - 2019
خط و نشان مجلس
گروه سیاسی- این روزها که مردم و مسوولان با موضوع افزایش قیمت بنزین روبهرو هستند و از یک سو اعتراضاتی ایجاد شده و از سوی دیگر دولت و دیگر قوا پیگیر نظارتها برای جلوگیری از افزایش قیمتها هستند، گویی دغدغه نمایندگان عضو جبهه پایداری همچنان بحث دوتابعیتیهاست. دیروز صبح در جلسه علنی مجلس، برخی از این نمایندگان درخواست کردند گزارش رد طرح اصلاح قانون تابعیت با اولویت در دستور کار مجلس قرار گیرد هرچند با وجود تلاش دلواپسان، بهارستاننشینها با در اولویت قرار گرفتن طرح اصلاح قانون تابعیت در شرایط فعلی مخالفت کردند. اما نظارت بر قیمت کلاها یکی از مهمترین دغدغههای وکلای ملت در مجلس بود. از این رو نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی مجلس به منظور نظارت بر قیمت کالاها جلسه تشکیل دادهاند. امروز هم بهارستاننشینها با حضور مسوولان دولتی این موضوع را پیگیری میکنند تا مانع از افزایش قیمت کالاها به بهانه افزایش قیمت بنزین شوند. دیروز بازار جمعآوری امضاها برای استیضاح وزرا هم داغ بود. از وزیر کشور گرفته تا وزیر نفت. مضاف بر آن زمزمههایی مبنی بر استعفای وزیر جهاد کشاورزی در مجلس شنیده شد اما ظاهرا رییس دولت با این موضوع موافقت نکرده و حجتی باید روز سهشنبه مهمان مجلسیها برای استیضاح شود.
بازار داغ استیضاح
دیروز علی مطهری و امیر آبادیفراهانی به دنبال جمعآوری امضا برای استیضاح وزرای کشور و نفت بودند. در حالی که استیضاح وزیر کشور توسط جمعی از نمایندگان فراکسیون امید مجلس به علت آنچه عدم مدیریت درست حوادث پس از اصلاح قیمت بنزین خوانده شده، کلید خورده بود علی مطهری نیز در نوبت عصر صحن علنی مجلس شورای اسلامی در حال جمعآوری امضا برای این استیضاح بود. جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از روزهای آغازین ناآرامیها در کشور از نحوه مدیریت و برخورد با این حوادث از سوی وزارت کشور و همچنین قطع اینترنت انتقاد کردهاند. این در حالی است که روز سهشنبه حجتی دیگر وزیر کابینه روحانی قرار است استیضاح شود، گرچه طبق اعلام سخنگوی هیات رییسه مجلس حجتی پیش از حضور در جلسه روز سهشنبه استعفای خود را تقدیم رییسجمهور کرده است؛ درخواستی که هنوز مورد موافقت روحانی قرار نگرفته است. از آن سوی پارلمان نیز امیر آبادیفراهانی تلاش کرد در رقابت با مطهری امضاهای نامه استیضاح وزیر نفت را بیشتر کند.
دغدغه دلواپسان
اما در رابطه با دغدغه نمایندگان در خصوص بحث دوتابعیتیها، حسینعلی حاجیدلیگانی از نمایندگان نزدیک به پایداری که یکی از متقاضیان اولویت این طرح بود در مجلس گفت: نداشتن تابعیت مضاعف در شاخصهای حکمرانی خوب در اکثر نظامهای سیاسی دنیاست. این سادهاندیشی است که فکر کنیم ملت و کشوری دشمن یا بدخواه ندارد بلکه در طول تاریخ برای هر ملت و کشوری دشمن و مخالف وجود داشته است. وی افزود: زمانی در ایران روزانه شش میلیون بشکه نفت از کشور میبردند و ۶۰ هزار ارتشی آمریکا در ایران حقوق و حق توحش میگرفتند اما بالاخره این ملت به استقلال و عزت رسید و طبیعی است بدخواهان نخواهند چنین وضعی پایدار بماند. نماینده مردم شاهینشهر در مجلس با بیان اینکه حضور دوتابعیتیها در گلوگاههای تصمیمگیری کشور نادرست است، یادآور شد: وظیفه ما به عنوان قانونگذار بستن راههای نفوذ عناصر بدخواه و وابسته به دشمن است که یکی از این راهها اصلاح قانون است. بنابراین به اولویت این طرح رای دهید تا حداقل مسوولان امنیت کشور و ناظران تکلیف خود را در انتخابات بدانند.
جلیل رحیمیجهانآبادی نیز به عنوان مخالف اولویت این طرح گفت: پیشنهادی که ارائه شده این است که طرحی که کمیسیون تخصصی قضایی با استدلال و دریافت نظر نهادهای صاحبنظر مثل وزارت اطلاعات و بخشهای امنیتی رد کرده مجددا در صحن مجلس مطرح و بررسی شود. موضوع آن هم تابعیت چندگانه است. این نماینده مجلس با بیان اینکه کشور غرق مشکلات اقتصادی است و اولویت مجلس باید گرهگشایی از تولید و اشتغال باشد، ادامه داد: لایحه ارزشافزوده مدت زیادی منتظر ورود به صحن است. چرا ما وقت مجلس را میگیریم؟ این چه کمکی به دولت و مجلس میکند؟ به خصوص که تاکید رهبری و مردم هم بر مسائل اقتصادی و معیشتی است. نباید در این شرایط چنین طرحی که هزار و یک مشکل امنیتی و سیاسی ایجاد میکند را در اولویت قرار دهیم.
احد آزادیخواه دیگر نماینده اصولگرا نیز به عنوان موافق اولویت این طرح نیز گفت: ما امروز درگیر مدیران دوتابعیتی هستیم و بحث تابعیت قانون مدونی در کشور ما ندارد در حالی که ما باید اداره کشور را به دست کسی بدهیم که عرق ملی داشته باشد. آینده کشور و مدیریت خرد و کلان آن وابسته به این طرح است. آزادیخواه با بیان اینکه این طرح از سوی ۱۰۰ نماینده مجلس امضا شده است، افزود: به صرف رد طرح توسط کمیسیون قضایی نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. ما میتوانیم طرح را مجددا در دستور کار قرار دهیم.
در نهایت نمایندگان پس از شنیدن نظرات موافق و مخالف با در اولویت قرار گرفتن طرح اصلاح قانون تابعیت مخالفت کردند.
اما مخالفت مجلس با دو فوریت طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی و اعلام وصول لایحه توسعه منطقه آزاد انزلی نیز در دستور کار نمایندگان قرار داشت. نمایندگان دیروز با دو فوریت طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی مخالفت کردند؛ طرحی که به دنبال ایجاد ۶۰ منطقه ویژه اقتصادی بود. نماینده اهر و هریس به عنوان متقاضی بررسی طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی با قید دو فوریت گفت: این طرح بار مالی برای دولت ندارد و به همین دلیل شورای نگهبان هم با آن مخالفت نخواهد کرد. در جریان جلسه علنی همچنین علیاصغر یوسفنژاد لایحه توسعه منطقه آزاد تجاری، صنعتی انزلی را اعلام وصول کرد.
در جریان بررسی جزئیات لایحه تجارت هم نمایندگان اسناد تجارتی ماده ۳۵۹ این لایحه را به تصویب رساندند و بر اساس آن شرایط ظهرنویسی برات را تعیین کردند. نمایندگان در ادامه بررسیهای مربط به این لایحه شرایط ضمانت برات را تعیین کردند.
اما رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی دیروز در نطق خود ضمن انتقاد از دولت در مورد سیاست اصلاح قیمت بنزین، گفت: شورای هماهنگی سران قوا بررسی کند که اگر امکان دارد سهمیه بنزین به ۹۰ تا ۱۰۰ لیتر افزایش یابد تا مردم دچار مشکل نشوند. محمدمهدی زاهدی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در نطق میاندستور خود خطاب به رییسجمهور گفت: بر همگان روشن شد که در اجرایی شدن طرح افزایش قیمت بنزین، بیتدبیری از سوی دولتمردان به اوج رسید و ناامیدی مردم از مدیران اجرایی به شدت کاهش یافت، چرا از سال اول ریاستجمهوری جنابعالی این افزایش، به صورت پلکانی و مرحلهای اجرا نشد؟ در کشور خودمان مشابه این طرح در دولتهای نهم و دهم اجرا شد؛ همان دولتی که بارها از ناکارآمدی آن سخن گفتهاید، ولی آن دولت ۱۰۰ اقدام عملی قبل از اجرای طرح به عمل آورد تا خبرگان، نخبگان و مستضعفان را قانع کند.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اصلاح قیمت بنزین در دوره محمود احمدینژاد را دارای کمترین تبعات خواند و خطاب به حسن روحانی اظهار کرد: آیا مردمی که شما میخواهید درآمد حاصل از این افزایش را به آنها برگردانید، نامحرم بودهاند؟ آیا مجلس شورای اسلامی نامحرم است؟ آیا مراجع عظام تقلید و ائمه جمعه و جماعت نامحرم هستند؟ آیا مستضعفان که انقلاب مدیون آنهاست نامحرم بودند؟ وی با ادعای اینکه «دولت حسن روحانی امنیتیترین دولت پس از انقلاب است»، اظهار کرد: این دولت چگونه متوجه مسائل امنیتی ناشی از تبعات اجرای این طرح نشده است؟ شخصی مثل رییسجمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان یک هفته قبل از بروز این حوادث و اغتشاشات آن را پیشبینی کرده بود اما شما و تیمتان آن را جدی نگرفتید.
زاهدی با تاکید بر همزمانی سیاست اصلاح قیمت بنزین و جلسات تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: جای تعجب دارد که افزایش قیمت بنزین در روزی اتفاق افتاد که مجمع تقریب مذاهب اسلامی به مناسبت هفته وحدت از کشورهای مختلف اسلامی مهمان داشت و آن مهمانان خدمت مقام معظم رهبری رسیدند تا پیام وحدت را به دنیا صادر کنند. در همان روز شاهد اغتشاشاتی بودیم تا شاید به دنیا موضوع عدم وحدت در کشور مخابره شود. آیا فکر نمیکنید که عدهای نفوذی باعث انجام چنین اقدامی در آن روز شده بودند؟ وی در ادامه نطق خود از رییس قوه قضاییه خواست در مورد همزمانی مجمع تقریب مذاهب اسلامی و سیاست اصلاح قیمت بنزین دقت و تحقیق کند. نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد از حذف کارت سوخت در گذشته خطاب به روحانی اظهار کرد: سیاست حذف کارت سوخت ضمن ایجاد خسارت زیاد مثل قاچاق سوخت به منافع ملی ضربه زد. شما بارها از فساد دونرخی بودن قیمتها سخن گفتهاید، چرا خود دچار آن شدهاید؟ چرا وزارت نفت ما به تولید محصولاتی از نفتخام روی نیاورد تا از قبل تحریم نفت دچار مشکل نشویم؟ اگر تنوع فرآوردههای نفتی را در اختیار داشتیم، از تحریم نفت نگران نبودیم.
زاهدی با اشاره به وضعیت منطقه خاورمیانه تصریح کرد: چگونه میشود مناطقی مثل لبنان و عراق سرشار از توطئه باشد و اخبار این توطئه دائما در حال انتشار باشد و شما ناگهان تصمیم به اجرای طرح افزایش قیمت بنزین بگیرید. انشاءالله قوه قضاییه به این موضوع نیز ورود میکند.
اما مهمترین تذکر دیروز نمایندگان مربوط به نادر قاضیپور بود که خطاب به رییس مجلس گفت: شما تاکید کرده بودید که به دنبال افزایش قیمت بنزین نباید قیمت کالاهای مصرفی کارگران و مستضعفان جامعه افزایش یابد. دولت باید از خواب بیدار شود. وی در ادامه اظهار کرد: قیمت تمام اجناس مورد استفاده مستضعفان افزایش یافته است. این موضوع باید با جدیت پیگیری شود. رییس مجلس شورای اسلامی نیز در پاسخ به وی بیان کرد: کمیسیونهای تخصصی مجلس به منظور نظارت بر قیمت کالاها جلسه تشکیل دادهاند و امروز نیز مجلس با حضور مسوولان دولتی این موضوع را پیگیری میکند.
حجتالاسلام احمد مازنی، عضو فراکسیون امید نیز دیروز از طرح سوال از وزیر کشور در مورد علت عدم پیشبینیهای اجتماعی و امنیتی لازم با اجرای طرح اصلاح قیمت بنزین خبر داد و گفت که در همین رابطه طرح استیضاح وزیر کشور کلید خورده است.
مخالفت روحانی با استعفای آقای وزیر
دیروز سخنگوی هیات رییسه مجلس شورای اسلامی نیز به جمع خبرنگاران آمد و درباره جلسه استیضاح وزیر جهاد کشاورزی که قرار است سهشنبه برگزار شود، گفت: هنوز نماینده دولت در خصوص حضور وزیر جهاد کشاورزی در این جلسه به ما اعلامی نداشته است، برهمین اساس طبق آییننامه داخلی مجلس استیضاح وزیر سهشنبه هفته جاری در جریان خواهد بود.
وی افزود: معاون پارلمانی رییسجمهور به ما اعلام کردند که آقای وزیر استعفا دادهاند و آقای رییسجمهور هم نپذیرفته است. در صورت پذیرفته شدن، وزیر جهاد در صحن مجلس حضور نخواهد یافت اما در هر دو صورت ما بحث استیضاح را در جلسه علنی روز سهشنبه خواهیم داشت. عباسی درباره جلسه امروز مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اینکه اعلام شده بود مجلس برای افزایش قیمت بنزین ورود پیدا کند و همچنین با توجه به ضرورت تسری پیدا نکردن افزایش قیمت بنزین بر سایر کالاها و خدماتی که مردم استفاده میکنند و به ویژه کالاهای اساسی در این خصوص اقداماتی را انجام دادیم.
سخنگوی هیات رییسه مجلس شورای اسلامی افزود: در همین رابطه کمیسیون اقتصادی جلساتی را با ستاد تنظیم بازار برگزار کرد و نتیجه آن جلسات را در صحن علنی مجلس برای نمایندگان گزارش خواهند داد. وی ادامه داد: وزرای صمت و دادگستری و همچنین مسوولانی از سازمان تعزیزات حکومتی و اتاق اصناف و بازرگانی و کسانی که دستاندرکار تنظیم بازار هستند در جلسه علنی امروز مجلس حضور خواهند یافت.
عباسی در پایان گفت: تلاش ما بر این است که اصلاح قیمت بنزین بر سایر کالاها اثر نگذارد، اگرچه متاسفانه گزارشهایی به دست ما رسیده که قیمت برخی خدمات و کالاها دچار تغییراتی شده است. ما از قوه قضاییه میخواهیم با کسانی که در این زمینه تخلف کردهاند هرچه سریعتر برخورد کنند و همچنین با کسانی که میخواهند روی قیمت کالاها اثر بگذارند برخورد جدی شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد