28 - 02 - 2024
خواهش وزیر نفت از مردم
گروه انرژی- ناترازی گاز با اولین برفی که بارید، خود را نشان داد. این در حالی است که وزارت نفت طی ماههای گذشته اعلام کرده بود ناترازی وجود ندارد، البته واقعیت این بود که هوای مطبوع به کمک ناترازی آمده بود، حال به دنبال سردشدن هوا و مصرف بالای گاز یک بار دیگر ناترازی گاز چالشبرانگیز شده و وزیر نفت دست به دامن ملت شده که «صرفهجویی کنید».
به دنبال تشدید سرمای هوا و پیشبینیها از تداوم آن رییس مرکز راهبری گاز کشور از ثبت رکورد مصرف گاز طبیعی در سال ۱۴۰۲ خبر داد. آنطور که غلامرضا کوشکی گفته، حجم مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری در روز دوشنبه، هفتم اسفندماه به ۶۶۵ میلیون مترمکعب رسید و رکورد مصرف امسال را ثبت کرده است.
به گفته این مقام شرکت گاز، سابقه نداشته رکورد مصرف گاز طبیعی در سال، اسفندماه ثبت شود. همزمان با افزایش مصرف اعلام شد شبکه گاز بعضی شهرها در استانهای گلستان، مازندران، گیلان و خراسانرضوی و خراسانشمالی و خراسانجنوبی در شرایط بحرانی قرار گرفتهاند. بنا به گفته مقامات شرکت گاز، بیشترین مصرف گاز به ترتیب متعلق به استانهای تهران، اصفهان و خراسانرضوی گزارش شده است.
همزمان شرکت ملی گاز ایران با انتشار اطلاعیهای از همه مصرفکنندگان گاز طبیعی در سراسر کشور تقاضا کرد با رعایت دمای رفاه از ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد، استفاده از لباسهای مناسب فصل سرما، تنظیم درجه حرارت سیستمهای گرمایشی براساس دمای رفاه و خاموش کردن وسایل گرمایشی اتاقها و اماکن غیرضروری، در مصرف گاز حداکثر صرفهجویی کنند .
وزیر نفت هم گفته که در صورت تداوم جهش مصرف گاز در روزهای آینده احتمال افت فشار وجود دارد.
به گفته اوجی با توجه به موج بیسابقه سرمای فراگیر و پایدار در اسفندماه، مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری در روزهای اخیر با جهش همراه بوده و به صورت تصاعدی بالا رفته است. در صورت تداوم همین فشار مصرف، احتمال افت فشار گاز در سرشاخههای شبکه گازرسانی در استانهای شمال غرب، شمال و شمالشرق وجود دارد.
وزیر نفت با بیان اینکه هماکنون همه مراکز تولید، پالایش، ایستگاههای تقویت فشار و شبکه انتقال و توزیع گاز با حداکثر ظرفیت ممکن عملیاتی هستند و همه کارکنان عملیاتی صنعت نفت در آمادهباش ۲۴ساعته قرار دارند، تصریح کرد: شبکه گاز هماکنون در حداکثر توان تولید و انتقال و توزیع قرار دارد و در صورت تداوم جهش مصرف بهویژه در روزهای آینده که پیشبینی استمرار کاهش دما وجود دارد، احتمال افت فشار گاز وجود دارد و عبور از این وضع تنها با همکاری مضاعف مردم امکانپذیر است.
اوجی البته تاکید کرده دولت کاهش مصرف را از خود آغاز کرده و هماکنون در همه محیطهای اداری و ستادی وزارت نفت وسایل گرمایشی خاموش یا تنظیم دما ۱۸ تا ۲۲ درجه اعمال میشود و شرکت ملی گاز ایران بر این موضوع نظارت دارد.
میزان ناترازی گاز کشور در سال ۱۴۰۱ در فصول سرد به ۳۱۵ میلیون مترمکعب رسید که رقمی نگرانکننده بود. به دنبال تشدید ناترازی گاز، دولت در برنامه هفتم برای حل این مشکل برنامههایی را در دستور کار قرار داده است. مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد کرده که در فصول گرم سال وزارت نفت اقدام به ذخیرهسازی گاز کند تا در فصول سرد و پرمصرف با ناترازی روبهرو نشود.
دولت بر این باور است که سیاستهای اتخاذشده در دولتهای گذشته در حوزه انرژی، منجر به بروز ناترازیهای رو به گسترش فعلی شده است. موضوعی که مرکز پژوهشهای مجلس هم آن را تایید کرده و در گزارشی که اخیرا منتشر کرد، نوشت تغییر رویکرد نسبت به وضعیت فعلی است. در بخش صنعت، تغییر راهبرد از توسعه صنایع انرژیبر به توسعه واحدهای تکمیلی در طول زنجیره ارزش و با امکان ایجاد ارزشافزوده بیشتر ضروری است. در بخش نیروگاهی، تبدیل نیروگاههای گازی فعلی به سیکل ترکیبی و تنوعبخشی به سبد تولید برق از طریق توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر باید در دستور کار قرار گیرد.
کارشناسان بر این باورند که ناترازی گاز در ایران خیلی جدی و خطرناک است، چراکه در سالهای اخیر میزان مصرف از تولید پیشی گرفته و این مساله میتواند در بلندمدت و تداوم برای کشور مسالهساز شود. مساله مهمتر آنکه افت فشار در میادین گازی از جمله پارسجنوبی میزان تولید را کاهش داده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد