22 - 12 - 2022
خودروسازان ساز خود را میزنند!
گروه صنعت- اولتیماتوم ۲۴ ساعته وزیر صنعت به خودروسازان برای پیشفروش فوری خودروها به پایان رسید اما باز هم اتفاقی در بازار خودرو نیفتاد.
شنبه این هفته بود که مهدی غضنفری به خودروسازان اولتیماتوم داد و گفت که خودروسازان در مدیریت بازار موفق نبوده و به شروط افزایش قیمت عمل نکردند و برای کنترل قیمتها باید پیشفروش خودرو را آغاز کنند.
این در حالی است که با وجود باز شدن سایت شرکتهای خودروساز، هنوز هم شاهد نوسان و افزایش غیرمنطقی قیمتها در بازار هستیم.
کاهش چشمگیر معاملات در بازار نوروزی
این در حالی است که بازار خودرو شوکه شده و خرید و فروش در چنین بازاری به شدت کاهش یافته است، شاید این جمله بتواند عمق فاجعه افزایش قیمت انواع خودرو را تا اندازهای نشان دهد.
بازار خودرو واکنش تند و تیزی به مصوبه اخیر دولت برای مبنا قرار گرفتن ارز مبادلهای در قیمتگذاری خودرو نشان داد تا منحنی قیمتها صعود شدیدی را تجربه کند به طوری که قیمت پراید به ۲۰ میلیون و قیمت ۲۰۶ به ۴۰ میلیون تومان برسد! هر چند پس از چند روز این قیمتها تا حدودی کاهش یافت.
فعالان بازار خودرو میگویند با وجود اینکه در آستانه آغاز آخرین ماه سال قرار گرفتهایم و براساس روال همیشگی باید بازار این روزها شلوغ و پر رفت و آمد باشد اما در حال حاضر خرید و فروش خودرو رونق اندکی دارد و مردم نمیدانند که چه سرنوشتی در انتظار بازار خودرو است و بازار به کدام سمت و سو حرکت میکند.
سرگردانی مردم از آنجا ناشی میشود که مسوولان دولتی میگویند اگر نیاز ضروری و فوری ندارید، خودرو نخرید، ارزان میشود اما دلالان میگویند اگر امروز نخرید فردا باید پول بیشتری بپردازید و این همان دوراهی است که مشتریان بر سر آن ماندهاند و کاسه چه کنم به دست گرفتهاند.
از همینرو اگرچه میزان معاملات در بازار خودرو به طرز چشمگیری کاهش یافته اما قیمتها از معادله عرضه و تقاضا تبعیت نکرده و هر روز نسبت به روز قبل تغییر میکند.
اگرچه دولت و خودروسازان میگویند میخواهند با روش قیمت گذاری جدید نرخهای کاذب خودروها را در بازار شکسته و قیمتها را واقعی کنند اما برخی کارشناسان معتقدند چون تولید و عرضه دست خود خودروسازان است بنابراین نبض بازار هم دست آنهاست به طوری که خیلی راحت میتوانند با بازار بازی کرده و با کم و زیاد کردن عرضه، قیمتها را مطابق میلشان تغییر دهند.
مشتریان در بلاتکلیفی
اما آنچه مسلم است این است که حال و روز این روزهای بازار خودرو پس از آزادسازی قیمتها چندان رو به راه نیست و مشتریان این بازار در نوعی بلاتکلیفی بهسر میبرند.
فعالان بازار توقف عرضه و برهم خوردن تعادل بازار و فعالیت گسترده و همهجانبه دلالان را از دلایل اصلی گرانیهای اخیر میدانند و میگویند که عدم عرضه نقدی محصولات از سوی خودروسازان دلیل اصل شکلگیری چنین وضعیتی است.
برخی کارشناسان نیز دلیل تداوم نابسامانی قیمت در بازار خودرو را ناشی از تصمیم دولت دانسته و معتقدند که قیمت مصوب برخی خودروها بالاتر از نرخ بازار آزاد بوده که همین مساله باعث شده تا قیمت این نوع خودروها در بازار آزاد افزایش یابد.
التهاب بازار کم نشد
فروش ویژه پژو ۲۰۶ صندوقدار V8 و رانا هم نتوانست از التهاب بازار بکاهد بهطوری که هماکنون پژو ۲۰۶ هاچبک ۴۲ میلیون، پژو ۲۰۶ صندوقدار V8 در بازار اکنون ۴۷ تا ۴۸ میلیون تومان قیمت دارد و V9 نیز به قیمت ۵۴ میلیون و پژو ۲۰۶ تیپ ۲ به قیمت ۴۲ تا ۴۳ میلیون تومان به فروش میرسد.
این قیمتها در شرایطی در بازار دیده میشود که در پیشفروش پژو ۲۰۶ مدل V8 قیمت نهایی ۳۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان تعیین شده و این خودرو در اردیبهشتماه ۹۲ تحویل داده میشود.
پژو ۴۰۵ بنزینسوز اکنون در بازار ۲۷ میلیون تومان قیمت دارد و مدل دوگانهسوز این خودرو نیز به قیمت ۵/۲۸ میلیون تومان به فروش میرسد در حالی که در پیشفروش پژو GLX۴۰۵ با ترمز ضد قفل و ایموبلایزر با ایربگ قیمت نهایی ۲۳ میلیون و ۷۱۰ هزار تومان و برای مدل پژو جیالایکس دوگانهسوز-کلاس۱۲ نیز قیمت نهایی ۲۵ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان تعیین شده و این خودرو نیز اردیبهشتماه ۹۲ تحویل داده میشود.
همچنین خودرو رانا با قیمت ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پیشفروش شده است.
پژو پارس سال نیز اکنون در بازار به قیمت ۳۶ میلیون تومان و مدل دوگانهسوز آن نیز به قیمت ۵/۳۶ تا ۳۷ میلیون تومان به فروش میرسد، هر چند پیشفروش پژوپارس بنزینسوز ۳۰ میلیون تومان و دوگانهسوز این خودرو ۳۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است.
به گزارش پرشین خودرو به نقل از افکار، تندر ۹۰ مدل E2 اکنون در بازار ۵/۳۷ میلیون تومان قیمت دارد و مدل سال این خودرو نیز ۳۹ تومان معامله میشود این در حالی است که تندر۹۰ E1 با قیمت ۳۳ میلیون و ۲۷۲ هزار تومان و تندر ۹۰ مدل E2 با قیمت ۳۶ میلیون و ۸۶۲ هزار تومان پیشفروش شده است.
با توجه به اولتیماتوم وزیر صنعت و آغاز پیشفروش محصولات به نظر میرسید که قیمتها در بازار کاهش پیدا کند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد و همچنان شاهد فاصله قیمتی بین ۳ تا ۱۱ میلیون تومانی خودروهای موجود در بازار و پیشفروشها هستیم.
پیشفروش محصولات شرکت سایپا نیز آغاز شده است. البته شایعه تحویل فوری پراید سبب رکود بازار نسبی بازار شده هر چند پراید۱۳۱ مدل sx با قیمت ۱۸ میلیون و مدل sl نیز به قیمت ۱۷ میلیون تومان به فروش میرسد و پراید ۱۱۱ مدلsx ۲۰ میلیون تومان و sl نیز ۵/۱۸ میلیون تومان قیمت دارد.
این در حالی است که شرکت سایپا در پیشفروش مدل ۱۱۱ پیش پرداخت ۶ تا ۵/۱۰ میلیون تومان را تعیین کرده و برای مدل ۱۳۱ نیز علاقهمندان باید پیشپرداخت ۶ تا ۱۰ میلیون تومان را بپردازند. گفتنی است زمان تحویل این خودروها نیز ماههای مرداد و شهریور ۹۲ خواهد بود.
در حال حاضر افزایش قیمت خودرو در ماههای اخیر موجب واکنشهای متعددی از سوی مسوولان دولتی و بخش خصوصی شده است به طوری که خودروسازان دلیل افزایش غیرمنطقی قیمت خودرو در کشور را به دلیل کاهش واردات قطعات و تحریمهای بینالمللی، کاهش میزان تولید و… اعلام کردهاند و توپ گرانی خودروها در بازار را به زمین دلالان انداختهاند.
در این میان اما دولت تصمیم گرفت با دخالت مستقیم خود و تعیین قیمتها از فشار بر مصرفکننده نهایی بکاهد. هر چند این اقدام دولت زمانی میتوانست مثمرثمر باشد که سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده نیز براساس هزینههای جاری قیمت خودروها را به گونهای تعیین میکرد که مصرفکننده نهایی نیز بتواند با فراغ بال اقدام به خرید خودرو کند.
با این حال، براساس سیاستهای نادرست و غیرکارشناسی هنوز هم شاهد سیر صعودی قیمت خودروها در بازار هستیم به طوری که متاسفانه خودرویی مانند پراید که به گفته بسیاری از مسوولان و حتی مقامهای انتظامی فاقد استانداردهای لازم است اکنون به قیمتی بین ۱۷ تا ۲۰ میلیون تومان به فروش برسد.
حال این سوال پیش میآید که سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان آیا اندیشیده که پراید زمانی به عنوان ارزانترین خودرو داخلی مورد توجه قشر ضعیف جامعه بود، اکنون روزبهروز از دسترس این قشر بیشتر دور میشود؟
همچنین آیا خودروسازان به این مساله اندیشیدهاند که افزایش قیمت میتواند تبعات منفی مانند کاهش بازار فروش به همراه داشته باشد زیرا تا نیمه اول امسال حداقل تعدادی از مردم کشور میتوانستند با گرفتن وام و… اقدام به خرید خودروهای ارزان قیمت (۱۳ تا ۲۰ میلیون تومان) کنند اما متاسفانه در یکی، دو ماه گذشته کمتر کسی میتواند خودرو خریداری کند.
خودروسازان که همواره طی سالهای گذشته اعلام میکردند در تولید به خودکفایی رسیدهاند، باید پاسخگو باشند که چگونه نتوانستهاند نیاز بازار را تامین کنند و در این میان نیز دولت باید شرایطی را فراهم کند تا با ارایه تسهیلات ویژه به خودروسازان فشارها از روی مصرفکننده نهایی برداشته شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد