31 - 12 - 2022
خودروسازی داخلی در وضعیت قرمز
پریسا موسوی – زمانی که انجمن خودروسازان ایران اعلام کرد که تولید انواع خودرو در فروردینماه امسال کاهش ۶/۳۲ درصدی داشته و این کاهش تولید برای نخستینبار است که طی چند سال اخیر اتفاق میافتد، وزیر صنعت، معدن و تجارت با صراحت اعلام کرد که مشکلی در صنعت خودروسازی کشور وجود ندارد. مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت قبل از انتشار آمار فروردینماه، خبر افت تولید را تکذیب کرد اما پس از رسانهای شدن این آمار که نشاندهنده نزول تولیدات صنعت یادشده بود، بر برنامهریزی خودروسازان مبنی بر ارتقای کیفیت و کمیت تاکید کرد. وی هرچند بر این نکته تاکید کرد که خودروسازان خود راه مقابله با تحریمهای بینالمللی را میدانند و تحریمها تاثیری بر عملکرد آنها نداشته است اما در نهایت دلیل اصلی کاهش تولید را به موجودی انبارها و مشکلات داخلی خودروسازان ربط داد.
آنچه پس از سکوت خودروسازان و مواضع رسمی وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت در آن زمان استنباط شد، این بود که خودروسازان در شرایط مناسبی به سر میبرند و هماکنون در حال برنامهریزی برای توسعه محصولات خود هستند و قول معروف «همه چیز آرام است.»
اما با انتشار آمار اردیبهشتماه از سوی انجمن خودروسازان ایران که از کاهش ۳۸ درصدی تولید خودروهای داخلی خبر میداد، زنگ خطری به صدا درآمد و این ثابت شد که اوضاع واقعا خراب است!
براساس این گزارش،در اردیبهشتماه سالجاری شرکتهای خودروساز داخلی با بیش از ۳۸ درصد کاهش در تولیدات خود مواجه شدهاند که تاییدی بر روند نزولی عملکرد خودروسازان است.
این آمار از وضعیت قرمز شرکتهای خودروساز خبر میدهد که براساس آن تولید شرکتهایی مانند ایران خودرو و سایپا به ترتیب با ۳۲ و ۴۰ درصد کاهش روبهرو شده است.
براساس این گزارش، سایپا سال گذشته در اردیبهشتماه ۴۰ هزار و ۲۷۰ دستگاه تولید داشت که اکنون به ۲۴ هزار و ۵۲۵ دستگاه رسیده است همچنین ایران خودرو در اردیبهشتماه ۹۰ تولیدی معادل ۵۸ هزار دستگاه خودرو داشت که اکنون به ۴۰ هزار دستگاه تقلیل یافته است.
وضعیت سایر خودروسازان هم بهتر از این نیست و در بخش تولید سواری، تولید خودروسازان بم و خودروسازان راین به صفر رسیده است.
تولید خودروسازان مدیران از یک هزار و ۷۲۷ خودرو در اردیبهشتماه سال ۹۰ اکنون به صفر دستگاه رسیده است. گروه بهمن با ۴۴ درصد کاهش از تولید ۶۷۱ دستگاه خودرو سواری در اردیبهشتماه سال ۹۰ به تولید ۳۸۴ دستگاه در ماه مشابه سال ۹۱ رسیده است.
تولید خودرو ون و آمبولانس توسط تمامی تولیدکنندگان متوقف شده است.
تولید وانت در ایران خودرو مرکزی، کیش خودرو و دیار خودرو به کلی متوقف شده است و کل تولیدات نسبت به مدت مشابه سال قبل با سه هزار دستگاه کاهش به ۱۱ هزار و ۸۸۳ دستگاه رسیده است.
جالب اینکه تولیدات وانت ایران خودرو تبریز که به عنوان تنها تولید کننده وانت است نیز با ۱۰ درصد کاهش روبهرو بوده است.
تولید خودرو با موتور EFV نصف شد
تولید پژو ۲۰۶ معمولی از ۱۳ هزار و ۱۵۶ دستگاه به پنج هزار و ۹۷۶ دستگاه رسیده که بیش از ۵۳ درصد کاهش دارد. ۲۰۶ دنده اتومات تولید نمیشود و ۲۰۶ پایه گازسوز نیز از ۵۵۴ دستگاه تولید در سال ۹۰ به صفر رسیده است.
پژو پارس دوگانهسوز نیز دیگر تولید نمیشود و تنها پژو ۴۰۵ دوگانهسوز است که در ایران خودرو به میزان چهار هزار و ۶۵۶ دستگاه تولید شده است.
در این مدت تولید خودرو تندر ۹۰ از یک هزار و ۷۳۱ دستگاه به سه هزار و ۶۹۳ دستگاه رسید و تولید تندر ۹۰ گاز سوز هم متوقف شد. سمند معمولی با ۱۰۰ دستگاه افزایش تولید روبهرو بود و تولید سمند پایه گاز سوز با موتور EFV از پنج هزار و ۷۰۵ دستگاه به دوهزار و ۹۴۹ دستگاه رسید. پژو ۲۰۷i نیز از سه هزار و ۵۹۷ دستگاه تولید به ۳۸۸ دستگاه رسید.
سایپا دیگر ریو و زانتیا تولید نمیکند و تولید نسیم و صبا را از ۲۷ هزار دستگاه به ۱۳ هزار دستگاه رسانده است. در عوض دو هزار و ۳۰۰ دستگاه صبا و نسیم دوگانه سوز تولید کرده است. تولید تیبا نیز از دو هزار و ۵۰۰ دستگاه به یکهزار و ۷۰۰ دستگاه رسیده است.
گروه بهمن تولید مزدا ۳ را از ۴۷۷ دستگاه به ۴۶ دستگاه تقلیل داد. کرمان موتور دیگر لیفان تولید نکرد و مجموع تولیداتش به صفر رسید.
گفتنی است پیشتر افکار نیوز طی خبری از کاهش تولید خودرو و عدم انتشار آمار تولید توسط ایدرو خبر داده بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد