24 - 01 - 2023
خودروییها ترمز بورس را کشیدند
بورس تهران روز گذشته با جریان خوب تقاضا ایجاد شد اما نامه شورای رقابت به سازمان بورس در خصوص عرضه خودرو در بورس کالا همه چیز را تغییر داد. با این حال نمودار صنعت خودرو چشمانداز مثبتی را برای سهامداران نمادهای خودرویی ترسیم میکند.
شاخص کل بورس تهران دیروز با افزایش ۰۶/۰ درصدی در ارتفاع یک میلیون و ۶۵۳ هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز همسو با نماگر اصلی ۵۳/۰ افزایش یافت و به سطح ۵۲۲ هزار و ۷۰۰ واحدی رسید.
گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات روزگذشته را ۱۷ میلیارد و ۷۴۰ میلیون و ارزش معاملات را ۹ هزار و ۲۸ میلیارد تومان نشان میدهد.
جریان معاملات دیروز بهتر از دو روز ابتدایی هفته پیش رفت. در آغاز معاملات تشدید تقاضا در بازار به وضوح مشاهده میشد که توانست بازار را تا مرز رشد ۱ درصدی پیش ببرد.
به گزارش تجارتنیوز، نقشه سراسر سبز بازار سرمایه تا جایی ادامه داشت که نامه شورای رقابت به سرعت بین فعالان بازار دست به دست شد. شورای رقابت در نامه به رییس سازمان بورس کلیه محصولات ایران خودرو و ساپیا به جز هایما و تارا را انحصاری اعلام کرد. طبق این نامه خودروهای شاهین، دنا و پژو ۲۰۷ باید از بورس کالا خارج شوند.انتشار این نامه واکنش سریع وزیر اقتصاد را در پی داشت. خاندوزی گفت: مجوز عرضه خودرو در بورس کالا توسط شورای عالی بورس داده شده و در این خصوص شورای عالی بورس تصمیم خواهد گرفت. همچنین خاندوزی از منتقدان خواست تا اگر سازوکار جایگزین کمهزینهتر و پرمنفعتتری سراغ دارند ارائه کنند.از سوی دیگر سازمان بورس نیز در واکنش به نامه شورای رقابت اعلام کرد: عرضه خودرو در بورس کالا دوربرگردان ندارد. همچنین مدیر نظارت بر بورسها نیز گفت: شورای رقابت اختیار قانونی لغو عرضه خودرو در بورس کالا را ندارد.آنچه مشخص است دارایی ۵۰ میلیون سهامدار بازیچه دست نهادهایی چون مجلس، وزارت صمت و شورای رقابت قرار گرفته است که هر روز با یک دستور جدید یا نامه شوک جدیدی به بازارسرمایه و دارایی سهامداران وارد میکنند.
بررسی تکنیکال شاخص خودرو
با اتفاقات دیروز و درگیری میان شورای رقابت با سازمان بورس و وزارت اقتصاد، گروه خودرو رنگ سرخ به خود گرفت و شاهد خروج پول بود. نکته جالب اینکه دیروز هم نام چند نماد خودرویی نظیر خگستر در فیلتر خروج پول هوشمند قرار داشت.
اما شاخص گروه خودرو با تشکیل یک الگو سروشانه معکوس و شکست خط گردن، سهامداران خودرویی را به چشمانداز آینده این صنعت امیدوار ساخته است.
شاخص صنعت خودرو پس از ریزش تاریخی بورس در سال ۹۹، تا تراز ۳۸/۰ فیبوناچی اصلاحی موج صعودی خود اصلاح کرد و پس از دو بار برخورد به این سطح موفق به ساخت یک کف بالاتر از کف قبلی شد که نشانههای اولیه روند صعودی را بروز داد.حال به نظر میرسد این شاخص وارد موج اصلاحی مینوری شده است که محدوده ۹۵۰ هزار تا سطح یک میلیونی این شاخص حمایت مهمی به لحاظ استاتیک و روانی برای پایان اصلاح و چرخش دوباره شاخص باشد. چرا که در گذشته در این محدوده سقف قبلی و گره معاملاتی در فاز صعودی تشکیل شده است.
هدف روند موج صعودی این شاخص نیز پس از اتمام اصلاح سقف قبلی در محدوده یک میلیون و ۴۳۵ هزار تا یک میلیون و ۴۹۰ هزار واحد است. این شاخص در صورتی که موانع عرضه خودرو در بورس کالا برداشته شود، پتانسیل رشد تا محدوده سقف قبلی را داراست.
اصلاح خودخواسته یا پایان روند صعودی؟
براساس این گزارش شرایط نوسانی معاملات بازار سرمایه به گونهای است که معاملهگران کوتاهمدت بازار سعی در کسب سودهای کوچک داشتند و ترس ادامه اصلاح باعث خروج سرمایه این دسته از فعالان بازار سرمایه از جمع سهامداران شد. از سوی دیگر اما سرمایهگذاران با تکیه بر شرایط مطلوب گزارشهای ۹ ماهه شرکتها به آینده بازار خوشبین هستند.
از سوی دیگر براساس نامه رییس کمیسیون کشاورزی مجلس، از بهمنماه سال جاری شکر دونرخی شده است و دیگر خبری از تعیین نرخ مصوب برای مصرفکنندگان عمده نخواهد بود.
بدینترتیب نرخ شکر برای مصرفکنندگان عمده و خرد از هم جدا خواهد شد و مصرفکنندگان عمده باید شکر مورد نیاز خود را در سامانه بازارگاه به نرخ توافقی از تولیدکنندگان خریداری کنند.
به همین واسطه میتوان انتظار داشت که میانگین نرخ فروش تولیدکنندگان با افزایش مواجه شود و همچنین شاهد بهبود حاشیه سود آنها نیز باشیم. بنابراین میتوان شاهد افزایش تقاضا در گروه قند و شکر که نمادهایی چون قصفها، قچار، قثابت، قنیشا، قجام و قشیرین و قشیر را داراست، باشیم.
مسیر جداشده بورس از دلار؟
نرخ دلار از پایان هفته گذشته با تصویب قطعنامه پارلمان اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران، موج صعودی جدیدی را آغاز کرد. همچنین از سوی دیگر تلاش ایالات متحده آمریکا برای بستن مسیر تبادل دلار میان ایران و عراق جهش نرخ دلار را در پی داشت. این جهش به دنباله انتظارات جمعی مبنی بر کاهش ورود دلار به کشور از طریق عراق و طبعا پیشبینی کاهش عرضه در بازار رخ داد.
برای پیشبینی بورس باید تحولات سامانه نیما را به دقت زیر نظر داشت. تقریبا سه هفته پیش، فرزین، رییس بانک مرکزی، بلافاصله پس از انتصاب، اعلام کرد دلار در سامانه نیما با نرخ ثابت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان معامله خواهد شد و همه متقاضیان واردات کالاهای اساسی، مواد اولیه و تجهیزات میتوانند ارز مورد نیاز خود را با این نرخ تامین کنند.
سیاست سرکوب نرخ ارز در سامانه نیما در شرایطی اتخاذ شد که نرخ دلار در بازار آزاد در آن زمان به ۴۴ هزار تومان رسیده بود. حال پس از گذشت تقریبا سه هفته نرخ دلار در بازار آزاد گامی فراتر از این قیمتها برداشته است و فاصله میان نرخ ارز آزاد و دلار نیمایی به بیش از ۵۸ درصد رسیده است.
به نظر میرسد جیب بانک مرکزی، پاسخگوی افزایش تقاضای ایجادشده در جواب به ارزانفروشی دلار نباشد. در حالی که میانگین حجم مبادله دلار در سامانه نیما پیش از این حدود ۱۵۰ میلیون دلار بود، حال به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار رسیده و در مقابل دست عرضهکننده خالی شده است.
تجربه دلار ۱۲۲۶ تومانی و دلار جهانگیری که هرکدام در کنار رانتزایی و زیان گسترده تاریخ مصرف داشتند، نشان میدهد دلار فرزین نیز محکوم به شکست است. در صورت حذف دلار فرزین انتظارات برای نزدیکشدن مجدد نرخ دلار نیما به دلار آزاد افزایش مییابد و میتوان انتظار رشد بازار سرمایه را داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد