17 - 02 - 2025
خیز ایران و قزاقستان برای توسعه تجارت
«جهانصنعت»- وزیر تجارت قزاقستان ضمن دیدار با مقامهای رسمی بخش خصوصی و دولتمردان ایرانی در تهران، درباره توسعه روابط تجاری میان دو کشور رایزنی کرد. تسهیل مبادلات بانکی، حذف روادید به منظور تسهیل رفتوآمد بازرگانان و سایر اقشار، تقویت مسیرهای ترانزیتی از جمله مهمترین موضوعات مورد بحث در این دیدارها بود.
در همین چارچوب، در نشست مشترک رییس اتاق ایران و وزیر تجارت قزاقستان، بر رفع مشکلات بانکی و مسائل حملونقل میان دو کشور به عنوان پیشنیازهای اصلی دستیابی به حجم تجارت 3 میلیارد دلاری میان ایران و قزاقستان، تاکید شد.
به گفته رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان، سرمایهگذاری در مناطق بندرعباس و اینچهبرون در ایران و بندر کوریک در قزاقستان در دستور کار قزاقستانیها قرار دارد.
امیر عابدی، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان در گفتوگو با ایلنا درباره دستاوردهای سفر هیات قزاقستانی به ایران گفت: در کنفرانس فعالان اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قزاقستان، وزیر کشاورزی ایران و وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان به همراه بیش از ۵۸ شرکت فعال قزاقستانی حضور داشتند؛ این شرکتها در زمینههای غلات، صنایع غذایی، معدن، حملونقل و ساختمان فعالیت داشتند و از طرف ایران نیز بیشتر از ۲۰۰ فعال اقتصادی در این نشست حضور پیدا کردند.
وی افزود: روابط تجاری ایران و قزاقستان در سه دهه گذشته با فرازونشیبهای زیادی همراه بوده است و ایران اکنون سهمی کمتر از نیمدرصد از تجارت خارجی قزاقستان را در اختیار دارد، در حالی که در دولت سیزدهم چشمانداز سهمیلیارد دلار برای تجارت دو کشور ترسیم شده و تحقق این هدف نیازمند تلاش مضاعف، سیاستگذاری موثر و رفع موانع تجاری است، به همین منظور باید موانع بانکی و نقلوانتقالات مالی برطرف شود و این امر برای تجارت و سرمایهگذاریهای مشترک طرفین ضرورت دارد، در این مسیر همچنین به توسعه زیرساختهای حملونقلی نیاز داریم و حملونقل ریلی و دریایی در کریدور شمال به جنوب باید توسعه یابد و علاوه بر اینها تسریع در لغو روادید تجاری موضوع دیگری است که در تحقق تجارت سهمیلیارد دلاری ضرورت دارد و در این رویداد نیز به آن اشاره شد.
عابدی اظهار کرد: در این کنفرانس چندین تفاهمنامه با موضوعاتی از قبیل تبادل هیاتهای تجاری و نمایشگاهی و آموزش و تبادل اطلاعات اقتصادی امضا شد. تفاهمنامههایی هم با موضوع حذف مالیاتهای مضاعف بین معاون وزیر اقتصاد ایران و معاون وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان امضا شد و طرفین همچنین تفاهمنامهای با موضوع حفظ نباتات امضا کردند، افزون بر اینها وزرای دو کشور یک سند رسمی برای رسیدن به تجارت سهمیلیارد دلاری امضا کردند.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان اظهار کرد: فعالان اقتصادی دو کشور در نشستهای دوجانبه درباره موضوعاتی از قبیل مناطق آزاد، تجهیزات کشاورزی، واردات گوشت و کشت فراسرزمینی برای تولید برنج در قزاقستان گفتوگو داشتند.
وی در ادامه به تمایل طرف قزاقستانی به بهرهگیری از کریدور شمال به جنوب پرداخت و گفت: قزاقستانیها خواهان استفاده از این مسیر ترانزیت برای دسترسی به آبهای جنوبی ایران هستند تا بتوانند غلات خود را طریق آن صادر کند، به همین منظور سرمایهگذاری در مناطق بندرعباس و اینچهبرون در ایران و بندر کوریک در قزاقستان را در دستور کار دارد.
توسعه صادرات به قزاقستان
صمد حسنزاده، رییس اتاق بازرگانی ایران در نشست با وزیر تجارت قزاقستان، با اشاره به واردات محصولات کشاورزی و موتورهای نیمهساخته ایران از قزاقستان ادامه داد: به دلیل تنوع محصولات تولیدی در ایران، صادرات به قزاقستان میتواند روزبهروز توسعه یابد.
به گزارش تسنیم، او تاکید کرد: ایران در حوزه صنایع غذایی، پتروشیمی، خدمات مهندسی و ساخت جاده، پل، تونل و سد، ساخت پالایشگاه، ساخت پمپها و الکتروموتورهای مورد نیاز در صنایع نفتی در حوزه تولید تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، صنایعدستی و فرش دستباف، مصالح ساختمانی و انجام پروژههای معدنی، لوازم خانگی، منسوجات، ساخت نیروگاههای برقی، آبی و حرارتی ظرفیتهای زیادی دارد. هر کدام از این حوزهها میتواند موضوعی برای همکاریهای مشترک بین دو کشور باشد.
تفاهمنامهها اجرایی نشد
حسنزاده با اشاره به امضای تفاهمنامههای همکاری متعدد میان دو کشور، گفت: متاسفانه این تفاهمنامهها به صورت اجرایی و عملیاتی درنیامده و مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند.
او با توجه به لغو روادید بین دو کشور ادامه داد: باید برنامهریزیهای مناسبی برای توسعه گردشگری و تبادل هیاتهای تجاری میان ایران و قزاقستان انجام شود. همچنین اعزام دانشجو از ایران به قزاقستان و ایجاد بورسیههای دانشجویی برای دانشجویان قزاق در ایران میتواند در ارتقای همکاری علمی و آموزشی دو کشور موثر باشد.
رییس اتاق ایران، تاکید کرد: با رفع برخی نارساییها در حوزه حملونقل و تسهیل روابط بانکی دو کشور، حجم تجارت ایران و قزاقستان به بیش از سهمیلیارد دلار ارتقا خواهد یافت.
کمیتههای اجرایی تشکیل شود
امیر عابدی، رییس اتاق مشترک ایران و قزاقستان نیز در این دیدار مهمترین مانع توسعه تجارت ایران و قزاقستان را نقلوانتقال پولی دانست و گفت: خواسته ما تسهیل مراودات بانکی بین دو کشور و ایجاد امکان تداوم فعالیت تجار ایرانی در قزاقستان است. دولتهای دو کشور باید با تشکیل کمیتههای اجرایی این موانع را برطرف کنند تا هدفگذاری تجارت سهمیلیارد دلار محقق شود.
امیر یوسفی، رییس اتاق گرگان هم با بیان اینکه بالغ بر هفتهزار قزاق در استان گلستان زندگی میکنند، گفت: منطقه آزاد اینچهبرون ظرفیت بسیار خوبی برای سرمایهگذاری قزاقها دارد و قزاقستان باید از این فرصت بیشتر استفاده کند.
باید 10 پروژه مشترک تعریف کنیم
آرمان شاکالیف، وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان نیز در این نشست با تاکید بر توسعه روابط تجاری دو کشور برای دستیابی به هدفگذاری حجم تجارت 3 میلیارد دلاری اظهار کرد: در نشست تجاری که دیروز برگزار شد، بیش از 50 شرکت بزرگ قزاقستان از 14استان این کشور شرکت کردند. جلساتی با وزرای کشاورزی و صمت ایران داشتیم و راهکارهای دستیابی به هدفگذاری انجام شده را بررسی کردیم.
او ادامه داد: ما میتوانیم در حوزه مصالح ساختمانی از جمله سرامیک، تجهیزات پزشکی، ماشینآلات و صنایع غذایی، مبادلات تجاری را افزایش دهیم. ایران در خدمات فنی و مهندسی پتانسیلهای زیادی دارد و در این زمینه هم میتوانیم مبادلات تجاری را سالانه به 500میلیون دلار برسانیم.
شاکالیف با اشاره به عضویت بیش از 75هزار نفر در اتاق ایران و ظرفیت بسیار بالای همکاری میان بخشهای خصوصی دو کشور تاکید کرد: بدون حل مشکلات بانکی نمیتوانیم حجم مبادلات را بالا ببریم. برای حل این مشکلات راهحلهایی وجود دارد و پیشنهاداتی ارائه کردهایم و میتوانیم توافقات خوبی داشته باشیم.
او گفت: مشکل دیگر تجارت دو کشور، حملونقل است. ما باید از ظرفیتهای کریدور شمال- جنوب استفاده کنیم.
وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان بر ضرورت تعریف پروژههای مشترک صنعتی میان دو کشور تاکید کرد و افزود: باید تلاش کنیم 10پروژه بزرگ را تعریف کنیم و این پروژهها را در کمیسیون اقتصادی دو کشور که در ماه آوریل برگزار خواهد شد، اجرایی و عملیاتی کنیم.
افزایش مبادلات تهران و آستانه
سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در دیدار جداگانه با وزیر تجارت قزاقستان افزایش مبادلات اقتصادی و تجاری تهران و آستانه را تا مرز سهمیلیارد دلار مورد توافق و خواست رهبران دو کشور عنوان کرد و توافقنامه تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا را تسهیلکننده تبادلات بین بانکی میان تجار و بازرگانان دو کشور دانست.
به گزارش ایسنا، اتابک در دیدار و رایزنی با وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان، سفیر قزاقستان در تهران و هیات تجاری و اقتصادی همراه گفت: سوابق دیرینه اقتصادی و بازرگانی ایران و قزاقستان متناسب با حجم مبادلات میان دو کشور نیست.
وی در همین رابطه افزود: مسوولان عالی دو کشور بر افزایش حجم تبادلات متناسب با توانمندیهای صنعتی و اقتصادی تهران و آستانه تاکید دارند و پیشبینی سهمیلیارد دلار حجم تجاری برای دو کشور قابل دسترسی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: مشکل اصلی در تعاملات، وجود موانع بانکی میان دو کشور است که براساس توافقنامه اتحادیه اقتصادی اوراسیا، این موانع برچیده خواهد شد.
وی افزود: صدور خدمات فنی و مهندسی و تبادل تجربیات میان ایران و قزاقستان از دیگر موارد مورد علاقه میان دو کشور است و گسترش آن در برنامه همکاریها قرار دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: توسعه لجستیک و حملونقل ریلی را از دیگر زمینههای همکاری مورد علاقه تهران و آستانه است که میتواند تاثیر مستقیم در حجم مبادلات میان دو کشور داشته باشد.
اتابک از صادرات دوجانبه مواد غذایی میان دو کشور استقبال و بر تامین استانداردهای مورد توافق تاکید کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از تشکیل کارگروهی برای عملیاتی شدن زمینههای همکاری در سطح کارشناسی خبر داد و معاونتهای تخصصی وزارت صمت را مسوول پیگیری شاخههای مختلف همکاریهای ایران و قزاقستان معرفی کرد.
پیشران همکاری مشترک
مریم جلیلیمقدم، رییس سازمان حفظ نباتات در حاشیه کنفرانس فعالان اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قزاقستان نیز از ظرفیت بالای همکاری ایران و قزاقستان در بخش کشاورزی خبر داد.
به گزارش مهر، جلیلیمقدم گفت: نشست خوبی را با هیات عالیرتبه قزاقستانی داشتیم و وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی ایران، زمینههای همکاری قابل توسعه بین دو کشور را برشمرد.
وی با اشاره به بحثهای تبادل دانش و تخصص در اصلاح نباتات، اصلاح نژاد دام، مکانیزاسیون کشاورزی و امور مربوط به حفظ نباتات و دامپزشکی به عنوان ظرفیت ایران برای همکاری با کشور قزاقستان اظهار امیدواری کرد: در این زمینههای همکاری و با توسعه آن، به هدفگذاری که برای ارتقای سطح تجاری بین دو کشور برنامهریزی شده است، دست پیدا کنیم.
رییس سازمان حفظ نباتات با اشاره به برگزاری نشست مشترک با بخش کشاورزی جمهوری قزاقستان به ریاست وی، ادامه داد: هدف این نشست بررسی ظرفیتهای دو کشور برای همکاری در زیربخشهای مختلف کشاورزی است و امیدواریم تفاهمات خوبی حاصل شود.
براساس این گزارش، در این نشست جلیلیمقدم، رییس سازمان حفظ نباتات تفاهمنامهای با همتای قزاقستانی خود امضا کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد