29 - 05 - 2021
خیز نظامی علیه چین
گروه جهان- دولت جو بایدن رییسجمهوری آمریکا برای سال مالی ۲۰۲۲ مبلغ ۶ تریلیون دلار بودجه پیشنهاد کرده است. در حالی که کسری بودجه در حال اجرا آمریکا در یک دهه گذشته بالای ۳/۱ تریلیون دلار بوده است اما دولت بایدن بودجه پیشنهادی شش تریلیون دلاری که بالاترین سطح هزینههای فدرالی در آمریکا از جنگ جهانی دوم به حساب میآید را اعلام کرده است.
طبق پیشبینی نیویورکتایمز، اگر بایدن از دولت فدرال بخواهد که برای سال مالی ۲۰۲۲ مبلغ شش تریلیون دلار هزینه کند، در این صورت باید گفت که کل هزینههای دولت آمریکا در سال ۲۰۳۱ به مبلغ ۲/۸ تریلیون دلار خواهد رسید.
براساس این گزارش، بودجه سالانه آمریکا هزینه ارتقای زیرساختهای کشور و گسترش شبکه امنیت اجتماعی را پوشش میدهد و شامل افزایش برنامهریزی شده هزینههای اختیاری است. پیشنهاد جدید دولت بایدن شامل بودجه بیشتری برای دفاع ملی است اگرچه هزینههای این گروه به عنوان سهمی از اقتصاد کاهش مییابد. بایدن در حالی خواهان افزایش بودجه دولت در کشور است که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ بودجه پیشنهادی برای دولت در سال ۲۰۲۱ را ۸/۴ تریلیون دلار اعلام کرد.
تمرکز بر بازدارندگی مقابل چین
در این میان، بودجه دفاعی ۷۱۵ میلیارد دلاری بایدن بر تامین مالی کمک به مدرنکردن زرادخانه اتمی و بازدارندگی در مقابل چین و همچنین توسعه ظرفیتهای جنگهای آتی تمرکز دارد. این بودجه دفاعی شامل سرمایهگذاری در آمادگی سربازان، حوزه فضایی و ابتکارعمل بازدارندگی اقیانوس آرام و در بحبوحه مقابله با ساختوسازهای نظامی چین در منطقه و فناوری تسلیحاتی اتمی میشود.
در این بودجه همچنین درخواست برای خرید ناو، جنگنده و پرداخت برای امور نگهداری تجهیزات و دستمزدها نیز مطرح شده و مبلغ ۳۸ میلیارد دیگر نیز برای برنامههای مرتبط دفاعی در اف.بی.آی در نظر گرفته شده است. وزارت انرژی و سایر آژانسها نیز بودجه امنیت ملی را به ۷۵۳ میلیارد دلار افزایش میدهند که افزایش ۷/۱ درصدی در آمار ۲۰۲۱ محسوب میشود.
همچنین مبالغی برای توسعه و آزمایش آتی تسلیحاتی فراصوت و نسلهای بعدی سیستمهای تسلیحاتی در حالی در نظر گرفته شده که ارتش آمریکا به دنبال ظرفیتسازی برای مقابله با چین و روسیه است.
درخواست بودجه جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا شامل همانهایی که برای ارتش در نظر گرفته شده محل بحث در کنگره است که در نهایت تصمیم میگیرد این منابع ملی چطور هزینه شوند. ابتکار عمل اقیانوس آرام که با هدف مقابله با چین ایجاد شده بر رقابت در منطقه هند- پاسیفیک و با هدف تقویت آمادگی آمریکا در منطقه از طریق تامین مالی رادارها، ماهوارهها و سیستمهای موشکی تمرکز دارد.
افراد مطلع اعلام کردند، برای رسیدگی به این مساله و پرداخت هزینههای آن، پنتاگون به دنبال از رده خارج کردن تعدادی از تجهیزات قدیمی با هزینههای بالاتر نگهداری از جمله چهار فروند ناو ضربتی لیتورال، چندین فروند هواپیمای A-۱۰ و همچنین هواپیماهای ۱۰ KC- 10 KC و ۱۳۵- KC است. تنشها با چین یکی از موارد اصلی تغییر نظرات ارتش آمریکا بوده است. پکن، دولت آمریکا را همین اواخر متهم کرد که تهدیدی علیه صلح و ثبات در تنگه تایوان است؛ پس از آنکه یک ناو آمریکایی بار دیگر از این آبراه حساس عبور کرد. افراد مطلع همچنین اعلام کردند، دولت بایدن همچنین درخواست خرید ۸۵ فروند جنگنده رادارگریز اف-۳۵ ساخت لاکهید مارتین را نیز داده است.
این تامین مالی همچنین با هدف بهبود کنترل و فرماندهی اتمی آمریکا و همچنین پلتفرمهای ارسال چون زیردریایی اتمی کلاس کلمبیا ساخت صنایعهانتینگتون اینگالز و جنرال دینامیک و مجوز برای حمل بمبهای اتمی روی جنگندههای اف-۳۵ است.
مهلت ۹۰ روزه برای یافتن منشاء کرونا
بایدن پس از چند ماه و ظاهرا برای جلوگیری از فشار روزافزون جمهوریخواهان بر او، به نهادهای اطلاعاتی این کشور دستور داده تا منشاء پیدایش این ویروس را پیدا کنند. جمهوریخواهان از بایدن انتقاد کردهاند که به اندازه کافی در این موضوع در قبال چین محکم و سخت نبوده است.
آمریکا چین را به کنترل و تحدید تحقیقات سازمان جهانی بهداشت درباره منشاء ویروس کرونا متهم کرده است. در اطلاعیهای که دفتر رییسجمهوری آمریکا منتشر کرده، آمده است که تحقیقاتی که تاکنون در این باره انجام شده، برآوردهای متفاوتی را مطرح کردهاند، اما به نتیجه مشخصی نرسیدهاند. به همین دلیل باید نهادهای اطلاعاتی ایالاتمتحده تلاشهایشان را شدت بخشیده و ظرف ۹۰ روز گزارش دیگری را در این باره تهیه کنند. بر اساس موضعگیری جو بایدن، احتمال انتشار تصادفی ویروس کرونا از آزمایشگاهی در چین حداقل در بخشهایی از دستگاه امنیتی ایالاتمتحده محتمل دانسته میشود. این اتهامی بود که دونالد ترامپ رییسجمهوری پیشین آمریکا به چین وارد کرده بود. روزنامه والاستریت ژورنال یک بار دیگر در گزارشی این احتمال را مطرح کرده است.
نتیجه یک اهمال؟
ویروس کرونا برای اولینبار در پایان سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین دیده شد. تا مدتها گمانهزنیهایی مطرح بود درباره اینکه این ویروس از یک مرکز ویروسشناسی در شهر ووهان و احتمالا بر اثر یک تصادف به خارج از آزمایشگاه منتقل شده است. هیچ مدرکی برای اثبات این گمانهزنیها ارائه نشد.
ترامپ و وزیر خارجهاش مایک پمپئو بارها این ادعا را تکرار کردند که ویروس کرونا از یک آزمایشگاه نشأت گرفته است. ترامپ از احتمال وقوع یک خطای وحشتناک سخن گفت و اظهار کرد: «احتمالا یک بیلیاقتی و کار یک احمق بوده است». اما نه او و نه هیچیک از اعضای دولتش نتوانستند مدرکی برای این ادعا ارائه کنند. چین نیز به شدت این اتهام را رد کرد.
دولت چین در روزهای گذشته گزارش والاستریتژورنال را نیز تکذیب کرد. بر اساس این گزارش به نقل از منابع امنیتی آمریکا سه دانشمند موسسه ویروسشناسی ووهان در نوامبر ۲۰۱۹ به شدت بیمار و به بیمارستان منتقل شدند.
بایدن در اطلاعیه خود این موضوع را که بازرسان آمریکایی نتوانستهاند برای انجام تحقیقات در اولین ماههای شیوع پاندمی، زمان ریاستجمهوری ترامپ، به مدارک لازم دسترسی پیدا کنند، مورد انتقاد قرار داده و این کوتاهی را علت جلوگیری از انجام هر تحقیقی دانسته است.
در سطح بینالمللی نیز برای پیدا کردن منشاء ویروس کرونا تلاش شد. سازمان جهانی بهداشت در ماه مارس نتایج تحقیقی را منتشر کرد که بر اساس آن ویروس کرونا میتوانسته علاوه بر خفاش، از سایر پستانداران فلسدار (پانگولینها) هم نشأت گرفته باشد. نظریه منشاء آزمایشگاهی ویروس کرونا از سوی محققان این گروه بسیار بعید ارزیابی شد.
آمریکا اما کیفیت این تحقیق را زیر سوال برده و خواستار ادامه بررسیها شده است. ایالاتمتحده، چین را متهم میکند که نفوذ نامناسب و بیش از اندازه بر محققان بینالمللی که این تحقیقات را انجام دادهاند، داشته است. بر اساس ادعای آمریکا، پکن این تحقیقات را به شدت تحت کنترل داشته و آن را محدود کرده است. همچنین دانشمندانی که این پژوهش را انجام دادهاند به تمامی شواهد و مدارک اصلی و نمونههای آزمایشگاهی دسترسی نداشتهاند. کارشناسان بینالمللی پس از ماهها تاخیر از سوی پکن، اوایل سال جاری میلادی توانستند برای انجام این تحقیقات به ووهان سفر کنند.
تئوری توطئه
چین میگوید ایالاتمتحده با طرح تئوریهای توطئه در پی انحراف افکار عمومی از آمار بالای مرگومیر ناشی از کرونا در این کشور و همچنین سیاسیکردن موضوعی چون منشا ویروس کروناست.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین با اشاره به اقدام دولت آمریکا برای پیگیری منشاء ویروس کرونا مدعی شد که جو بایدن با این اقدام نشان داد که به واقعیات و حقیقت اهمیت نمیدهد و همچنین علاقهای به ردیابی جدی منشاء علمی این بیماری را ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین گفت که آمریکا باید اجازه دهد که تحقیقات در مراکز آزمایشات بیولوژیکی این کشور نیز انجام شود. لیجیان همچنین به صورت مشخص اعلام کرد که ایالات متحده باید اجازه انجام تحقیقات از مرکز تحقیقات پزشکی دریایی در ایالت مریلند را صادر کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین بار دیگر این اتهام که ویروس کرونا در آزمایشگاهی در ووهان ایجاد شده است را تکذیب کرد و افزود: آمریکا قصد دارد با سیاسیکاری، چین را مقصر شیوع بیماری کووید۱۹ نشان دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد