8 - 08 - 2017
دادستان کل برکنار شد
مجلس جدید موسسان ونزوئلا با صدور مصوبهای لوئیزا اورتگا دیاز، دادستان کل این کشور را از مقام خود برکنار کرد. پیشتر دفتر کار اورتگا دیاز به محاصره نیروهای گارد ملی ونزوئلا در آمده بود. مجلس جدید موسسان ونزوئلا که از سیاستهای رییسجمهور این کشور پشتیبانی میکند، دستور عزل لوئیزا اورتگا دیاز را در شنبه گذشته صادر کرد.
پیشتر یک واحد ۳۰ نفره گارد ملی ونزوئلا دفتر لوئیزا اورتگا دیاز در کاراکاس را محاصره کرده بود. لوئیزا اورتگا، خود تصاویر سربازانی که ورودی محل کار او را مسدود کرده بودند، در حساب توئیتریاش منتشر کرد. اورتگا نسبت به ادامه محاصره دفتر خود هشدار داد و نوشت: من با این محاصره نظامی موافق نیستم و به این وسیله علیه این اقدام غیرقانونی به مراجع ملی و بینالمللی شکایت میکنم. نیکلاس مادورو و دولت او هنوز واکنشی از خود نشان ندادهاند. کارشناسان سیاسی معتقدند که در پی تشکیل مجلس موسسان، دوره مقابله با مخالفان دولت آغاز شده است.
مقابله با فاشیستها
پس از برگزاری نخستین نشست مجلس موسسان، نگرانی در مورد حفظ جان و سلامتی دادستان کل ونزوئلا شدت گرفت. دلسی رودریگوئز، نایب اول مجلس موسسان و وزیر امور خارجه پیشین این کشور، در این جلسه گفت: ما فاشیستهایی را که با اعمال زور جنگی اقتصادی علیه ملت به راه انداختهاند، دادگاهی میکنیم. او یادآور شد که بهزودی این اقدام را به مرحله اجرا خواهد گذاشت و خطاب به مخالفان گفت: فکر نکنید این کار هفتهها، ماهها یا سالها طول خواهد کشید.
واکنش سازمان حقوق بشر
کمیسیون حقوقبشر قاره آمریکا در این راستا از دولت ونزوئلا خواست اقدامات لازم را در جهت حفظ جان و سلامتی اورتگا انجام دهد. ایگناسیو آلوارز، نماینده اورتگا در واشنگتن، در این رابطه تصریح کرد که دادستان کل نقش مهمی در رعایت موازین حقوق بشر و آنچه از دموکراسی در ونزوئلا باقی مانده بازی میکند. اورتگا که از هواداران هوگو چاوز و مدتی نیز نیکلاس مادورو بود، با افزایش تنشهای سیاسی در کشور به منتقدان رییسجمهور پیوست. او از جمله پنجشنبه گذشته در رابطه با احتمال بروز تقلب در شمارش آرای انتخابات مجلس موسسان گفت که دستور تحقیق در این مورد را صادر کرده است.
گفتنی است رایگیری انتخاب اعضای مجلس موسسان یکشنبه گذشته صورت گرفت. مخالفان، این انتخابات را زمینهساز تغییراتی برای تحکیم پایههای دیکتاتوری مادورو ارزیابی میکنند. براساس گزارش خبرگزاریها، ۲۰ حزب و تشکل مخالف دولت شرکت در این انتخابات را تحریم کردند. مادورو، پس از انجام رایگیری تشکیل مجلس موسسان را یک پیروزی بزرگ خواند. گفته میشود که بیش از هشت میلیون نفر در انتخابات شرکت کردند. در حالیکه کمیسیون دولتی از شرکت ۴۰ درصد از واجدان شرایط رایدهی در این انتخابات خبر میدهد، مخالفان این رقم را نزدیک به ۱۲ درصد ارزیابی میکنند و میگویند که در شمارش آرا، تقلب صورت گرفته است.
تعلیق عضویت ونزوئلا در مرکوسور
اتحادیه تجاری مرکوسور عضویت ونزوئلا را به حالت تعلیق درآورد تا فشارها بر مادورو برای منحل کردن مجلس موسسان را بیشتر کند. با این حال رییسجمهور ونزوئلا تاکید کرده که همچنان در این بلوک اقتصادی-تجاری خواهد ماند.
وزرای امور خارجه آرژانتین، پاراگوئه، اروگوئه و برزیل این تصمیم را در سائوپائولو اعلام کردند و از نیکولاس مادورو خواستند زندانیان را آزاد و فورا روند گذار سیاسی را آغاز کند. وزیر امور خارجه برزیل پس از این دیدار گفت: ما میگوییم کشتار و سرکوب، دیگر کافی است. ادامه اعمال چنین شکنجههایی علیه مردم غیرقابل تحمل و غیرممکن است.
نیکولاس مادورو ساعاتی پس از اعلام این تصمیم گفت: ونزوئلا هرگز از مرکوسور بیرون نمیرود. قلب، روح و جان ما در مرکوسور است. برخی اولیگارشیها شامل برزیل یا دولتهای تابعه نظیر آرژانتین تلاش میکنند تا ونزوئلا را از بلوک مرکوسور بیرون کنند اما ما همیشه در این بلوک میمانیم.
مرکوسور هیچ قید و شرطی برای اخراج اعضا از این اتحادیه تجاری کشورهای آمریکای جنوبی ندارد. مرکوسور در دسامبر سال گذشته عضویت ونزوئلا را به خاطر عدم پیروی از قوانین این بلوک به تعلیق درآورد که بار دیگر به این بلوک اقتصادی-تجاری بازگردانده شد. حال به دنبال انتخابات جنجالی یکشنبه گذشته درخصوص مجلس موسسان و بازداشت چندین نفر از رهبران اپوزیسیون ونزوئلا، مرکوسور موضع سختتری را در رابطه با این کشور اتخاذ کرده است.
کشورهای زیادی در سراسر جهان انتخابات روز یکشنبه را محکوم کرده و آن را تلاشی برای تمدید حکومت مادورو دانستند. وزیر امور خارجه آرژانتین، رهبر ونزوئلا را یک دیکتاتوری توصیف کرد و گفت: بسیار بد است که برادرمان را از در بیرون کنیم اما با توجه به وضعیت بدی که شاهد آن هستیم و باعث درد و رنج بسیار شده این تصمیم را اتخاذ کردیم.
وزیر امور خارجه پرو هم گفت: حدود ۱۴ وزیر امور خارجه از سراسر قاره آمریکا سهشنبه در لیما دیدار و درباره ونزوئلا مذاکره خواهند کرد و این گروه ممکن است به یک هیات ناظر دائم تبدیل شود. وی افزود: ما مجموعهای از ۱۴ یا ۱۵ برنامه فردی یا جمعی را که کشورهایمان میتوانند برای مقابله با این بحران انجام دهند، بررسی خواهیم کرد. وزیر خارجه برزیل هم گفت: تعلیق ونزوئلا از مرکوسور هیچ تاثیری در سیاستهای تجاری و مهاجرت برای جلوگیری از وخیمتر شدن بحران انسانی نخواهد گذاشت. ما از ونزوئلاییهایی که میخواهند به برزیل سفر کنند استقبال میکنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد