14 - 12 - 2022
دانشمند: دولت بخش خصوصی را غریبه نداند
| گروه بازرگانی| بعد از همه تلاشهای مسوولان برای حل مشکلات ارزی و ارایه طرحهای مختلف، روز گذشته اتاق مبادلات ارزی به طور رسمی آغاز به کار کرد. در حالی که وزیر صنعت، معدن و تجارت از همه فعالان اقتصادی خواست که از طرح جدید ارزی دولت که با هدف ایجاد ثبات در بازار ارز اجرا میشود پشتیبانی کنند، زمزمه مخالفهایی در بخش خصوصی وجود دارد و دستیابی به موفقیت این طرح را دچار تردید میکند.
مسعود دانشمند، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با «جهان صنعت» در رابطه با مرکز مبادلات ارزی گفت: این مرکز در حالی آغاز به کار و معامله ارز با نرخ ۲۴۰۴ تومان کرد که نرخ ارز آزاد در بازار به ۲۴۹۰ تومان رسید.
دانشمند اظهار داشت: این مرکز در صورتی میتواند موفق باشد که ارز حاصل از صادرات بخش غیردولتی را جذب کند و همین طور همه نیازهای بازار اعم از واردات کالا، ارز مورد نیاز دانشجو و مسافر و… را با رعایت نکات ایمنی تامین کند. در حالی که اعلام شده است ارز مورد نیاز گروههای سه و چهار در ابتدا تامین میشود و گروههای بعدی هم در ادامه کار با جذب ارز صادراتی ارز خواهند گرفت.
وی افزود: یکی از شروط موفقیت این مرکز عدم مداخله مستقیم دولت و بانک مرکزی در قیمتگذاری ارز است. برای پاسخگویی به نیازهای بازار زوایای بسیاری باید دیده شود و بانک مرکزی هم نباید خود علامه بداند و به تجربیات خود تکیه کند.
دانشمند ادامه داد: اکنون زمان آن رسیده است که دولت و بانک مرکزی دیگر فعالین اقتصادی را غریبه نداند و در کنار هم و استفاده از تجربیات همه گروهها در بخشخصوصی و دولتی بتوانیم از این وضعیت خارج شویم چراکه این آشفتگی در بازار نشان میدهد که تاکنون تصمیمات جامع و مانع گرفته نشده است.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران افزود: پیش از این صادرکنندگان و واردکنندگان خودشان نیازهای خود را میشناختند و در همکاری و اطمینان به هم فعالیت میکردند. این اتاق ارزی میخواهد تا این صادرکنندگان و واردکنندگان همه معاملات خود را ثبت و اطلاعاتشان را افشا کنند و این نتیجه بخش نخواهد بود.
نرخ ارز ۸ صبح اعلام میشود
مهدی غضنفری با بیان اینکه اتاق مبادلات ارزی در یکی از ساختمانهای وزارت صنعت، معدن و تجارت (محل ثبت سفارش) فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد،گفت : فرآیند کار در این اتاق به نحوی است که نیازی به مراجعه مستقیم متقاضیان ورود کالا به این محل نمیباشد بلکه با پیشبینیهای صورت گرفته تمام کسانی که برای اولویت ۳ واردات کالا (از اولویتهای ۱۰ گانه) ثبت سفارش را انجام دادهاند و مدت زمان ثبت سفارش آنها نیز معتبر است، میتوانند به بانکهای عامل خود که ما از آن «بانک عامل طرف مشتری» نام میبریم، مراجعه کنند.
وی افزود: بانکهای عامل نیز این اولویت (اولویت سه واردات کالا) را جمعآوری کرده و پروندهها را به دو بانک عامل طرف بانک مرکزی که بانکهای ملت و کشاورزی هستند ارایه میکنند و سپس بانک مرکزی در اتاق مبادلات، ارز لازم را تخصیص داده و از طریق بانکهای عامل (بانکهایی که پروندهها را جمعآوری کردهاند) به مشتریان ارایه میشود.
غضنفری با بیان اینکه مشتری میتواند با مراجعه به بانک عامل خود در باره تخصیص یا عدم تخصیص ارز با نرخ دو درصد پایینتر از میانگین بازار آزاد مطلع شود، ادامه داد: ممکن است به او گفته شود که وی نوع ارز یا کشور مبدا خود را باید تغییر دهد و دوباره درخواست خود را ارایه کند و اما اگر ارز مورد درخواست وی تخصیص داده شود، پرداخت ریالی میکند و ثبت سفارش تبدیل به گشایش LC شده و فرآیند واردات کالا شکل میگیرد.
وزیر صنعت و معدن درباره نرخ این ارز گفت: بانک مرکزی میزان خرید و فروشهای روز قبل را جمعبندی و عددی را به صورت متوسط محاسبه میکند و نرخ اعلامی بانک مرکزی دو درصد کمتر از این عدد خواهد بود که هر روز حدود ساعت هشت صبح اعلام میشود و تا پایان روز معتبر است.
وی افزود: بخشی از این ارز مربوط به صندوق توسعه ملی، بخشی هم ناشی از فروش محصولات پتروشیمی و بخشی سهم نفت از ارز است و معادل ریالی آنها در اختیار بانک مرکزی قرار نمیگیرد.
عدم استقبال صادرکنندگان
این در حالی است که عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با تاکید بر اینکه افتتاح مرکز مبادله ارزی با مطرح شدن بورس ارز تفاوت چندانی ندارد، تصریح کرد: این دو فقط از نظر اداری، شکل و اسم با هم متفاوت هستند.
مجید حبیبی ادامه داد: ما در زمانی که بورس ارز در دستور کار قرار گرفته بود، معتقد بودیم صادرکنندگان بخشخصوصی مشکل فروش ارز ندارند و اگر قرار است دلار عرضه کنند، میتوانند از طریق بانک مرکزی این کار را انجام داده و نیازی به راهاندازی بورس ارز یا مرکز مبادلهی ارزی ندارند. شاید کاری که قرار است این مرکز انجام دهد، این است که ارز حاصل از صادرات شرکتهای دولتی را ارایه کند که به نظر من چون کنترل دولت بر این شرکتها مشهود است، سیستم بانکی میتواند همان ارز را به فروش برساند.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه صادرکنندگان بخشخصوصی وارد این موضوع نمیشوند مگر اینکه مجبورشان کنند، گفت: گره زدن ارز صادرکنندگان بخشخصوصی به پول دولت برای بخشخصوصی یک خطر به حساب میآید بنابراین صادرکنندگان از این کار پرهیز میکنند.
وی ادامه داد: البته ابهامات جدید هم به این مرکز وارد است. بهطور مثال وزیر امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی گفتهاند که این ارز فقط به اولویتهای ۳، ۴ و ۵ تعلق میگیرد اما وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده که این ارز به اولویتهای ۶ تا ۱۰ نیز تعلق میگیرد.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با تاکید بر اینکه تا زمانی که طرحی پخته نشده و همه زوایای آن مشخص نیست، نباید اعلام عمومی شود، تصریح کرد: اعلام این طرح باعث از بین بردن آرامش در بازار میشود.
حبیبی گفت: فروش ارز در این مرکز دو درصد کمتر از قیمت بازار آزاد یعنی پذیرش نرخ سوم. این موضوع نه تنها باعث نمیشود که به سمت تکنرخی شدن ارز حرکت کنیم بلکه تعداد نرخها را بالاتر میبرد.
تمرکز بر درآمدهای نفت
سازمان توسعه تجارت نیز در کنار بانک مرکزی قرار گرفته است و با اجرای هر چه بهتر این طرح بازار ارز به درستی مدیریت میشود. در همین راستا نشست مشترک هم اندیشی بخشخصوصی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی در خصوص آغاز به کار مرکز مبادلات ارزی دارندگان و متقاضیان ارز و با حضور روسای اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تهران، نمایندگان بانک مرکزی و تشکلهای بخشخصوصی برگزار شد.
ریس سازمان توسعه تجارت با اعلام آمادگی وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت همراهی با بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز گفت: مرحله اول تمرکز بر درآمدهای وزارت نفت است و با ارایه اطلاعات سهم ۵/۱۴ درصدی این وزارتخانه، منابع در اختیار این طرح قرار میگیرد.
به گفته وی، بعد از ثبت سفارش از سوی متقاضی ارز مرحله بررسی و صدور فرم ثبت سفارش و سپس ارایه فرم ثبت سفارش و سایر اسناد صورت میگیرد که فعلا با همکاری بانک ملت به عنوان بانک عامل انجام میشود و مرحله بعدی صدور کد تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و سپس انجام مبادله بین بانک مرکزی و بانک ملت است.قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت هدف از ایجاد این مرکز را ساماندهی و مدیریت بخشی از بازار عرضه و تقاضای ارز عنوان کرد.رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نیز با استقبال از تعامل دولت و بخشخصوصی اعلام کرده است که مسایل ارزی کشور بر همه مسایل اقتصادی اثرگذار است.محمد نهاوندیان با بیان اینکه نظام ارزی در ایران بر اساس قانون، شناور مدیریت شده است، افزود: خلاء مدیریت در بازار ارز باید فورا جبران شود و آنچه در این جلسه بیان شد، طرح ارایه شده برای مدیریت بخشی از بازار ارز است، یعنی قسمتی از نیازهای وارداتی در اولویت ۳ که قابلیت گسترش به سایر اولویتها را دارد از طریق مدیریت ارزی پاسخگویی میشود.وی اظهار کرد: تلاطمات ایجاد شده برای اقتصاد مطلوب نیست و طبعا اگر فعالان اقتصادی احساس کنند که یک فضای ایمنتر و قابل اعتمادتری به وجود میآید حتما مشارکت میکنند و به آرامش بهتری در بازار ارز دست پیدا میکنیم.وی اظهار امیدواری کرد که با توسعه این طرح، کل بازار ارز تحت مدیریت هدفمند و منطبق با شرایط قرار بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد