6 - 09 - 2017
دخالت دولت در اقتصاد باز هم صدای بخشخصوصی را درآورد
اگرچه پس از رفع تحریمها، موقعیتهای تجاری جدیدی برای ایران به وجود آمد اما به دلیل نبود حمایتهای لازم از سوی دولت و همچنین دخالت بیش از اندازه او در سیاستهای اقتصادی، توسعه تجارت خارجی آنطور که باید و شاید انجام نشد. چراکه به قول رییس اتاق بازرگانی تهران، اقتصاد دولتی قبل و بعد از انقلاب گریبان اقتصاد ما را گرفته و مجوزهای زیادی که توسط دولت در زمینههای اقتصادی صادر میشود، باعث شده اقتصاد ما همپای دیگر کشورها رشد نکند.
با این حال پس از موافقتنامه برجام طی دو سال گذشته، بیش از ۲۰۰ هیات تجاری و سرمایهگذاری برای بررسی شرایط اقتصادی به ایران سفر کردهاند. این در حالی است که بخش خصوصی در این راستا بیکار نبوده و با برگزاری نشستهای مختلف با همتایان خارجی، سعی در بهبود روابط تجاری ایران با سایر کشورها دارد. بر همین اساس نشست هماندیشی در خصوص ارتباط شاخصهای آزادی اقتصادی ایران دیروز با حضور وزیر سرمایهگذاری عمان و مایکل واکر اقتصاددان و بنیانگذار مؤسسه فریزر و جمعی از اقتصاددانان و فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
مسعود خوانساری در این نشست گفت: با توجه به موضوعات تحریمها که منجر به قطع ارتباط ما با دنیای خارج به ویژه در مباحث اقتصادی بود، نتوانستیم از بازارهای خارجی استفاده بهینه داشته باشیم.
وی اظهار داشت: گرچه در دو سال گذشته اقداماتی برای جذب سرمایهگذاری خارجی انجام شده اما از آنجا که هنوز بعد از تحریمها مباحث بانکی بین ما و سایر کشورها به طور کامل حل نشده است، نتوانستهایم، آنطور که باید و شاید در زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی عمل کنیم.
وی با بیان اینکه سالانه به ۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری خارجی نیازمندیم، گفت: اما هنوز شرکتهای ما پس از تحریمها نتوانستهاند خود را با شرایط و مقررات بینالمللی تطبیق دهند.
رییس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه اقتصاددانان مطرحی با این موسسه کار کردهاند، گفت: اقتصاد ایران چه قبل و چه پس از انقلاب از اقتصاد دولتی رنج برده است و صدور مجوزهای زیاد توسط دولتها در زمینههای اقتصادی باعث شده ما نتوانیم در بخش اقتصادی همپای دیگر کشورها رشد کنیم.خوانساری اظهار داشت: بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم و اقدامات اقتصادی از جمله پایین آوردن تورم فکر میکنم، اکنون زمینههای جذب سرمایهگذاری خارجی تا اندازهای برای کشور فراهم شده است.
وی بیان داشت: رتبه ما در زمینه شاخصهای اقتصادی رتبه خوبی در دنیا نیست و امیدوارم در دولت دوازدهم شاخصهای اقتصادی بهبود یابد.
برای جذب سرمایهداران تلاش کنید
در ادامه این نشست، مایکل واکر، بنیانگذار موسسه فریزر با بیان اینکه بخشی از سرمایهداران ایرانی در خارج از ایران هستند، گفت: هنوز هم بخشی از سرمایهداران، ایران را ترک میکنند و این مسالهای بسیار حائز اهمیت است. یعنی باید تلاش کنید که ابتدا سرمایهداران خود را جذب کنید. در عین حال که جذب سرمایهگذار خارجی نیز مهم است.
او با اشاره به سکونت حدود ۵۰۰ هزار ایرانی در غرب ونکوور کانادا افزود: باید این مساله مورد توجه و بررسی قرار گیرد که چرا ایرانیها علاقهای به سرمایهگذاری در ایران نشان نمیدهند. این خود شما هستید که باید محیطی مناسب برای سرمایهگذاری آنها فراهم کنید.
بنیانگذار موسسه فریزر ادامه داد: ایران در میان ۱۵۹ کشور بررسی شده، رتبه ۱۵۰ را از منظر میزان آزادی اقتصادی به خود اختصاص داده است. البته ممکن است برخی این گزاره را مطرح کنند که پایین بودن رتبه ایران ناشی از اعمال تحریمهاست. اما اینگذاره نادرست به نظر میرسد و این رتبه بیشتر ناشی از نوع سیاستهای غلطی است که در ایران به کارگرفته میشود؛ سیاستهایی که در بخش بازار کار یا در بخش سرمایهگذاری اعمال میشود. بنابراین لازم است این مسایل را به بحث گذاشته و آنها را حل کنیم.
آمادگی عمان برای تسهیل تجارت با ایران
همچنین در ادامه رییس سازمان بهبود سرمایهگذاری و توسعه صادرات عمان گفت: عمان برای تسهیل روابط تجاری با ایران، آمادگی دارد تا در صورت تایید اتاق بازرگانی تهران به یکهزار نفر از تجار ایرانی ویزا داده شود. سالم بنناصر الاسماعیلی اظهار کرد: در سال ۲۰۱۷ عمان موفق به جذب ۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی شده است که امیدواریم این رقم به ۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
الاسماعیلی اظهار داشت: ما آمادهایم در زمینه تسهیل تجارت با ایران اقداماتی را انجام دهیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد