3 - 07 - 2024
دردسر بزرگ بایدن برای دموکراتها
محمدرضا ستاری – نخستین مناظرات انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده در حالی پنجشنبه هفته گذشته برگزار شد که طی روزهای بعد از آن دموکراتهای آمریکا مجبور به توجیه عملکرد ضعیف بایدن در این مناظرات بودهاند. از سوی دیگر در اتفاقی مهم دیوان عالی آمریکا روز دوشنبه در حکمی اعلام کرد که با توجه به چارچوبهای قانون اساسی نمیتوان دونالد ترامپ را تحت پیگرد قضایی قرار داد.
به گزارش یورونیوز، این برای نخستین بار در بیش از دو قرن اخیر است که دیوان عالی ایالات متحده مصونیت قضایی رییسجمهور آمریکا را به رسمیت میشناسد. این دیوان همچنین حکم به بازگشت پرونده ترامپ به دادگاه بدوی داده است تا در همانجا به کیفرخواست رسیدگی شود؛ حکمی که صدور آن با انتقاد جو بایدن، رقیب دموکرات ترامپ مواجه شد. در این خصوص کارشناسان معتقدند پیامد حکم صادره این خواهد بود که رسیدگی به اتهامات دونالد ترامپ درخصوص استنکاف وی از پذیرفتن شکست در انتخابات ریاستجمهوری قبلی آمریکا با تاخیر بیشتری مواجه شده و در نتیجه محاکمه او تا بعد از انتخابات ریاستجمهوری امسال در ماه نوامبر به تعویق خواهد افتاد.
این امر آخرین موانع قضایی بر سر راه نامزدی ترامپ در انتخابات پیشرو را برداشته و راه را برای حضور احتمالی وی در کاخ سفید هموار میکند. در این پرونده شش قاضی محافظهکار در اکثریت بودند و رای مخالف سه قاضی لیبرال نتوانست مانع از صدور حکم شود.
قاضی رابرتس در حکم نهایی آورده است بنابر ساختار قانون اساسی و اصل تفکیک قوا، ماهیت قدرت ریاستجمهوری مستلزم آن است که رییسجمهور سابق از تعقیب کیفری برای اعمال رسمی در دوران تصدی خود مصونیت داشته باشد.
بنابر متن حکم صادره، مصونیت روسایجمهور سابق با توجه به اختیارات اصلی قانون اساسی آنها «مطلق» است و در مورد اقدامات غیررسمی رییسجمهور، هیچ مصونیتی وجود ندارد.
دونالد ترامپ با انتشار پستی در شبکههای اجتماعی از این حکم استقبال کرد و نوشت: پیروزی بزرگ برای قانون اساسی و دموکراسی ما. به آمریکایی بودن خود افتخار میکنیم!
در این پرونده که توسط جک اسمیت بازرس ویژه دادگستری ایالات متحده پیگیری میشد، رییسجمهور سابق آمریکا متهم شده بود که در جریان شورش روز ۶ ژانویه ۲۰۲۱ و حمله گروهی از طرفدارانش به ساختمان کنگره آمریکا نقش ایفا کرده است. اسمیت در این پرونده ،دونالد ترامپ را متهم کرده که با اقدامات خود طرفدارانش را تشویق و تحریک کرده که دست به شورش بزنند و نتیجه انتخابات را تغییر دهند.
با این حال وکلای رییسجمهور سابق آمریکا خواستار این شده بود که به او مصونیت قضایی داده شود چراکه او در آن زمان رییسجمهوری ایالاتمتحده محسوب میشده و به ادعای او فعالیتهایش در چارچوب انجام وظایف قانونی بوده است.
ترامپ ۷۸ ساله اولین رییسجمهور سابق ایالات متحده است که به طور کیفری تحت پیگرد قانونی قرار گرفته و همچنین اولین رییسجمهور سابق است که برای اتهامی مجرم شناخته شده است. وی نامزد جمهوریخواهان در انتخابات نوامبر است و با جو بایدن رییسجمهور فعلی ایالات متحده رقابت خواهد کرد.
پسلرزههای مناظره بایدن
از سوی دیگر طبق گزارشی که به تازگی مجله نشنالاینترست منتشر کرده، دموکراتها پس از عملکرد فاجعهبار جو بایدن در مناظره وحشتی تمامعیار را در داخل حزب خود تجربه کردهاند. درواقع در شرایطی که دموکراتها پس از مناظره سعی داشتند عملکرد بایدن را در مناظره اول رفع و رجوع کنند اما بلافاصله صداهایی از میان طرفداران حزب دموکرات بلند شد، مبنی بر اینکه باید به فکر جایگزینی برای بایدن بود.
در این میان برخی از تحلیلگران معتقدند که از پیش هم مشخص بود که بایدن عملکرد ضعیفی در مناظره با توجه به شرایط جسمانی خود خواهد داشت. درواقع در شرایطی که رسانههای معتبری همچون نیویورکتایمز و برخی دیگر از رسانههای نخبگانی لیبرال معتقد به انتخاب یک گزینه دیگر به جای بایدن هستند، چنین موضوعی نشاندهنده فرسایش قابل توجه بدنه حامیان بایدن در میان دموکراتها تلقی میشود.در نتیجه به نظر میرسد در شرایطی که دموکراتها فعلا برای گزینه جانشینی او ناتوان هستند، مناظره دوم اگر به همین منوال ادامه داشته باشد، میتواند علاوه بر منفعتی که ترامپ میبرد به شکاف میان دموکراتها دامن بزند.
استراتژی سوخته
در چنین شرایطی استراتژی بایدن و دموکراتها تاکنون ایجاد ترس و نفرت از ترامپ بوده که حداقل چنین راهکاری در سال 2016 جوابگو بوده است اما حالا کارشناسان معتقدند که این استراتژی برای همیشه کارساز نیست زیرا در شرایطی که کمپین بایدن دچار هرج و مرج شده و بحث سلامتی وی نیز بسیار روی طرفدارانش تاثیر منفی داشته، ترامپ با یکدست کردن حزب جمهوریخواه و مخالفانش در این حزب از حمایت تشکیلاتی بیشتری نسبت به رقیب دموکرات خود برخوردار است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد