27 - 11 - 2022
در حل مساله هستهای جدی هستیم
گروه ایران- اولین نشست خبری حسن روحانی در قامت رییسجمهور روز گذشته برگزار شد و رییسجمهور در اولین روزهای کاری خود در برابر خبرنگاران داخلی و خارجی قرار گرفت تا پاسخگوی سوالاتی باشد که گویای مطالبات اصلی مردم از وی است. روحانی در این نشست خبری ضمن اشاره به انتخابات خردادماه ۹۲ گفت: این انتخابات از لحاظ داخلی نشانگر فرآیند تثبیت شده دموکراسی و تعمیق پویایی سیاسی در ایران بوده و از لحاظ خارجی نیز بیانگر رویکرد اعتدال و عقلانیت مردم ایران است و پیام روشنی برای همه جهانیان در این ارتباط داشته است و اینکه عزم ملت ایران تعامل غیرتمندانه با جهان و پیگیری مصالح و منافع کشور است.
رییسجمهور ادامه داد: هدف اینجانب در اولین روزهای شروع مسوولیت جهت دعوت از اصحاب رسانه وفا به عهدی بود که در دوران انتخاباتی و پس از آن به مردم دادم مبنی بر اینکه دولت آینده دولت پاسخگوست و با شفافیت عمل خواهد کرد.
روحانی با بیان اینکه براساس وعدهام به صورت نوبهای و مستمر با مردم گفتوگو خواهم کرد و از پیشرفتها، عملکردها، موفقیتها و حتی کاستیها و نقصها سخن خواهم گفت و از مردم عزیز در راستای رفع آنها کمک و حمایت خواهم گرفت، گفت: این دولت بعد از امید به حق هیچ سرمایهای بالاتر از مردم ندارد و امید این دولت به حمایت مردم و همکاری مستمر مردم بزرگ و فهیم ایران است. دولت بدون حمایت مردم هیچگاه نمیتواند به اهداف بلند خود دست پیدا کند.
رییسجمهور با بیان اینکه بعد از پیروزی در انتخابات ۲۴ خردادماه دو وظیفه اساسی بر دوش من قرار گرفت، گفت: وظیفه اول، تهیه خطمشی و برنامه کلی دولت تدبیر و امید بوده است و وظیفه دوم من تعیین تیمهای اجرایی برای شناسایی و معرفی افراد ذیصلاح برای عضویت در کابینه دولت بود.
وی خاطرنشان کرد: افراد مختلف به این کمیتهها دعوت و با آنها گفتوگو میشد. پنج کمیته سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاست خارجی با مشارکت ۵۰۰ نفر از نخبگان و صاحبنظران و با صرف بیش از شش هزار ساعت، نتایج بررسی افراد را در اختیار من قرار دادند و در این مسیر کمیتهها جلسات مشترکی نیز تشکیل دادند.رییسجمهور با بیان اینکه تاکید اساسی ما بر قانونگرایی و اخلاقمداری خواهد بود، گفت: اخلاق و قانون پایههای اساسی خط اعتدال خواهد بود. خوشبختانه از همین روزهای اولیه فضای مناسب کسب و کار در سایه ارتقای سرمایه اجتماعی در کشور به وجود آمده و این اولین حرکت به سمت ثبات و آرامش در کشور است.
یارانهها ادامه دارد
رییسجمهور در ادامه این جلسه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اولویت دولت درعرصه اقتصاد چیست و آیا پرداخت مستقیم یارانهها به شیوه فعلی ادامه مییابد، توضیح داد: مسلما موضوعات اقتصادی جزو اولویتهای دولت خواهد بود و به دلیل مشکلات مردم و خواست مردم تیم اقتصادی هماهنگی تعیین شده است.
روحانی تصریح کرد: تیم اقتصادی دولت قبل از آنکه معرفی شود در کارگروهها فعال بوده و در آخرین دوره بررسی اقتصادی با حضور من مسایل مهم اقتصادی بررسی شده و برنامه چهار سال آینده بهطور کلی در کارگروهها تدوین شده است که این برنامهها در قالب بودجههای یکساله متبلور میشوند.
وی با اشاره به اینکه دولت در اولین دستور جلسه خود موضوع یارانه را در دستور کار قرار خواهد داد، افزود: یارانه به همان مقدار که تاکنون پرداخت شده است، ادامه مییابد و با توجه به شرایط اقتصادی اقدامات مقتضی دیگر انجام میشود.
رییسجمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه دولت یازدهم در راستای بهبود رابطه هرچه بیشتر با کشورهای همسایه از جمله کشورهای عرب منطقه چیست، گفت: دولت آینده نسبت به روابط با همسایگان خود و همچنین کشورهای همسایه اولویت قائل است. توسعه روابط با همسایگان جزو دستور کار دولت فعلی خواهد بود و تلاش برای ایجاد آرامش و ثبات در منطقه و کاهش تنشهایی که منطقه با آن روبهرو میباشد با کمک کشورهای دوست در این منطقه جزو برنامهها و اولویتهاست.
روحانی همچنین در مورد حقوق شهروندی به ویژه مطالبات دانشجویان گفت: همانگونه که وعده داده بودم، تدوین حقوق شهروندی جزو وعدههای این دولت است و این کار با شروع کار دولت در بخشهای مربوطه شروع و آغاز میشود، البته مبنای اصلی ما در تدوین حقوق شهروندی فصل «۳» قانون اساسی که در ارتباط با حقوق ملت است، میباشد.
وی افزود: قانون اساسی ما قانون مترقی و پویایی است و میتواند به خوبی حقوق شهروندی را تامین کند به شرط اینکه در کنار اصول قانون اساسی در این ارتباط، قانون موضوعی مورد نیاز نیز تامین شود و دولت این کار را میکند و اگر اصولی از قانون اساسی در زمینه حقوق شهروندی معطل مانده باشد، اجرایی و عملیاتی میکند.
اراده سیاسی برای حل مساله هستهای
در ادامه نشست خبری رییسجمهور، خبرنگار NBC این پرسش را مطرح کرد که کاخ سفید اعلام کرده آمادگی دارد به صورت جدی وارد گفتوگو با ایران شود، شما چقدر به گفتوگو و مذاکره با آمریکا اهمیت میدهید؟
حسن روحانی در پاسخ به این پرسش، با بیان اینکه رای مردم ایران در حماسه ۲۴ خرداد یک اقدام بسیار جدی و معنادار بود که هنوز پاسخ عملی و مناسب با این حماسه از سوی مقامات آمریکا داده نشده است، اظهار کرد: بیانیه اخیر کاخ سفید نشانگر این است که برخی مسوولان آمریکایی هنوز درک صحیح و کاملی از واقعیتهای کشور و از این انتخابات و پیام ملت بزرگ ایران ندارند. رفتارهای متناقض و پیامهای ناهمسو در گفتار و عمل مسوولان آمریکا دیده میشود.
رییسجمهور در ادامه افزود: در آمریکا گروه فشار، یک گروه جنگطلب و مخالف گفتوگوهای سازنده و در پی منافع یک کشور خارجی وجود دارد. ما تحمیل منافع یک کشور خارجی را بر نمایندگان مجلس آمریکا میبینیم که حتی در این اقدامات، منافع آمریکا در نظر گرفته نمیشود. مبنای دولت تدبیر و امید اجماع داخلی با عزم راسخ دولت ایران برای حراست از حقوق ملت از مسیر تعامل سازنده، فعال و متناسب با اقدامات عملی طرفهای گفتوگو است.
وی با بیان اینکه برای ما آنچه مهم است، پاسخ عملی دولت آمریکا و نه بیانیههاست، خاطرنشان کرد: ما همه اقدامات دولت آمریکا را به دقت رصد میکنیم و اگر اقدامات عملی و سازندهای ببینیم پاسخ متناسب و مشابه به آن میدهیم.
گفتوگو نه تهدید
وی همچنین با اشاره به اینکه راهحل هستهای نیاز به اراده سیاسی دارد، اظهار کرد: مساله روشن است، من بهعنوان رییسجمهور ایران اعلام میکنم که نظام جمهوری اسلامی ایران اراده سیاسی و جدی برای حل این مساله با حفظ حقوق مردم ایران دارد و همزمان حاضر است که رفع نگرانیهای طرف مقابل را مدنظر قرار دهد. بحثهای طولانی مورد نیاز نیست. امید ما این است که طرف مقابل هم دارای این اراده سیاسی باشد که اگر اینچنین باشد، نتیجه مطلوب در کوتاهمدت به دست میآید.
رییسجمهور در ادامه در خصوص اینکه با توجه به تحریمهای جدید ایالات متحده تا چه اندازه به مذاکرات با غرب در رابطه با برنامههای هستهای امیدواری وجود دارد، گفت: بیانیههای کاخ سفید با رفتارهایی که مشاهده میکنیم، همسویی ندارد. البته من در کل به آینده مذاکرات بدبین نیستم و فکر نمیکنم که غرب پیام ایران را نشنیده باشد.
روحانی با بیان اینکه فکر نمیکنم غرب تصور کند که ادامه تحریم و تهدید آنها را به جایی میرساند، افزود: تعامل و گفتوگوی سازنده و رفع نگرانیهای مشترک به نفع دو طرف است و ما در پی بازی برد- برد هستیم که این کار امکانپذیر است.
وی با اشاره به اینکه کشوری مثل آمریکا مسیر دوگانهای را انتخاب کرده است، تصریح کرد: این مسیر دوگانه آنها را به نتیجه نخواهد رساند و این مسیر دوگانه است که صداقت مقامات آمریکایی را زیرسوال میبرد.
روحانی افزود: نمیگویم بین کنگره و دولت آمریکا تقسیم کار پنهانی صورت گرفته است یا نه اما آنچه برای ما ملاک است سیاست، عملی آمریکاست چون در صورتی که آمریکا با حسننیت براساس احترام متقابل از موضع برابر و بدون دستورکار پنهانی برخورد کند، راه برای تعامل بازخواهد بود.
رییسجمهور در ادامه در رابطه با برنامههایش برای رفع فقر و فساد و تبعیض تاکید کرد: یکی از برنامههای محوری ما مبارزه با فساد است چون مبارزه با فساد است که مقدمهای برای رونق خواهد بود و رونق است که در کنار سیاست درست باز توزیع به عدالت منجر میشود.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه مبارزه با فساد با شعار درست نمیشود، توضیح داد: در زمینه اقتصادی فضا باید کاملا رقابتی شده و انحصارها شکسته شود و هرکس دارای هر ویژگی باشد، اگر میخواهد فعالیت اقتصادی انجام دهد، باید در فضای رقابتی وارد شود چون حذف رقیب در دنیای سیاست یعنی ایجاد فساد.
روحانی با بیان اینکه برای رفع فساد نیاز به شفافیت داریم، گفت: باید برای رفع فساد به مردم اطلاعات بدهیم و درست نیست که گروهی از رانت اطلاعاتی استفاده کنند.
ساخت و خرید نیروگاه
رییسجمهور در پاسخ به پرسش خبرگزاری ریانووستی درباره همکاری ایران با روسیه در ارتباط با انرژی هستهای و ساخت نیروگاههای جدید در بوشهر گفت: جمهوری اسلامی ایران بعد از تکمیل نیروگاه بوشهر و حتی قبل از آن به فکر ایجاد نیروگاههای هستهای دیگر بود و مجلس هفتم مصوبهای را تصویب کرد مبنی بر اینکه ایران به ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای نیاز دارد.
روحانی افزود: ایران در ارتباط با ایجاد نیروگاههای هستهای در راستای تامین نیاز خود دو مسیر را در پیشرو داشت از جمله اینکه نیروگاههای هستهای توسط ایران ساخته شود که این اقدام انجام شد و امیدواریم که این کار طبق برنامهریزی انجام شده پیش برود و ما بتوانیم خودمان این نیروگاهها را بسازیم و بعد با سوخت تولید خودمان نیروگاهها فعالیت کنند.
وی ادامه داد: راه دوم این بود که نیروگاه هستهای را از دیگران از جمله کشور روسیه بخریم. در این زمینه مذاکرات کلی اولیه صورت گرفته و ایران در کنار مسیر اول یعنی ساخت نیروگاه توسط خودش، خرید نیروگاه هستهای را نیز دنبال میکند چه در بوشهر یا جاهای دیگر.روحانی همچنین در رابطه با برنامه دقیق دولت در طول چهار سال برای پر کردن این شکاف میان حقوق کارگران و تورم گفت: اصل این موضوع کاملا قبول است، یعنی بین افزایش دستمزد و تورم فاصله وجود دارد و این شکاف باعث فشار بر زندگی مردم بهخصوص کارگران میشود.روحانی افزود: دولت مصمم است که این شکاف را پر و این مشکل را حل کند اما اجرای برنامه زمانبندی وابسته به شرایط و بررسیهایی است که ما انجام میدهیم.
بررسی سفر به نیویورک
روحانی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر غرب بر روند فعلی خود پا فشاری کرد، برنامه شما برای ادامه اقتصاد مقاومتی چیست، گفت: من گفتهام که به این رابطه بدبین نیستم به این دلیل که ما با منطق و استدلال وارد مذاکره میشویم و در صحنه افکار عمومی هم منطق خود را بیان میکنیم. ما گامهای بلندی برمیداریم اما مودبانه و حکمتآمیز با دنیا حرف میزنیم بهگونهای که دنیا بفهمد جمهوری اسلامی ایران دنبال حقوق مسلم خود است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار سیبیاس مبنی بر اینکه آیا شما در مجمع عمومی سازمان ملل با اوباما ملاقات میکنید و آیا دورنمایی از مذاکرات مستقیم بین دو کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: سفر من به نیویورک در دست بررسی است و من هنوز تصمیمی برای سفر نگرفتهام، این سفر ممکن است انجام شود یا نشود.
برای رفع تحریمها درنگ نمیکنیم
رییسجمهور در خصوص راهحل عملی دولت بجز مذاکره برای مقابله با تحریمها گفت: میدانید که تحریمها بر خلاف ادعای آنهایی که تصویبکننده تحریم بودند، هدفش در عمل ایجاد فشار بر اقشار مختلف مردم است.
حسن روحانی افزود: اینکه گفته میشود با تحریمها جلوی فعالیت هستهای و موشکی ایران گرفته میشود، کاملا بیاساس است، خودشان هم میدانند چون وقتی ما امروز برای خرید مایحتاج عمومی مردم حتی گندم و نقلوانتقال مالی با مشکلات فراوان مواجه هستیم و بهتر از همه خودشان این را میدانند اما به کشورهای مختلف برای نقلوانتقال فشار میآورند، معلوم است هدف این تحریم نه برنامه هستهای و نه برنامه موشکی است بلکه فشار بر زندگی مردم است البته مردم ما ثابت کردهاند که در برابر فشار خارجی میایستند، ایستادگی میکنند و ایستادگی خواهند کرد.
روحانی با تاکید بر اینکه هرگز دست روی دست نمیگذاریم که طرف خارجی جواب مثبت یا منفی بدهد، تصریح کرد: ما برای شرایط حال برنامه داریم و طبق برنامه فعلی شرایط را ادامه میدهیم که اسم آن را میتوانید اقتصاد مقاومتی یا استقامتی بگذارید اما در عین حال برای رفع تحریمها درنگ نخواهیم کرد و همه توان خود را در این مسیر بهکار خواهیم گرفت که یکی از آن راههای اساسی مذاکره است و ما بر آن تاکید میکنیم؛ البته با داشتن اراده جدی سیاسی برای رفع نگرانیهای مشترک دو طرف.
راه مذاکره حتی با آمریکا باز است
رییسجمهور در ادامه در برابر پرسش خبرنگار واشنگتن تایم مبنی بر اینکه با توجه به شکست مذاکرات ۱+۵ آیا به مذاکره مستقیم با آمریکا فکر میکنید و آیا در آینده به دیپلماتهای آمریکایی جهت صدور ویزا برای ایرانیان و باز کردن بخش کنسولی در ایران اجازه خواهید داد، پاسخ داد: خوشبینی ایشان خیلی زیاد بود و هنوز تا آن نقطه فاصله زیادی داریم.
وی افزود: موافق تعبیر ایشان نیستم که مذاکرات با ۱+۵ به شکست منجر شده است اما به نتایج مورد نظر نرسیدیم و ما با ۱+۵ مذاکرات صریحتر و جدیتری خواهیم داشت. بعد از اینکه مسوولان محترم این مذاکره در دولت تعیین شوند، این مذاکرات شروع میشود.
روحانی با اشاره به مقدمه خبرنگار واشنگتن تایمز مبنی بر اینکه چون مذاکره با ۱+۵ به شکست منجر شده است پس باید مذاکره مستقیم با آمریکا داشته باشیم، گفت: به مقدمه نیاز نداریم و ما با هرکس که با حسننیت حاضر باشد با ما حرف بزند و ما احساس کنیم منافع ملیمان در آن مذاکره تامین میشود مشکلی نخواهیم داشت و طرف ما هرکس میتواند باشد ولو آمریکا باشد.
رییسجمهور ادامه داد: اقدامات آینده ما وابسته به این است که حسننیتی را در طرف آمریکایی ببینیم و مشاهده کنیم. آمریکاییها برای مذاکره جدی هستند و دنبال زبان فشار و تهدید نیستند چون ما سیاستی را که آنها تعبیر به چماق و هویج میکنند هیچوقت نمیپسندیم و در حال حاضر هم نمیپسندیم پس اگر واقعا اساس منطق باشد و راهحل دستیابی به منافع متقابل باشد راه برای مذاکره با هر کشوری ولو آمریکا باز خواهد بود.
در شرایط فشار تصمیم نمیگیرم
حسن روحانی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با معیشت مردم گفت: همانطور که قبلا نیز اشاره کردم، یکی از کارهایی که در طول یکصد روز اول فعالیت دولت انجام میشود، این است که همکاران من آماری از واقعیت اقتصادی جامعه ارایه خواهند داد البته به نظر من معیار مهم در بحث تورم و اندازهگیری آن جیب مردم است، نه بانک مرکزی و آمار و اینها در مراحل بعدی است. همه در ارتباط با وضعیت تورم، بیکاری و وضعیت اقتصادی اطلاع دارند و نیازی به آمار ندارد. هر کس میتواند در ارتباط با این موضوع به وضعیت خانه و خانواده خود رجوع کند.
به قول خود درباره خانمها پایبندم
سپس روحانی در مورد استفاده از بانوان در کابینه اظهار کرد: قول من این بود که دولت تلاش کند فرصتهای اجتماعی برابری را برای بانوان فراهم نماید. من به این قول خود وفادارم و به این قول خود که از بانوان در زمینه مسایل کارشناسانه استفاده کنم نیز پایبندم. من از وجود چند خانم در هیات دولت استفاده میکنم اما اگر حتی یک وزیر خانم هم وجود داشته باشد، خانمها نباید قانع شوند. به نظر من تمام عقبماندگیها در این زمینه باید جبران شود. من در جلسات کابینه تاکید خواهم کرد که از بانوان صاحب تخصص و دانش استفاده شود اما هدف این نیست که یک خانم در کابینه وجود داشته باشد که مثلا گفته باشد که حقوق بانوان رعایت شده است.
حتما با ۱+۵ مذاکره خواهیم کرد
رییسجمهور در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال دیگری در مورد دغدغه عدم هماهنگی بین تیم اقتصادی دولت گفت: از دغدغههای همیشگی دولتهای گذشته هم این بوده است که تیم اقتصادی ناهماهنگ بودهاند چون ناهماهنگی مشکل به وجود میآورد.
وی در جواب سوال خبرنگار تلویزیون ملی چین مبنی بر اینکه چه پیشنهادی برای دور آینده مذاکرات خواهید داشت با توجه به اینکه رسانههای ایران اخیرا تاکید دارند که غنیسازی هستهای در ایران قابل مذاکره نیست، گفت: مگر قرار بود قابل مذاکره باشد.
روحانی با تاکید بر اینکه اصل غنیسازی جزو حقوق همه کشورهاست، تصریح کرد: براساس چارچوب ان.پی.تی همه کشورها حق دارند فعالیت صلحآمیز خود را انجام دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد