15 - 03 - 2023
دسترسی به وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات آزاد حق اساسی انسان است
دکتر اسماعیل قدیمی استاد ارتباطات در خصوص عدم دسترسی به اطلاعات و وسایل ارتباطات جمعی به «جهانصنعت» گفت: جهان هستی هر موفقیت و پیشرفتی که کسب کرده به تکامل و اطلاعات برمیگردد. اطلاعات است که پایههای تکامل و پیشرفت هر چیزی را به وجود آورده است. اطلاعات، دادههایی است که هر انسانی از طریق روشهای مختلف آن را به دست میآورد، هرچه پیشرفت در جهان هستی به وجود آمده در گرو اطلاعات است. از لحظهای که یک نوزاد متولد میشود اطلاعات است که آن را پرورش میدهد. بنابراین هر انسانی که میخواهد رشد پیدا کند به اطلاعات آزاد نیازمند است. او در ادامه بیان کرد: در هر زمینهای مانند اقتصاد، سیاست، فرهنگ و صنعت، اطلاعات یکی از پایههای اساسی است. اگر اطلاعات از انسانها دریغ شود و وسایل تولید اطلاعات و ابزارهای پخش اطلاعات که جزو ضرورتهای زندگی فردی، گروهی، سازمانی و اجتماعی ماست، توسعه داده نشود، مشکلات فراوانی بهوجود میآید. حکومتها و دولتها وظیفهای جز کمک به مردم به تولید، توزیع و مصرف اطلاعات ندارند.
قدیمی در ادامه افزود: در گذشته روستاها، دهها و شهرهای بسیار کوچکی وجود داشتند که انسانها اطلاعات روزمره خود را در دیدارهای روزمره به اشتراک میگذاشتند. در حقیقت اطلاعات باعث رشد و تکامل انسانها شده است. در گذشته انسانها بهصورت فیزیکی ارتباط برقرار میکردند، اما امروزه وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات است که انسانها را بهیکدیگر متصل میکند. اگر تولید، توزیع و مصرف اطلاعات در هر حوزهای حذف شود، مشکلات فراوانی بهوجود میآید. اقتصاد، سیاست، فرهنگ و آموزش وابسته به اطلاعات است. اگر بخواهیم کشور چین را با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، تمام پیشرفتهایی که به دست آورده به دلیل استفاده از تکنولوژیهای اطلاعات بوده است. درست است که کشور چین مردم خود را کنترل میکند و محدودیتهایی را ایجاد میکند اما در تلاش است تا به بزرگترین کشور اقتصادی و تجاری جهان تبدیل شود. همچنین اگر به شاخصهای اقتصادی کشور چین نگاه کنیم درخواهیم یافت که در بالاترین وضعیت قرار دارد. اما کشور ما در شاخصهای اقتصادی، صنعتی، سیاسی و فرهنگی در چه جایگاهی قرار دارد؟
وی افزود: متاسفانه ما در کشوری زندگی میکنیم که سیاستگذاران نسبت به اطلاعات و ابزارهای آن یک نگاه منفی دارند. همین نگاه منفی و کمبود اطلاعات است که ما را در سیاستهایمان دچار مشکل کرده و مجبوریم تصمیماتی را بگیریم که به نفع ما نیست. بنابراین اگر وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات از مردم گرفته شود، حق آگاه شدن انسانها را از بین بردهایم. انسانها باید حق اطلاعات، آگاهی و انتخاب داشته باشند. زمانی که نگاه ما به وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات سلبی است، حقوق بشر را نابود کردهایم و این حقی است که خداوند در آفرینش نهاده است.
قدیمی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر در هر کشوری یک صنعت پیشرفته وجود دارد بدانید که یک جریان اطلاعات شفاف، پیشرفته و وسیع وجود دارد. در حال حاضر در تمام کشورها اقتصاد، اقتصاد اطلاعاتی است. تمام تکنولوژیهای اطلاعات در قلب تمام سازمانها و شرکتها نقش دارند. تولید هر محصولی بدون وجود اطلاعات ممکن نیست. زمانی که این اطلاعات و وسایل ارتباطاتجمعی از مردم گرفته شود و فیلترینگ و محدودیتها وجود داشته باشد، انسانها را از حق طبیعی خود محروم کردهاید. در کجای قانون اساسی گفته شده که مردم را از وسایل ارتباطاتجمعی و اطلاعات آزاد محروم کنید؟ چگونه ممکن است که چنین تصمیماتی گرفته شود؟ اسماعیل قدیمی در پایان گفت: بنابراین اگر میخواهیم در هر خانواده، سازمان، دولت و حکومتی موفق باشیم باید دو کار را حتما انجام دهیم؛ اولین کار این است که باید آخرین و با کیفیتترین نوع وسایل ارتباطاتجمعی را در اختیار داشته باشیم و به عنوان دومین کار، دسترسی به اطلاعات آزاد باید در اختیار تمام انسانها قرار بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد