25 - 12 - 2024
دست برترآمریکا در جنگ تجاری
فاطمه رحیمی
در سالهای اخیر، روابط تجاری آمریکا و چین به یک نقطه بحرانی رسیده و اجرای سیاستهای تجاری ترامپ و واکنشهای چین به آن، این دو کشور را به سمت یک جنگ تمام عیار تعرفهای برده است. جنگ تجاری چین و آمریکا، یکی از پیچیدهترین و پرمناقشهترین تحولات اقتصادی دهه اخیر است که نهتنها روابط اقتصادی دو کشور را دستخوش تغییرات عمده کرده بلکه چشماندازهای جدیدی را در اقتصاد جهانی به وجود آورده است.
در طول رقابت انتخاباتی، دونالد ترامپ متعهد شد که اگر به کاخ سفید بازگردد بر همه کالاهای وارداتی به آمریکا تعرفه گمرکی خواهد بست. با توجه به تحولات فعلی و مسیری که دو کشور در حال حرکت در آن هستند، آینده جنگ تعرفهای بین چین و ایالاتمتحده در سال 2025 نقش مهمی در تعیین مسیر اقتصاد جهانی خواهد داشت.
جنگ تجاری در سال2025 میتواند به تغییرات عمده در زنجیره تامین جهانی منجر شود که در مجموع نهتنها بر روندهای تجاری بلکه بر اقتصاد جهانی تاثیرگذار خواهد بود. این تغییرات نیازمند هوشمندی و انعطافپذیری از سوی شرکتها و کشورها برای مدیریت مناسب این چالشها خواهد بود.
در این میان اما اقتصاد چین برخلاف چند سال گذشته، با رکود مواجه شده است. سقوط بخش املاک در سال۲۰۲۱ و محدودیتهای کووید-۱۹ در سال۲۰۲۲، ضربات سنگینی به اقتصاد این کشور وارد کرده است. از طرفی کاهش رشد اقتصادی چین، وابستگی این کشور به صادرات را افزایش داده است. این امر چین را در برابر تعرفهها و محدودیتهای صادراتی آسیبپذیرتر میکند. رکود اقتصادی چین، موازنه جنگ تجاری را تغییر داده و آمریکا را در موقعیت برتر قرار داده است. با این حال، تعرفههای سنگین ترامپ همچنان میتواند خطراتی را برای اقتصاد جهانی و اقتصاد ایالاتمتحده نیز به دنبال داشته باشد. سرمایهگذاران آمریکایی معتقدند این تعرفهها به جای حمایت از تولیدکنندگان آمریکایی، به نابودی مشاغل تولیدی، بهویژه در میان تولیدکنندگان کوچک و متوسط منجر خواهد شد. بسیاری از این تولیدکنندگان از قطعات وارداتی استفاده میکنند که جایگزین داخلی برای آنها وجود ندارد و قادر به پرداخت هزینههای گزاف ناشی از تعرفهها نخواهند بود.
علاوه بر این، این تعرفهها میتوانند سرمایهگذاری چین را به سمت کشورهای دیگر سوق دهند و به افزایش نفوذ چین در مناطق استراتژیک منجر شوند. کند شدن روند رشد اقتصادی چین نیز این کشور را در موضع ضعف قرار داده است و این کشور دیگر آن قدرت بلامنازع سابق نیست. چین برای رشد اقتصادی خود به صادرات مازاد تولید صنعتی که در بازار داخلی قابل جذب نیست، متکی است. این وابستگی به صادرات، چین را در برابر تعرفهها و محدودیتهای صادراتی آسیبپذیر کرده است.متحدان آمریکا نیز با توجه به نگرانیهای فزاینده در مورد تسلط چین بر زنجیرههای تامین جهانی، اکنون بیشتر از گذشته مایل به هماهنگی سیاستهای خود، از جمله تعرفهها و کنترلهای مرتبط با فناوری، با واشنگتن هستند.
کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران اما در مورد سیاستهای تعرفهای ترامپ هشدار میدهند. آنها معتقدند که اعمال تعرفههای بالا بر همه شرکای تجاری آمریکا میتواند منجر به افزایش هزینهها، کاهش تقاضا و کند شدن تنوع زنجیره تامین در اقتصادهای غربی نیز شود. آنها بر این باورند که معایب افزایش تعرفهها بیشتر از مزایای آن است. اعمال پیاپی تعرفههای متقابل در نهایت با محدودسازی تجارت، ایجاد اختلال در زنجیرههای تامین جهانی، کاهش رشد اقتصادی و افزایش قیمتها، به همه کشورها آسیب میزند.
جنگ تجاری بین کشورها میتواند به تغییرات جدی در الگوهای تجاری جهانی منجر شود. اعمال تعرفهها، محدودیتهای صادرات و واردات و تحریمهای تجاری ممکن است باعث اختلال در زنجیره تامین شده و روندهای تجاری را تغییر دهد.
از طرفی تعرفهها و محدودیتهای تجاری میتوانند به افزایش هزینهها برای شرکتها منجر شوند. این افزایش هزینهها ممکن است باعث کاهش سودآوری شرکتها شود و تاثیر منفی بر زنجیره تامین جهانی داشته باشد. در عین حال، با توجه به تعرفهها و محدودیتهای تجاری، شرکتها ممکن است بهدنبال تغییر الگوی تولید و تولید محصولات در داخل کشور خود باشند. این امر میتواند باعث تغییر در زنجیره تامین جهانی شود و ارتباطات بینالمللی را تحت تاثیر قرار دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد