11 - 09 - 2024
دست بردن در جیب مردم
گروه فرهنگوگردشگری- در چند روز گذشته اجرایی شدن سیاست اخذ ۱۰یورو از مسافران پروازهای خروجی از کشور به بهانه توسعه و نگهداری فرودگاهها، با نقدهای جدی از سوی کارشناسان و فعالان حوزه سفر و گردشگری مواجه شده است.
براساس توضیحات ارائهشده از سوی جعفر یازرلو، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری، «این عوارض شامل همه پروازهای خارجی میشود که روی بلیت مسافران اعمال خواهد شد. هدف از دریافت این عوارض توسعه زیرساختهای فرودگاههای کشور و خدمات مسافری است و این عوارض با عوارض خروج از کشور فرق دارد.»
این تصمیم با واکنش اعتراضی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران مواجه شده و رییس انجمن اخذ این هزینه را به صراحت «دست بردن در جیب مردم» دانسته است.
اعتراض به اقدام پرحاشیه
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران اعلام کرد: امروز متولیان با اعمال هزینه ۱۰یورویی برای سفر خارجی علاوهبر اخذ عوارض خروج از کشور به صراحت دست در جیب مردم میبرند.
حرمتالله رفیعی تاکید کرد: آقایان یک روز هزینه بلیت هواپیما را گران میکنند و علاوهبر آن، از مسافران خروجی عوارض خروج از کشور میگیرند و حالا به مردم میگویند بابت تسهیلاتی است که در فرودگاهها به مردم میدهند و وظیفه آنهاست که ۱۰یورو هم اضافه برای رفتن به سفر خارجی بپردازند.
وی گفت: با گزارشهای غلط اعلام میشود که سالانه ۶میلیون گردشگر خروجی از ایران داریم. در حالی که بیش از ۵۰درصد این جمعیت به عشق زیارت ائمه اطهار به عراق سفر میکنند. فقط در اربعین ۳میلیون و ۳۰۰هزار نفر به عراق سفر کردهاند. اگر در طول سال را هم حساب کنید حدود ۴میلیون گردشگر و مسافر خروجی کشور سهم کشور عراق است. یعنی در جامعه حدود ۹۰میلیون نفری ایران فقط آن دومیلیون شهروندی که به کشورهای دیگر سفر میکنند باید تاوان بدهند و علاوه بر عوارض خروج از کشور باید ۱۰یورو اضافه هم بابت سفرشان به خارج از کشورهای معاف از پرداخت این مبلغ به فرودگاهها بپردازند؟
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران خاطرنشان ساخت: بیشتر آن دومیلیون مسافر خروجی کشور صاحبان تجارت و کسبوکارهایی هستند که اخذ ۱۰یورو از آنها به گرانتر شدن سایر خدمات در کشور برای آن جمعیت ۸۰درصدی کشور میشود که اصلا پول سفر ندارند و در سال حتی یک سفر هم نمیروند. چون آنها هزینه را میپردازند اما خدمات خود در داخل کشور را بیش از این ۱۰یورو گران میکنند و تاثیر تورمی آن بر جامعه ایران و اقشار ضعیف بیشتر است.
تاثیر اقدام پرحاشیه بر گرانتر شدن سفر
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران با اعتراض به تاثیر این تصمیم بر گرانتر شدن سفر در کشور اعلام کرد: در هیچ کشور جهان اول و دوم و سوم گرفتن عوارض خروج از کشور و اخذ پول از گردشگران خروجی به بهانه توسعه و نگهداری فرودگاهها مرسوم نیست. ضمن آنکه در همین تصمیم هم تبعیضآمیز برخورد شده است و به مردم گفتهاند مثلا برای سفر به فلان کشور نیاز به پرداخت ۱۰یورو اضافه ندارید.
رفیعی افزود: گران شدن بیشتر سفرهای هوایی با اتخاذ تصمیم به اخذ ۱۰یورو اضافی برای گردشگران و مسافران خروجی کشور در فرودگاهها به معنای گرانتر شدن سفرهای هوایی و همچنین افزایش نرخ تاکسی و قطار و اتوبوس در داخل کشور است که فقط منجربه افزایش تورم در بخش سفر در کشور خواهد شد.
سیاستگذاری غلط عامل لطمه به قشر ضعیف
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران افزود: سیاستگذاری غلط باعث لطمه زدن به حقوق قشر ضعیف جامعه میشود و این اقدام اخیر در گرفتن ۱۰یورو بیشتر از مسافران خروجی کشور اقدامی عبث و بیهوده است. چون فرودگاهها و دولت حق ندارند دست در جیب مردم کنند و زیادهخواهی داشته باشند.
او افزود: سیاست اخذ ۱۰یورو بیشتر از گردشگران خروجی اجازه سوداگری در بخشهای دیگر مرتبط با صنعت گردشگری را میدهد و ایرلاینها و آژانسهای گردشگری هم میگویند چون فرودگاهها این مبلغ را میگیرند پس ما هم باید مبلغ بیشتری از مسافران بگیریم. در نتیجه یک اخاذی سیستماتیک در بخش سفر در کشور رایج میشود.
وضعیت نامطلوب پروازها
رفیعی گفت: در شرایطی که پروازها با تاخیر بسیار انجام میشود و هواپیماهای قدیمی مدام دچار نقص فنی هستند و خدمات خوبی نیز به مسافران در پروازها داده نمیشود، گرفتن ۱۰یورو بیشتر از مسافران خروجی علاوهبر پرداخت عوارض خروج از کشور که منجربه اعتراض مردم شده است و این چه توجیهی دارد؟
او افزود: هیچ خدمات مناسبی به مسافران خطوط هوایی ارائه نمیشود. در حالی که ایرلاینها و خطوط پروازی در جهان ملزم هستند بابت هزینهای که از مسافران میگیرند به آنها خدمات ارائه کنند. در حالی که آنچه اهمیت ندارد فقط سرویسدهی مناسب به گردشگران است و بس.
علل تصویب این مصوبه از زبان نمایندگان سابق
علیرضا سلیمی و جعفر قادری، نمایندگان مجلس که سابقه نمایندگی در دوره یازدهم را نیز دارند، در گفتوگویی به ارائه توضیحاتی درباره چرایی تصویب این مصوبه درمجلس و مبنای تعیین نرخ یورو برای دریافت عوارض پرداختند.
حجتالاسلام علیرضا سلیمی، سخنگوی هیاترییسه مجلس توضیح داد: در وهله اول ذکر این نکته ضروری است که این موضوع ربطی به عوارض خروج از کشور ندارد، بلکه روی بلیت پروازهای خارجی اعمال میشود.
وی در مورد اینکه علت تعیین نشدن این نرخ به ریال، گفت: پروازهای خارجی براساس «ساعت- پرواز» و به نرخ یورو انجام میشود. ما در این قانون معادلسازی کردهایم؛ یعنی یا مسافر ۱۰یورو پرداخت میکند یا اینکه معادل آن را به ریال میپردازد.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن در مورد اینکه چرا نرخ تعیینشده به یورو بوده و از سایر ارزها استفاده نشده است، گفت: چندسالی است که در راستای سیاست دلارزدایی اعداد و ارقام در بودجه و معادلات اقتصادی به دلار محاسبه نشده و از یورو استفاده میشود.
جعفر قادری، نایبرییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این خصوص گفت: با توجه به تغییرات نرخ تورم در داخل کشور، نرخ ثابتی در قانون برنامه هفتم برای اخذ عوارض از پروازهای خارجی تعیین شده تا در طول 5سال آینده دستخوش تغییر نشود.
وی ادامه داد: «اگر این عوارض به ریال محاسبه میشد ممکن بود به دلیل کاهش ارزش پول ملی با کاهش نرخ مواجه شود.»
با توجه به نظرات موافق و مخالف مطرحشده باید اذعان داشت، آنچه که مسلم است این تصمیم با مخالفت جدی مردم و فعالان صنعت گردشگری مواجه شده و با توجه به پیامدهای منفیای که برای این تصمیم عنوان شده است، انتظار میرود تصمیمی عاجل برای توقف این مصوبه حاشیهساز انجام گیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد