29 - 11 - 2022
دفاع مشروط زنگنه از بنزین ۳۰۰۰ تومانی
گروه انرژی- بیژن نامدارزنگنه دوشنبهشب گذشته به مناسبت هفته دولت، مهمان برنامه تلویزیونی «نگاه یک» بود. این برنامه فرصتی شد تا مردم با دیدگاهها و برنامههای یکی از مهمترین وزرای کابینه دولت یازدهم آشنا شوند. با وجود شعارهای برخی از مسوولان سابق مبنی بر حرکت پرشتاب کشور به سمت اقتصاد غیر نفتی، همه میدانند که هنوز هم اقتصاد ایران بدون نفت، حداقل یک پایش میلنگد. تحریم گسترده نفتی ایران از سوی آمریکا و تحریمهای جهانی که باعث شده فروش نفت ایران با دردسرهای زیادی مواجه شود، مردم عادی و بازار را هم گوش به زنگ کرده تا از برنامههای وزارت نفت برای مقابله با این شرایط خبردار شوند.
وزیر نفت با تشریح سیاستهای مهم این وزارتخانه از مسایلی گفت که با زندگی روزمره مردم سر و کار دارد، موضعگیری او درباره بنزین یکی از این موارد بود. زنگنه با تاکید بر اینکه قیمت واقعی هر لیتر بنزین در ایران بیش از سه هزار تومان است، از سیاست «تولید خودرو ارزان و کممصرف و عرضه بنزین گران» سخن گفت و اظهار داشت: اگر بنزین ارزان و خودرو گران و پرمصرف به مردم بدهیم در حق آنان ظلم کردهایم.
کمبود گاز طبیعی
وزیر نفت دولت یازدهم در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه برنامههای خود را متناسب با زمان، واقعیات موجود، اقتضائات، کمبودها و فاصلههایی که با ایدهآلها داریم تدوین کرده است، گفت: در بخش گاز بهطور جدی با کمبود تولید گاز روبهرو هستیم بهگونهای که هماکنون در نیروگاهها روزانه حدود ۹۰ میلیون لیتر سوخت مایع میسوزانیم که با این احتساب، مصرف سوخت مایع نیروگاهها در زمستان به بالای ۱۷۰ میلیون لیتر در روز میرسد.
زنگنه با تاکید بر این نکته که در بخش پالایش و پخش فرآوردههای نفتی کارهایی است که باید انجام شود، گفت: تعدادی از طرحهای پالایشگاهی در تولید بنزین و طرحهای افزایش ظرفیت پالایشی تا پایان سالجاری به اتمام میرسد و بخشی نیز در پالایشگاه ستاره خلیجفارس میسر میشود که این پالایشگاه هماکنون گرههای زیادی دارد و خیلی وضع خوب و امیدبخشی ندارد. وزیر نفت تاکید کرد: مشکل ما آنچنانکه مطرح میشود، پول نیست؛ خیلی چیزها سر جای خود نبوده و نوعی به هم ریختگی به وجود آمده که مشکل درست کرده است؛ پول زیادی خرج شده اما بهره وری آن باید خیلی بهتر از این میبود.
اعمال تغییرات مدیریتی وزارت نفت ظرف ۱۰ روز آینده
زنگنه در ارتباط با تغییرات مدیریتی وزارت نفت گفت: به جز دو حکم مدیرکل دفتر وزارتی و همچنین مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات و سرپرستهایی که موقتی است، هنوز تغییراتی در وزارت نفت ندادهام و تغییرات هنوز باقی مانده است. پس از تکمیل مطالعات، تغییرات مدیریتی در۱۰ روز آینده انجام خواهد شد که فعلا این تغییرات در سطح معاونان خواهد بود البته همه معاونان تغییر نخواهند کرد.
وزیر نفت با تاکید بر کاهش شدت انرژی و نه صرفا کاهش مصرف انرژی در کشور گفت: کاهش مصرف انرژی چندان مهم نیست؛ چون وقتی یک کشور در حال رشد است مصرف انرژیاش بالا میرود که این امر اجتنابناپذیر است و ما باید مصرف انرژی را به ازای تولید هر واحد (شدت انرژی) کاهش دهیم.
مجلس هفتم جان هدفمندی یارانهها را گرفت
وی در ارتباط با اجرای قانون هدفمندی یارانهها گفت: قانون هدفمندی یارانهها خیلی دم بریده اجرا شد؛ ما در برنامه چهارم توسعه کشور در ماده «۳» این را گذاشته بودیم که مجلس هفتم آن را خراب کرد به خاطر اینکه مصوبه مجلس هفتم جان این برنامه که بحث قیمتگذاریها بود را گرفت و بقیهاش هم اجرا نشد.
وی در این خصوص افزود: در آنجا یک بسته داده بود که اصلاح قیمت در آن لحاظ شده بود و اینکه با پول آنچه کارهایی کنیم؛ آن برنامه بستهای (پکیج) بود که بحث قیمتی در مجلس حذف و برنامه مختل شد. در زمان اجرا نیز بخشی اجرا و توجه به تولید نیز برداشته و فقط تبدیل شد به اینکه مقداری پول بین عدهای از اقشار توزیع شود که دولت یازدهم نیز پای آن است.
هم گامی وزارت خارجه و نفت در دیپلماسی نفت
زنگنه در ادامه سخنان خود به نقش متقابل وزارتخانههای نفت و امورخارجه در نیل به اهداف دو دستگاه اشاره کرد و افزود: دیپلماسی به عهده وزارت امور خارجه است اما وزارت نفت و امور خارجه میتوانند دوشادوش همدیگر گام بردارند و در بخشهایی به هم کمک کنند به عنوان نمونه وزارت خارجه میتواند در بازاریابی به ما کمک کند و در مقابل وزارت نفت با افزایش تولید و صادرات نفت و گاز میتواند بزرگترین گام را در کمک به وزارت خارجه بردارد.
تغییر در ساختار قراردادهای نفتی
وی در ارتباط با برنامه تغییر ساختار قراردادهای نفتی گفت: این تغییر با هدف اینکه بتوانیم در قراردادها این قابلیت را ایجاد کنیم که در درجه نخست در میدانهای موجود که پیر شدهاند بتوانیم طرحهای افزایش بازیافت را به خوبی ایجاد کنیم؛ چون قراردادهای بیع متقابل برای افزایش بازیافت مفید نبودند و از طرف دیگر نوعی پیوستگی میان اکتشاف، توسعه و بهرهبرداری ایجاد کنیم و بعد شرایطی تامین شود که برای پیمانکاران هم جذابیت بیشتری داشته باشد. به گفته وی، در هر حال باید قراردادها بهگونهای باشد که توانمندیهای ما را بالا ببرد و ما را قادر به صادرات خدمات فنی مهندسی در دنیا بکند.
برداشت از میادین مشترک مطلوب نیست
زنگنه پارسجنوبی را مهمترین میدان مشترکی دانست که از اولویت ویژه برخوردار است و پس از آن میدانهای غرب کارون، میادین منطقه ایلام و میادین خلیجفارس است که باید به آن پرداخت. وی درخصوص وضعیت برداشت جمهوری اسلامی ایران از میادین مشترک نفت و گاز گفت: مردم قبول ندارند که مطلوب است و من هم نمیتوانم بگویم مردم اشتباه میکنند؛ همه نگران برداشت ما از میادین مشترک هستند و این برداشت در مجموع برداشتی است که نمایانگر یک واقعیت است. وزیر نفت قول داد تا پایان چهار سال فعالیت دولت یازدهم طرحها و برنامههایی خواهیم داشت که در پایان اجرای آن در وضعیت سربلندی باشیم.
جایگاه ایران در اوپک تضعیف شده است
زنگنه در پاسخ به پرسشی درخصوص جایگاه ایران در سازمان اوپک گفت: این جایگاه تضعیف شده و تنها راه تقویت جایگاه کشور در اوپک بالا رفتن تولید و ظرفیت تولید است.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت مازاد بر تولید نفت در یک کشور همچون ارتشی است که برای موارد ضروری و نیاز بتواند از آن استفاده کند، گفت: هماکنون جایگاه ما پایین آمده چراکه ظرفیت تولید و تولید ما کاهش یافته است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس، از نان شب هم واجبتر است
وزیر نفت در مورد احداث پالایشگاههای نفتی اظهار کرد: هر کاری که توجیه اقتصادی نداشته باشد، نباید انجام شود؛ معتقدم خیلی از پالایشگاههای ما توجیه اقتصادی داشت و ما برای آن مصوبه گرفتیم که در برنامه ۱۰ سالهای که در سال ۱۳۸۴ تصویب شد اعلام شده بود که باید تا سال ۱۳۹۴ ظرفیت پالایشی کشور به ۵/۲ میلیون بشکه برسد.
وزیر نفت دولت یازدهم در ارتباط با افزایش تولید بنزین در پالایشگاههای داخلی گفت: تا آخر سالجاری یا اوایل سال آینده مقداری به تولید بنزین در پالایشگاه بندرعباس و اصفهان اضافه میشود اما در میان طرحهای پالایشگاهی توجه ویژهای بر پالایشگاه ستاره خلیج فارس وجود دارد.
وی معتقد است که تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس از نان شب هم واجبتر است چراکه با دستیابی به تولید روزانه ۳۵ میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه، وضعیت تولید و تامین بنزین کشور پایدار شده و حتی علاوه بر تامین نیاز داخلی، مازاد وجود خواهد داشت.
اقتصاد را باید به کمک نفت بزرگ کرد
وزیر نفت در پایان سخنان خود مناسبترین بخش برای درآمدهای حاصل از فروش نفت را صرف کردن درآمدهای نفتی در سرمایهگذاریهای تولیدی با بازگشت مالی از سوی بخشخصوصی واقعی دانست و گفت: این کار جمهوری اسلامی ایران را برای آینده بیمه میکند و میتواند حوزههای پتروشیمی، فولاد و صنایع مختلف مرتبط با بخشهای مختلف نفتی و غیرنفتی را شامل شود.
وی افزود: اگر در نفت درست سرمایهگذاری کنیم میتوانیم با کمک آن اقتصاد را بزرگ کنیم و با رشد هشت درصد جلو برویم. یک جهش در حرکت اقتصادی ایجاد کنیم و باید مشکلاتی که هست برداشته شود و اقتصاد بالای یک هزار میلیارد دلاری که در آن صورت وزن نفت کم میشود و بودجه دیگر اینقدر وابسته به نفت نیست و در آن زمان با کمک نفت تولید ناخالص را تسریع کنیم؛ وقتی ترکیه بدون درآمدهای نفتی میتواند با رشد خوب جلو رود پس ما میتوانیم بهتر عمل کنیم و مردم ما نشان دادند که نسبت به دیگران قدرت رقابت دارند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد