6 - 06 - 2024
دلار ارزان و تضادش با تولید داخل
درهمتنیدگی بازارهای کالا و ارز در ایران سابقه درازمدت دارد. برخی اقتصاددانان باور دارند برای اینکه راه تورم بسته شود باید دولت ارز ارزان به واردات دهد و از این اهرم استفاده کند. برخی اما از جمله تولیدکنندگان باور دارند دادن ارز ارزان به واردات علاوهبر فساد اقتصادی میتواند تولید داخل را زیر تیغ قرار دهد.
حسین صمصامی نماینده مردم تهران از اقتصاددانانی است که میگوید باید ارز ارزان به واردات داده شود. وی با انتقاد از گرانیها و مصوبه اخیر دولت و حذف برخی اقلام اساسی مردم از لیست کالاهای مشمول ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی مانند شکر و حبوبات، گفت: این مصوبه موج جدیدی از گرانیها را در بازار ایجاد کرده و فورا باید اصلاح شود. با بیان اینکه ضرورت دارد، موضوع معیشت مردم بهخوبی رصد شود، اظهار کرد: مساله تورم و گرانیها مساله مهمی است که سفره و معیشت مردم را تحت تاثیر خود قرار داده و بدیهی است باید وضعیت معیشت مردم دائما مورد رسیدگی دقیق قرار بگیرد. نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون بهطور مثال قیمت برخی کالاهای اساسی مانند قند و شکر و حبوبات حدودا بیش از 50درصد افزایش داشته است، بهطوری که شنیدهها حاکی از آن است که توزیع قند و شکر اکنون برای مردم با مشکلاتی روبهرو شده است که گرانی اقلام مذکور در معیشت مردم تاثیر گذاشته و سوال این است که چرا این افزایش قیمتها رخ داده و این افزایش قیمتها چه تاثیری روی سایر اقلام دارد؟
صمصامی یادآور شد: دولت در 12اردیبهشتماه 1403 به استناد به بند الف تبصره14 قانون بودجه 1403 که در آن ارز ترجیحی در نظر گرفته شده برای کالای اساسی 6/13میلیارد یورو تعیین شده (نسبت به سال گذشته 2میلیارد دلار کاهش داشته است) مصوبهای دارد که در آن برخی کالای اساسی مشمول ارز 28هزار و 500تومانی حذف شده است.
اگر این مصوبه با مصوبه 20اردیبهشت 1402 دولت مقایسه کنیم (کالاهای مشمول ارز 28500تومانی تعیینشده) اقلامی مانند شکر، کره، حبوبات، چای، کاغذ، لاستیک و سایر اقلام از تخصیص ارز 28هزار و 500تومانی حذف شده به عبارتی کالاهای نام برده دیگر مشمول این ارز نمیشوند.
وی ادامه داد: آثار حذف این اقلام از فهرست ارز 28هزار و 500تومانی این است که اولا قیمت این کالاها در بازار افزایش پیدا کرده و خواهد کرد، ثانیا این مساله میتواند قیمت سایر کالاها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال وقتی تولیدکننده برنج، گندم، گوشت، روغن خام یا برخی اقلام دیگر، حبوبات و شکر را با افزایش قیمت 50درصدی خریداری میکند، به دولت فشار میآورد تا ارز کالاهای او نیز آزادسازی شود، چرا کشاورز تولیدکننده نباید محصول خود را بدون افزایش قیمت به فروش برساند؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد