18 - 12 - 2022
دورخیز برای کسب مشروعیت در سازمان ملل
|زهرا رحیمی| نشست دوحه نیروی محرکه جریانی بود که به نظر میرسید رو به افول است. شورای ملی سوریه بزرگترین گروه مخالفان را در دوحه گردهم آورده و توانست از سد تردیدها و اختلافاتی که باعث تزلزل جبهه مخالف رژیم بشار اسد در خارج از کشور شده بود عبور کند. گروههای مخالف دولت سوریه پس از یک هفته گفتوگو و تبادلنظر یکشنبه شب در پایتخت قطر با امضای توافقنامهای شکلگیری «ائتلاف ملی نیروهای انقلابی و مخالفان سوریه» را پذیرفته و شیخاحمد معاذالخطیب، روحانی میانهروی سوری را به ریاست ائتلاف ملی مخالفان حکومت سوریه برگزیدند.
به نظر میرسد مخالفان در حال برداشتن گامهای موثری در جهت کنار گذاشتن بشار اسد و از میان بردن مشروعیت رییسجمهوری سوریه هستند. آنها در حال حاضر از حمایت غرب، آمریکا، ترکیه و قطر بهره مند هستند و به پشتوانه همین حمایتها قصد دارند درخواست گرفتن کرسی نماینده مشروع دولت اسد در سازمان ملل را به این سازمان ارایه دهند. البته این احتمال وجود دارد که در مسیر بی اعتبار کردن نماینده اسد در سازمان ملل در پیچ شورای امنیت متوقف شوند. روسیه به عنوان کشوری که تاکنون سهبار قطعنامههای ضدسوری شورای امنیت سازمان ملل را وتو کرده، هنوز مواضع صریح خود در اینباره را ابراز نکرده است. آیا رایزنیهای پشت پرده میتواند اینبار مانعی برای روسیه در حمایت از رژیم اسد شود؟
مخالفان در همین راستا ضربالاجل ۷۲ ساعتهای را برای سفیران خارجی جهت ترک دمشق تعیین کردهاند. به گزارش الجزیره، شورای نظامی ارتش آزاد سوریه با صدور بیانیهای از سفیران کشورهای عربی و خارجی، هیاتهای دیپلماتیک و نیز سازمانهای بینالمللی حاضر در دمشق خواست تا خاک این کشور را ترک کنند. در این بیانیه به گروههای دیپلماتیک مهلت داده شده تا طی ۷۲ ساعت آینده خاک سوریه را ترک کنند. شورای نظامی ارتش آزاد سوریه همچنین از همه کشورهای جهان، وزیران و نمایندگان این کشورها خواست تا از سفر به سوریه و ارتباط با مسوولان نظام این کشور ممانعت کنند چراکه در این صورت در کشتار مردم سوریه دست خواهند داشت.
در صورتی که سازمان ملل با درخواست مخالفان موافقت کند با توجه به خروج احتمالی هیاتهای دیپلماتیک از خاک سوریه، بشار اسد با فشارهای بیشتری از سوی غرب و آمریکا روبهرو خواهد شد. مخالفان خواستار معرفی نماینده خود برای پر کردن کرسی سوریه در سازمان ملل را ارایه خواهند کرد و با وجود حمایت غرب، موانع سلب مشروعیت بشار اسد بیش از گذشته هموار خواهد شد. ضمن اینکه تمام بهانههای غرب برای عدم ارایه تسلیحات درخواستی مخالفان، متحد نبودن مخالفان داخلی و خارجی بوده است. حال شورای ملی سوریه و دیگر گروههای مخالف مدعی هستند که با شکلگیری این ائتلاف غرب هیچ بهانهای برای عدم ارایه سلاح به آنها نخواهد داشت.
آنها احمد معاذ خطیب را به عنوان رییسجدید خود انتخاب کردند. وی در ماه ژوییه پس از چند بار دستگیری دمشق را به مقصد قاهره ترک کرد. خطیب که از قبل برای پایان مناقشه در سوریه در تلاش بوده در ماه ژوییه در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز گفته بود: من میخواهم مردم سوریه متحد باقی بمانند. وی ماه گذشته در نطقی در دوحه خواستار یافتن راهحلی سیاسی برای نجات سوریه از ویرانی بیشتر شد و استدلال کرد که مذاکرات رژیم را نجات نخواهد داد اما امکان ترک قدرت با کمترین خسارت را برای آن فراهم خواهد کرد.
در مراسم رایگیری برای انتخاب رییس و سه معاون وی «ریاض سیف» و «سهیر الاتاسی» به عنوان دو معاون رییس ائتلاف انتخاب شدند و انتخاب معاون سوم که قرار است از میان کردها تعیین شود به وقت دیگری موکول شد. حمد بن جاسم بن جبر آل ثانی، نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر در مراسم امضای توافقنامه گفت، امضای این توافقنامه نشاندهنده اصرار و جدیت مخالفان برای ایجاد وحدت میان خود است و از دیگر مخالفان سوری خواست تا اگر به این اتحاد نپیوستند هرچه زودتر همبستگی خود را با ائتلاف جدید اعلام کنند.
وی متعهد شد تا هرچه سریعتر فعالیتها را در سطح عربی و جهانی برای به رسمیت شناختن ائتلاف جدید مخالفان به عنوان تنها نماینده رسمی و قانونی ملت سوریه آغاز کند و اعلام کرد که به همراه معاذ الخطیب به قاهره میرود تا اولین گامها برای به رسمیت شناختن ائتلاف جدید مخالفان برداشته شود.
در این میان احمد داوداوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز با تبریک امضای توافقنامه اتحاد میان مخالفان آن را اولین گام برای رفتن به سوی آیندهای جدید در سوریه خواند و گفت: سخنها مبنی بر اینکه مخالفان وحدت ندارند دیگر پایان یافته و اتحاد جدید مخالفان دولت سوریه نیازمند کمک و پشتیبانی جامعه جهانی است.
این در حالی است که بشار جعفری، نماینده دایم سوریه در سازمان ملل با دعوت مخالفان برای حضور بر سر میز مذاکره، بر تلاش نظام سوریه در پاسخگویی به نیازهای اساسی مردم این کشور تاکید کرد. وی در گفتوگو با روزنامه تشرین سوریه، ضمن تحسین مواضع کشورهای چین و روسیه نسبت به بحران سوریه گفت: مواضع اتخاذ شده از سوی این دو کشور با قوانین بینالمللی کاملا همخوانی دارد چراکه این کشورها این حقیقت را کاملا درک کردهاند که سوریه هدف موج حملات علیه دولت و ملت این کشور قرار گرفته که پیامدهای آن در نهایت متوجه منطقه و جهان خواهد شد.
جعفری ادامه داد: کشورهایی که مدعی هستند به حمایت از ملت سوریه و تحقق خواستههای آنها و نیز ارسال کمکهای انسانی برای مردم سوریه تمایل دارند با دخالتهای خود و کمکهای مالی و تسلیحاتی به گروههای مسلح در حقیقت باعث به خطر افتادن امنیت جانی و رفاهی ملت سوریه و ضربه زدن به ثبات و امنیت کشور میشوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد