3 - 12 - 2019
دورخیز گرانی
گروه بازرگانی- از سال گذشته که موج گرانی پس از کالاهای غیراساسی به اقلام اساسی رسید قیمت محصولات لبنی همراه با نرخ تورم افزایش داشته است. در میان این افزایشها تنها موردی که روند کاهشی داشته قدرت خرید مردم بوده است. در میان اخبار داغ گرانی اقلام اساسی که هر هفته در تارنمای اخبار ظاهر میشود لبنیات جزء لاینفک گرانیها بوده است. جالب اینجاست که در تمامی مراحل گرانی از سال گذشته تاکنون، نهادهای نرخگذار این افزایش قیمتها را به عنوان تخلف اعلام کردند اما هربار محصولات از سوی تولیدکنندگان با نرخ بالاتر عرضه میشدند. از سال گذشته تاکنون سازمان حمایت پس از گران کردن محصولات لبنی از سوی تولیدکنندگان به ماجرا وارد شده و هربار پس از مدتی بر افزایش قیمت این محصولات صحه گذاشته است. برخی از فعالان بازار گرانی نهادههای دامی و هزینههای تولید را دلیل اصلی افزایش قیمت محصولات لبنی اعلام کردند و برخی صادرات آن را. اما دبیر انجمن صنایع لبنی در این باره گفته بود: «حداقل قیمت خرید هر کیلو شیر خام از دامداران ۲ هزار و ۱۵۰ تومان است که این موضوع نشان میدهد نرخ مصوب ۲ هزار تومانی به هیچ عنوان اجرایی نشده است.» آنطور که رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی گفته فروش شیر خام بیش از نرخ مصوب عامل اصلی گرانی محصولات لبنی بوده است. دولت نیز تورم ۲۰درصدی را برای افزایش قیمت محصولات لبنی در سالجاری تعیین کرد که شواهد بازار نشان میدهد برخی از محصولات بیش از این میزان افزایش قیمت داشتهاند. اما نحوه گران کردن محصولات لبنی اینگونه است که عملا در هر فصل قیمت این محصولات با شیبی آرام اما سرعتی بیش از نرخ تورم افزایش پیدا میکند و پس از آن سازمان حمایت وارد عمل میشود.
از طرفی کمفروشی برخی از تولیدکنندگان محور بررسیهای نهادهای نظارتی قرار گرفت که رییس سازمان حمایت در واکنش به این موضوع گفته بود: «این اقدام تخلف محرز است که چند مورد با چنین تخلفی مواجه شدیم که با آنها برخورد کردیم و پروندهشان را به تعزیرات فرستادیم.» عباس تابش درحالی نسبت به افزایش قیمت محصولات لبنی به تولیدکنندگان هشدار داد که خامه کوچک با ۲۰۰تومان افزایش قیمت در مغازهها به فروش میرسد. این ماجرا به گونهای پیش رفت که یاسر رایگانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی از جریمه ۶۶میلیارد ریالی شرکتهای لبنیات میماس، پاژن، چوپان و میهن به اتهام گرانفروشی خبر داد. بر اساس این حکم که در فروردین امسال صادر شد، شرکت میماس به پرداخت ۱۶ میلیارد و ۴۷۸ میلیون ریال به علاوه ممهور کردن شرکت به مهر تخلف مرتبه نخست، شرکت شاندشت (پاژن) به پرداخت ۹ میلیارد و ۱۲۱ میلیون ریال به علاوه ممهور شدن به مهر تخلف مرتبه نخست، شرکت لبن دشت (چوپان) به پرداخت ۲۸ میلیارد و ۶۵ میلیون ریال به علاوه ممهور شدن به مهر تخلف نخست و شرکت میهن به پرداخت ۱۳ میلیارد و ۵۵۴ میلیون ریال در حق صندوق دولت محکوم شدند. بررسیها نشان میدهد که در مرحله اول گرانی لبنیات مصرف این محصولات ۲۰ درصد کاهش داشته و با توجه به کاهش سه برابری قدرت خرید مردم به نظر میرسد لبنیات از سبد معیشتی بخش قابل توجهی از مردم مخصوصا در سه دهک اول در حال حذف شدن است. حال زمزمه افزایش قیمت محصولات لبنی پس از ماه رمضان در حالی به گوش میرسد که دبیر انجمن صنایع لبنی در اسفندماه سال گذشته گفته بود که «سال ۹۸ محصولات لبنیاتی گران نمیشود.»
قیمتها تا پایان ماه رمضان ثابت است
به گفته رضا باکری تولیدکنندگان محصولات لبنی به دنبال افزایش سهم خود در بازار داخلی و صادراتی، محصولات خود را به میزانی مناسب به بازار عرضه میکنند و مشکلی در تولید وجود ندارد.
دبیر انجمن صنایع لبنی گفت: با توجه به اعتراض دامداران به افزایش قیمت نهادههای دامی پیشنهاد دادهایم که تولیدکنندگان اسناد و مدارک لازم برای تعیین تکلیف قیمت را در اختیار سازمان حمایت قرار دهند تا پس از بررسیهای لازم نرخ مصوب شیر خام و به تناسب آن محصولات لبنی اعلام شود.
علت اصلی گرانی محصولات لبنی در سال گذشته فروش شیر خام بیش از نرخ مصوب از سوی دامداران بود. باکری ادامه داد: با افزایش هزینههای حقوق و دستمزد، تغییرات نرخ ارز یا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از کره وارداتی، مواد بستهبندی و پتروشیمی به کارخانههای لبنی پیشنهاد دادهایم تا مستندات لازم را در این زمینه ارائه کنند تا انجمن مدارک و مستندات را به ستاد تنظیم بازار ارسال کند.
این مقام مسوول با بیان اینکه قیمت محصولات لبنی تا ابلاغ مصوبه جدید از سوی ستاد تنظیم بازار تغییری نخواهد کرد، افزود: قیمت محصولات لبنی تا بررسی نهایی از سوی ستاد تنظیم بازار به طور قطع تا پایان ماه رمضان افزایشی نخواهد داشت.
به گفته او صادرات محصولات لبنی در سال ۹۷ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳ درصد از نظر ارزشی کاهش داشته است.
دبیر انجمن صنایع لبنی افزایش تعرفه را عامل اصلی کاهش صادرات لبنیات برشمرد و گفت: عراق میزان تعرفه محصولات لبنی خود را به سبب حمایت از تولید داخل افزایش داده است که علیرغم رایزنیهای صورت گرفته، موضوع کاهش تعرفه به جایی نرسیده است.
او ادامه داد: کارخانههای بزرگ لبنی با وجود سایر رقبا در کشور عراق، راهکارهایی را طراحی کردهاند تا بتوانند سهم بازار خود را همچنان حفظ کنند.
باکری با اشاره به ظرفیت تولیدی کارخانههای شیر خشک بیان کرد: سالانه ۶۵ هزار تن شیر خشک مورد نیاز کشور است، در حالی که ظرفیت تولید کارخانههای شیر خشک بیش از ۱۰۰ هزار تن است.
دبیر انجمن صنایع لبنی در پایان گفت: زمانی که کارخانههای شیرخشک بیش از حد ورودی کارخانههای لبنی شیر دریافت کنند، از این رو تولید محصولات لبنی مورد نیاز خانوار دچار مشکل خواهد شد.
گران شدن اقلام «لوکس» لبنی
قیمت برخی از محصولات لبنی مانند یک مدل دوغ کاله گران در بازه زمانی دو هفتهای بعد از عید دو بار افزایش قیمت داشته و به ۷۵۰۰ تومان رسید، در شرایطی که تغییری در تامین نهادههای دامی یا صادرات به وجود نیامده که مغایر با میزان تعیین شده ۲۰درصدی از سوی دولت برای افزایش قیمت در سالجاری بود. البته رییس اتحادیه لبنیات تهران این محصولات را در دستهای دیگر قرار داده و گرانی آنها را عادی دانسته است. علی رجبی در این خصوص گفت: تغییر قیمتها تنها متناسب بر تورم سالانه بوده و حتی در ماه رمضان تخفیفهایی نیز از طریق فروشگاههای زنجیرهای انجام شده است و اگر تغییر قیمت در برخی محصولات خاص انجام شده به دلیل خاص بودن آنها و تغییر در میزان چربی و غلظت این محصولات است که آنها را در دسته لوکسها قرار داده است.
رییس اتحادیه لبنیات تهران با اشاره به اینکه هرساله افزایش طبیعی قیمت بر اساس تورم و دستمزد در تمام محصولات انجام میشود، گفت: در ماه رمضان در محصولات لبنی نه تنها افزایش قیمت نداشتهایم، بلکه حتی برخی شرکتها نیز تخفیفهایی داشتهاند.
علی رجبی با اشاره به محصولاتی که افزایش قیمت داشتهاند، افزود: در چند وقت اخیر تنها پنیر لیقوان و تبریز به دلیل تغییر قیمت گوشت رشد قیمت داشتهاند، زیرا برخی دامداریها دام خود را برای فروش کشتار کردهاند و همین موضوع روی میزان عرضه شیر نیز تاثیر گذاشته است که در آینده با تغییر ییلاق و قشلاق مشکل عرضه رفع خواهد شد.
او با بیان اینکه قیمت هر حلبی ۱۶ کیلویی لیقوان ۴۰۰ تومان بوده تصریح کرد: در حال حاضر قیمت هر حلبی پنیر لیقوان ۶۵۰ هزار شده، زیرا این محصول از شیر گوسفندی تولید میشود که در نتیجه کشتار دام و افزایش بارندگیها در مناطق شمالغرب کشور میزان تولید شیر کاهش یافته که روی تولید این محصولات تاثیر گذاشته است.
رجبی با تاکید بر اینکه قیمت خامه از ۲۵۰۰ تومان به ۲۹۰۰ تومان رسیده است، گفت: قیمت این محصول نیز تحت تاثیر عوامل مختلف افزایش یافته است، اما باید توجه داشت که در تعیین قیمت باید محصولات ساده را در نظر گرفت، به عبارت دیگر در برخی محصولات تغییر قیمت در نتیجه لوکس بودن آن است، برای نمونه شیر امگا ۳ قیمت متفاوتی با شیر معمولی دارد. همچنین این موضوع برای سایر محصولات نیز صدق میکند، برای نمونه قیمت دوغ معمولی مشخص است و هیچ تغییر قیمتی نداشته، اما برخی دیگر از انواع دوغ به دلیل تغییر در غلظت و میزان چربی آن قیمت متفاوتی را اعلام کردهاند که این موضوع متفاوت از میانگین قیمتی محصولات ساده است.
رجبی با اعلام اینکه در لبنیات نسبت به سایر محصولات تغییر قیمتها محسوس نبوده است، اظهار کرد: اگر سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات نهادههای دامی همچنان ادامه یابد، به طور قطع قیمت لبنیات تغییر نخواهد کرد.
رییس اتحادیه لبنیات تهران درباره تاثیر سیاست صادرات بر قیمت لبنیات نیز گفت: قیمت محصولات در بازار داخلی در صورتی متاثر از صادرات خواهد شد که در بازار داخلی عرضه کمتر شود و با توجه به اینکه در حال حاضر دولت به فراخور تقاضا و زمان سیاستهای متناسب با بازار برای صادرات تعیین میکند در بازار محصولات لبنی مشکلی وجود ندارد میزان صادرات نیز تغییری برای قیمتها نداشته است.
بر اساس سیاستهای دولت مبتنی بر تثبیت قیمت کالاهای اساسی در سالجاری نباید تغییر دیگری در قیمت محصولات لبنی تجربه کنیم و دولت نیز باید سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای تامین نهادههای دامی دنبال کند، البته این موضوع نیازمند نظارت دقیقی است که برخی همچنان به رانتخواری ادامه ندهند و تمام نهادهای وارداتی در اختیار دامداران با قیمت مصوب قرار گیرد چراکه پیش از این بازار تجربه افزایش قیمتهای ناگهانی علیرغم نرخهای تعیین شده را داشته است که به حذف کالا از سبد خانوارها ختم شده است.
قیمتها
خامه صبحانه در روزهای اخیر با افزایش قیمت روبهرو بوده است. در حال حاضر خامه ۲۰۰ میلیلیتری میهن به قیمت ۸۵۰/۴ و خامه استریل ۲۰۰ سیسی ۲۵۰۰ تومان به فروش میرسد.
همچنین شیر استریل ۲۰۰ سیسی۲۰۰۰، شیر غنی شده ۵/۱ لیتری پگاه ۷۹۰۰، شیر نیم چرب ۵/۲ درصد سه گوش ۲۰۰ میلیلیتری پگاه ۷۶۴/۱، شیر پاستوریزه کامل دامداران ٩۴۶ میلی لیتر ۴,۵۰۰، شیر پرچرب یک لیتری دامداران ۵۴۰۰، شیر کمچرب یک لیتری میهن ۵۱۷۰، شیر کمچرب ۵/۱ درصد یک لیتری کاله ۴۳۱۲ تومان قیمتگذاری شده است. پنیر خامهای ۱۰۰ گرمی پگاه ۲۲۵۰، پنیر خامهای ۳۰۰ گرمی رامک ۶۵۰۰، پنیر خانگی کیلویی ۱۸ هزار، پنیر سفید ۱۰۰ گرمی پگاه ۱۶۶۰، پنیر سفید آمل ۱۰۰ گرمی کاله ۲۴۰۰، پنیر لبنه یک کیلویی کاله ۱۹ هزار و پنیر کمچرب ۵۱۵ گرمی روزانه ۹۴۰۸ به فروش میرسد. همچنین قیمتهای کره ۱۰۰ گرمی پگاه ۴۰۵۰، کره حیوانی ۵۰ گرمی شکلی ۲۰۷۰، کره سنتی پاک ۵٠ گرم دو هزار، کره پاستوریزه ۱۰۰ گرمی شکلی ۴۵۰۰ کره پاستوریزه ۱۰۰ گرمی کاله ۳۸۲۵ و کره پاستوریزه ۲۵ گرمی میهن ۴۳۷۰ تومان در نظر گرفته شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد