26 - 12 - 2019
دولت به ازای هر ایرانی چقدر هزینه میکند
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به سنت هر ساله گزارشی را تحت عنوان بودجه به زبان ساده ارائه کرده است که بر اساس آن روشن میشود سهم هر ایرانی از امور هزینهای بودجه سال آینده برابر با چهار میلیون و ۳۷۱ هزار و ۸۰۸ تومان بوده است.
در این گزارش تاکید شده است بخش عمدهای از این سهم به موضوع رفاه اجتماعی (بازنشستگان و امور حمایتی و رفاهی بازمیگردد). سهمی که در این سرفصل به ازای هر ایرانی هزینه میشود برابر با یک میلیون و ۲۷۰ هزار و ۵۴۹ تومان است. این اعداد البته چندان قابلیت قیاس با گزارشهای سال گذشته را ندارد چرا که بخشی از مصارف این فصول به فرابودجه تبصره ۱۴ منتقل شده است در نتیجه امکان قیاس این اعداد با اعداد استخراج شده در سال گذشته وجود ندارد.
با این حال بررسیها روشن میکند به ازای هر ایرانی در سال آینده معادل ۹۶ هزار و ۵۳۲ تومان در بخش خدمات عمومی شامل قانونگذاری، امور مالیاتی و… هزینه میشود.
میزان هزینهکرد برای هر شهروند ایرانی در سال آینده در بخش دفاعی و امنیتی برابر با ۸۲۴ هزار و ۸۵۲ تومان است. در عین حال در حوزه قضایی نیز این هزینهکرد به ۸۲ هزار و ۶۲۷ تومان میرسد. در حوزه سلامت، سهم هر ایرانی ۲۶۱ هزار و ۶۰۷ تومان و در بخش آموزشوپرورش برابر با ۹۳۷ هزار و ۷۰۷ تومان است. در بخش فرهنگ و هنر، تربیت بدنی، گردشگری و… این سهم به ۸۳ هزار و ۳۵ تومان میرسد و در دو حوزه مسکن و عمران شهری و روستایی و محیطزیست سهم در نظر گرفته شده پایینترینها تلقی میشود.
براساس این گزارش، در حوزه محیطزیست به ازای هر ایرانی ۷۶۵۴ تومان و در حوزه مسکن و عمران شهری و روستایی دو هزار و ۲۱ تومان در نظر گرفته شده است.
سهم هر بخش از هزینههای بودجه
لایحه بودجه سال آینده با جمع منابع ۱۹۸۸ هزار میلیارد تومان و بودجه عمومی ۴۸۴ هزار میلیارد تومانی به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است.
بالاترین سهم از اعتبارات هزینهای به امور رفاه اجتماعی مربوط است. سهم این بخش ۳۴ درصد از کل اعتبارات هزینهای بودجه را در بر میگیرد. سهم آموزشوپرورش در بخش مدارس و دانشگاهها و… به ۲۵ درصد میرسد و سهم امور دفاعی و امنیتی از کل اعتبارات هزینهای بودجه برابر با ۲۲ درصد است. خدمات عمومی سه درصد، خدمات قضایی چهار درصد، ستاد وزارتخانههای اقتصادی دو درصد، سلامت و بهداشت و درمان هفت درصد و محیطزیست یک درصد از منابع هزینهای بودجه را به خود اختصاص میدهند.
اعداد و ارقام با اهمیت
بودجه در حقیقت سند مالی یک سال پیش رو را دربر دارد و اعداد و ارقام مندرج بر آن تاثیری مستقیم بر سرنوشت مردم به جا میگذارد. لایحه بودجه سال آینده در حالی تدوین شده است که ایران با سختترین و سنگینترین تحریمهای اقتصادی روبهرو است و تحریم فروش نفت نیز شرایط متفاوتی را برای اقتصاد ایران رقم زده است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در این حوزه را میتوان نوعی خرق عادت تلقی کرد. این مرکز در گزارش خود زبانی متفاوت را به کار گرفته است. پیشبینیهای صورت گرفته نشان میدهد رشد اقتصادی ایران در سال جاری نیز منفی باشد که این رشد منفی بهطور عمده ناشی از کاهش فروش نفت در کشور است.
این وضعیت طی دو سال گذشته نیز با نسبت کمتری حاکم بوده است. این روند در سال آتی متوقف خواهد شد، زیرا نفت به حداقل خود رسیده و طبعاً بیش از این نمیتواند به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده و رشد اقتصاد را منفیتر کند.
در این گزارش تاکید شده است نزدیک به یک درصد یعنی یک از هزار حسابهای بانکی شخصی، بالای یک میلیارد تومان موجودی دارند. حدود سه در ۱۰ هزار خودروهای سواری داخل کشور بنز با سال ساخت بالای ۲۰۱۰ هستند. این رقم برای بالای ۲۰۱۵ به هفت در صد هزار میرسد.
از هر ۱۰۰ سفر خارجی، نزدیک به ۸۵ سفر به کشورهای همسایه و منطقه و ۶/۱ سفر به تایلند صورت میگیرد. بررسیها نشان میدهد شبکه بانکی، سالانه حداقل به طور متوسط، ۵/۲ میلیون تومان می بیش از ۲۰۰ هزار تومان در ماه به ازای هر نفر ایرانی سود سپرده میدهد.
هر کودکی که امسال در کشور به دنیا خواهد آمد با حداقل هشت میلیون تومان بدهی عمومی انباشته چشم به جهان خواهد گشود. هر ایرانی امسال یک میلیون تومان بدهی بودجهای خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد