6 - 02 - 2017
دولت جاخالی میدهد
گروه بازرگانی- با اینکه اثرات سوء قاچاق کالا بر بدنه اقتصادی کشور به وضوح آشکار و نمایان است و در شرایط فعلی، مشکلات عمدهای را برای تولیدکنندگان کشور ایجاد کرده است اما همچنان میزان قاچاق کالا به کشور آن هم از مبادی رسمی، صدای بسیاری از فعالان اقتصادی را درآورده است. این در حالی است که مرزهای کشور نیز بدون هیچ نگهبانی به محلی برای ورود کالاهای خارجی به ایران تبدیل شده است که البته میتوان میزان آنها را با مقدار قابل توجهی از واردات که از طریق رسمی انجام میشود، مقایسه کرد.
افزایش قاچاق کالا به کشور در حالی به سادگی صورت میگیرد که آمارهای متفاوتی در این رابطه از سوی دستگاههای مختلف کشور اعلام میشود که چندان با شرایط واقعی مطابقت نداشته و توجیهپذیر نیست. در همین راستا چند روز پیش علی طیبنیا، وزیر اقتصاد که برای پاسخ به سوال چند نفر از نمایندگان در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود، در پاسخ به سوالاتی درباره توجه نکردن گمرکات به قاچاق کالا، کنترل بیمههای تجاری و فشار بیرویه مالیاتی بر اصناف و بازاریان بیان کرد: بخش عمده قاچاق یعنی بیش از ۷۰ درصد آن از خارج از مبادی رسمی و تحت نظارت گمرک به کشور وارد میشود که گمرک نمیتواند بر این کالاهای قاچاق که از مبادی غیرقانونی به کشور عبور میکنند، نظارتی داشته باشد. وی همچنین اعلام کرد: وظیفه مبارزه با قاچاق کالا با گمرک نیست اما با این حال تاکنون شاهد کاهش ۱۰ درصدی قاچاق کالا بودهایم.
اظهارات توجیهناپذیر وزیر اقتصاد در رابطه با میزان واردات از مبادی غیرقانونی باعث شد برخی کارشناسان و همچنین نمایندگان مجلس نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و صحبتهای وی را مغایر با واقعیتها بدانند چراکه حجم بالای قاچاق در کشور و شهرها به وضوح نشان میدهد که این حجم کالای قاچاق نمیتواند از مسیرها و مبادی غیررسمی وارد شود.
این در حالی است که آنها بر این عقیده هستند که شرایط برای مبارزه جدی با قاچاق کالا در کشور فراهم نیست و افراد و گروههایی که به صورت باندی دست به قاچاق میزنند به راحتی به کار خود ادامه میدهند چراکه از مجازات و جریمه هراسی ندارند. در این میان به نظر میرسد ستاد مبارزه با قاچاق کالا نیز کارایی واقعی خود را از دست داده و فعالیت مناسبی ندارد بنابراین باید در ساختارهای این سازمان نیز یک بازنگری واقعی صورت بگیرد. شرایط در حال حاضر بهگونهای رقم خورده که قوانین مبارزه با قاچاق به درستی اجرا نمیشود و به دلیل جدیت نداشتن مسوولان درخصوص وضع جریمههای سنگین برای قاچاقچیان حرفهای همچنان قاچاق در حال افزایش است و بیکاری نیز بیشتر شده است. در این میان هر زمان مبارزه با این افراد جدی میشود، شاهد هیاهو و جریانسازی از سوی حامیان این گروهها و افراد هستیم تا دولت را تحت فشار قرار دهند.
واقعیت چیز دیگری است
در همین راستا نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس در واکنش به اظهارات وزیر اقتصاد که بیان کرده بود بیش از ۷۰ درصد قاچاق کالا خارج از مبادی رسمی صورت میگیرد، اظهار داشت: سالانه بین ۲۰ تا ۲۷ میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور میشود که این حجم بالا نشان میدهد قاچاق از مبادی ورودی رسمی کشور وارد میشود و عملا ورود کالای قاچاق از مبادی غیررسمی در این حجم غیرممکن است.
محمداسماعیل سعیدی با تاکید براینکه کالاهای قاچاق کمر تولید و اقتصاد را در کشور شکسته ولی اقدام جدی و عملی برای مبارزه با آن صورت نمیگیرد، به خانه ملت گفت: سخنان وزیراقتصاد غیرکارشناسی و غیرمنطقی است، مگر کولبرها و مرزنشینان چقدر در قاچاق نقش دارند که وزیر اینگونه مطرح میکند. واقعیتها چیز دیگری است.
نماینده مردم تبریز در مجلس با بیان اینکه گروههایی با برنامهریزی دقیق و هدفمند با همکاری برخی افراد در مبادی رسمی اقدام به قاچاق کالا به داخل کشور میکنند، افزود: این اقدام به دلیل برخی مشکلات ساختاری و عدم نظارت دقیق بر مبادی رسمی کشور است که برخی به راحتی هر چقدر بخواهند از مبادی رسمی قاچاق وارد میکنند.
وی با تاکید بر اینکه مسوولان باید ساختارهای گمرک و مبادی رسمی را اصلاح کنند تا قاچاقچیان نتوانند به راحتی این حجم بالای کالا را وارد کشور کنند، گفت: باید با قاچاقچیان حرفهای که به صورت کلان و با برنامه اقدام به قاچاق کالا میکنند، برخورد جدی شود و با اصلاح قوانین و مجازاتها اجازه نداد این افراد به اقتصاد کشور لطمه وارد کنند.
سعیدی همچنین با اشاره به اینکه باید نظارت سیستم بانکی را افزایش داد تا مبدا پولهای کلان و هنگفتی که به حسابهای برخی افراد وارد میشود مشخص شود، تصریح کرد: قوانین و مجازاتهای فعلی جوابگو و بازدارنده نیست و باید سازوکاری دقیق و مناسب برای جلوگیری از این مسایل اتخاذ کرد تا جلوی درآمدزایی نامشروع گرفته شود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه همواره متخلفان یک قدم از مجریان جلوتر هستند و باید با در نظر گرفتن این مسایل و سازوکاری منظم و جدید جلوی قاچاق کالا را گرفت، تاکید کرد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا نیز کارایی واقعی خود را از دست داده و فعالیت مناسبی ندارد در حالی که باید در ساختارهای این سازمان نیز بازنگری واقعی صورت گیرد.
قوانین باید به روز شوند
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس نیز در اینباره بیان کرد: قاچاق کالا مطمئنا از مبادی رسمی و اصلی کشور وارد میشود و اظهارات وزیراقتصاد کاملا خلاف واقع است چراکه همه میدانند مبادی غیررسمی نمیتواند منبع حضور این حجم از کالای قاچاق در کشور باشد.
احمد صفری با اشاره به اینکه قاچاق از طریق افراد و کولبرها بسیار ناچیز است که حتی در آمارها هم نمیتوان به آنها اعتنایی کرد چون درصد بسیار پایینی را شامل میشود، بیان کرد: هماهنگی بین باندهای حرفهای قاچاق و برخی دستگاههای شهرها و مبادی رسمی تونل اصلی در مسیر قاچاق است.
وی با بیان اینکه حجم بالای قاچاق در کشور و شهرها به وضوح نشان میدهد این حجم کالای قاچاق نمیتواند از مسیرها و مبادی غیررسمی وارد شود، حال چرا مسوولان این موضوع را قبول ندارند جای تعجب است، تصریح کرد: مردم و مرزنشینان حامی تولید داخلی و اشتغالزایی هستند و بدون شک آنها به هیچ عنوان از ورود کالاهایی که به صورت قاچاق وارد میشود و بسیاری از جوانان را بیکار کرده، خشنود نیستند.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس با تاکید بر اینکه باید نظارت و بازرسی از مبادی رسمی و مرزها بیشتر شود تا جلوی این روند رو به رشد قاچاق گرفته شود، گفت: قوانین موجود بازدارنگی لازم را برای مبارزه با قاچاقچیان ندارند و گروههای حرفهای به راحتی و بدون هیچ ترسی به کارهای خود ادامه میدهند.
وی با بیان اینکه مجازات مجرمان قاچاق کالا باید افزایش یابد و قوانین جدید و به روزی را باید وضع کرد تا افراد ریسک قاچاق را به جان نخرند، افزود: قاچاق کالا در کشور به صورت سازماندهی و برنامهریزی شده است و مبادی غیررسمی نمیتواند این حجم کالای قاچاق را به کشور راه دهد.
عضو کمیسیون انرژی در مجلس با بیان اینکه افراد و گروههایی که اقدام به قاچاق کالا به صورت حرفهای و کلان میکنند، میدانند که باید از چه مسیری و با چه کسانی هماهنگ کنند و به همین دلیل به راحتی به اقدامات خود ادامه میدهند، گفت: این افراد به دلیل سود خود به نظام اقتصادی و چرخه تولید کشور خیانت میکنند و باعث بیکاری جوانان میشوند.
مبارزه جدی، هماهنگی ۳ قوه را میطلبد
همچنین در ادامه عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این خصوص گفت: سه قوه کشور برای مبارزه جدی با قاچاق کالا باید با هم هماهنگ و یکدست باشند چراکه برای جلوگیری از حجم بالای قاچاق نیاز به همکاری گسترده مسوولان کشور است.
معصومه آقاپورعلیشاهی با بیان اینکه عوامل فراوانی در بحث قاچاق کالا در کشور از جمله ضعف قانون، کمبود زیرساختارهای مناسب، مشکلات اجتماعی، اقتصادی و قوانین دستوپاگیر در بحث قاچاق کالا نقش دارند، گفت: گمرک کشور با ۳۰ سازمان در ارتباط کاری مستقیم است و ۱۵ کنوانسیون و ۴۵ قانون را باید اجرا کند که مسلما این روند باعث ایجاد اختلال در کارها و سوءاستفاده برخی میشود.
وی با بیان اینکه مشکلات اقتصادی و اجتماعی در شهرهای مرزی، مبادی رسمی ورود کالا و افرادی که در این کارها حضور دارند باعث میشود برخی وسوسه شده و با توجه به مشکلات خود و فراهم بودن زمینهها به سمت همکاری با قاچاقچیان رو بیاورند، تصریح کرد: دستگاه قضایی نیز باید در برخورد با این قاچاقچیان حرفهای که به صورت برنامهریزی شده دست به قاچاق میزنند همت بیشتری کند و البته قوانین مناسبی برای مبارزه با این افراد وجود ندارد.
نماینده مردم شبستر در مجلس با بیان اینکه گمرک در کشور طی سالهای اخیر اقدامات خوبی برای ساماندهی امور خود و ترخیص کالاها انجام داده است ولی باز هم نیاز به قوانین مناسب و به روز دارد که بتواند برنامههای خود را به نحو احسن انجام دهد، تاکید کرد: شرایط برای مبارزه جدی با قاچاق کالا در کشور فراهم نیست و افراد و گروههایی که به صورت باندی دست به قاچاق میزنند به راحتی به کار خود ادامه میدهند چراکه از مجازات و جریمههراسی ندارند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: باید سه ضلع مثلث امور کشور همکاری خود را تشدید کنند تا بتوان به نحو مطلوب با این مساله برخورد شود.
نیاز به وضع مجازاتهای سنگین
نماینده مردم زاهدان در مجلس نیز با اشاره به حجم بالای قاچاق کالا از مبادی و مرزهای رسمی و گمرکات گفت: اظهارات وزیراقتصاد مبنی بر قاچاق از مبادی غیررسمی کاملا مغایر با واقعیتهاست.
حسینعلی شهریاری گفت: تمامی گزارشها و تحقیقات صورت گرفته نشان دهنده آن است که حجم بالای قاچاق کالا از مبادی و مرزهای رسمی و گمرکات صورت میگیرد و اظهارات وزیر اقتصاد مبنی برقاچاق از مبادی غیررسمی کاملا مغایر با واقعیتهاست تا بتواند از دستگاهها و مجموعه خود حمایت کند.
نماینده مردم زاهدان درمجلس با تاکید بر اینکه مناطق آزاد تجاری، مبادی رسمی و گمرک مناطقی هستند که قاچاق کالا به صورت عمده وارد کشور میشود و همگان به آن اعتراف دارند، اظهار کرد: باید امکانات جدید برای بازرسی و نظارت در گمرک و مبادی رسمی افزایش یابد تا ماموران بتوانند به صورت جدی با این مساله برخورد کنند.
وی با بیان اینکه باید قوانین و مجازاتهای سنگین برای قاچاقچیان حرفهای و باندی تعیین کرد تا ریسک ادامه کار آنها بالا رود، بیان کرد: قوه قضاییه باید طبق دستور مقام معظم رهبری جدیدت بیشتری برای مبارزه در این امر به خرج دهد و اجازه ندهند که به تولید داخلی بیش از گذشته صدمه وارد شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان درمجلس با بیان اینکه قوانین مبارزه با قاچاق به درستی اجرا نمیشود و باید جدیت در این امر را افزایش دهند، تصریح کرد: البته هر وقت مبارزه با این افراد جدی میشود شاهد ایجاد هیاهو و جریانسازی از سوی حامیان این گروهها و افراد هستیم تا دولت را تحت فشار قرار دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد