28 - 11 - 2022
دولت حذف شد
گروه ایران – بررسی گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد طرح الحاق یک تبصره به ماده «۳» قانون اختیارات رییس قوهقضاییه که در صورت تصویب نهایی به رییس قوهقضاییه اختیار ارسال لوایح قضایی را به طور مستقیم به مجلس میدهد؛ اولین دستور کار نمایندگان در جلسه دیروز بود.
باوجود مخالفت دولت، رییسی معاون اول قوهقضاییه و لاریجانی رییس مجلس در راستای حل مشکل قوهقضاییه برای تصویب لوایح قضایی از این طرح حمایت کردند و کلیات آن در صحن علنی تصویب شد.
مغایرت با اصول «۷۴» و «۷۵» قانون اساسی اصلیترین دلیل مخالفان این طرح بود. علی لاریجانی، رییس مجلس در پاسخ به اخطار محمد مهدی مفتح نماینده مردم تویسرکان در این خصوص گفت: دلایل شما درست است به ذهن میآید که این طرح مخالف با قانون اساسی باشد، اگر شورای نگهبان این طرح را تایید کند باید آییننامه اصلاح شود و اگر تایید نکند این طرح جهت تصویب به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال میشود. اما پس از اخطارهای متعدد نمایندگان، لاریجانی به ناچار این طرح را مغایر با قانون اساسی تشخیص داده و اخطار نمایندگان را به رای گذاشت ولی نمایندگان حاضر به این اخطار رای ندادند. رییس کمیسیون قضایی مجلس نیز در حمایت از این طرح گفت: مجلس پیش از این طرحی را به تصویب رساند که به موجب آن دولت مکلف میشد ظرف سه ماه لوایح قوهقضاییه را بررسی کرده و به مجلس ارایه کند اما ضمانت اجرایی برای این قانون وجود ندارد.
در ادامه محمدرضا خباز به نمایندگی از دولت در مخالفت با این طرح گفت: این طرح در شرایطی تصویب شد که یکسری ناهماهنگیها میان قوهمجریه و قوهقضاییه وجود داشت که نمایندگان برای حل مشکلات قوهقضاییه به فکر تدوین این طرح افتادند، خوشبختانه امروز تعامل لازم میان قوهقضاییه و دولت وجود دارد.
خباز با برشمردن دلایل مخالفت دولت با این طرح گفت: این طرح مغایر بند «۲» اصل «۱۵۸» قانون اساسی است. براساس این اصل وظیفه رییس قوهقضاییه فقط تهیه لوایح قضایی است. وی افزود: این طرح مغایر با اصل «۷۴» قانون اساسی نیز است. بر اساس این اصل لوایح قانونی پس از تصویب هیات وزیران به مجلس تقدیم میشود علاوه بر این بر اساس بند «الف» ماده «۲۱۱» قانون برنامه نیز آنچه قوهقضاییه تهیه میکند باید از طریق دولت به مجلس تقدیم شود. رییسی، معاون اول قوهقضاییه نیزدر دفاع از این طرح گفت: قانون اساسی وظایفی را برای ریاست قوهقضاییه تعیین کرده است، قانون برنامه پنجم توسعه نیز قوهقضاییه را مکلف به تدوین قوانینی در خصوص پلیس قضایی کرده اما باوجود تدوین این لوایح به دلیل امتناع دولت از ارسال آن به مجلس تاکنون قانون برنامه پنجم اجرا نشده است.
وی تاکید کرد: این طرح ضمانت اجرایی بر قانون اساسی است که براساس آن اگر دولت ظرف سه ماه لوایح قضایی را به مجلس ارسال نکند رییس قوهقضاییه میتواند مستقیما لوایح قضایی را به مجلس ارسال کند. رییسی تصریح کرد: مشکل عدم ارسال لوایح قضایی در مهلت قانونی سه ماهه در دولت قبل وجود داشت، درست است که روابط بین قوا امروز مورد توجه دولت است و امیدواریم این روند ادامه یابد اما مساله ما دولت خاص نیست مساله ما این است که ضمانت اجرایی برای قوانین بگذاریم که لوایح قوهقضاییه در دولت بلاتکلیف نماند. در نهایت نمایندگان با کلیات این طرح موافقت کردند. لازم به ذکر است صادقی، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی پیش از پایان جلسه دیروز ضمن قرائت تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسوولان اجرایی کشور گفت: بیش از ۲۰ نفر از نمایندگان مجلس در تذکری به حجتالاسلام حسن روحانی، رییسجمهور کشورمان خواستار لزوم هوشیاری معاون گردشگری رییسجمهور در مصاحبه زنده تلویزیونی و خودداری از سخنان ضد فرهنگی و ضدعلمی و مغایر با شئون مسولان نظام در مورد قلیان و لزوم اصلاح آن شدند.
مجتبی رحماندوست، نماینده مردم تهران نیز در بیان تذکری خطاب به رییسجمهور اظهار داشت: اظهارات اخیر رییسجمهور در خصوص خالی بودن خزانه کشور مغایر مصالح ملی است. همچنین ۲۶۴ نفر از نمایندگان طی بیانیهای حمایت خود را از فعالیتهای سپاه پاسداران در غرب کشور اعلام کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد