26 - 12 - 2022
دولت خواستار افزایش ۴ برابری قیمت حاملهای انرژی شد
گروه اقتصادی- دولت در حالی در لایحه بودجه ۹۲ تقاضای درآمد ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی را از محل هدفمندی یارانهها ارایه کرده است که سال گذشته با وجود درآمد ۳۰ هزار میلیارد تومانی در این بخش تنها ۵۲ درصد آن محقق شده است.
درخواست دولت برای درآمد ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانهها افزایش چهار برابری قیمت حاملهای انرژی را به دنبال دارد از این رو موضعگیری نمایندگان مجلس نشان میدهد که مخالفتی جدی با این رویه آزادسازی قیمتها در بدنه پارلمان وجود دارد. نمایندگان سرشناس مجلس که از همان ابتدای آغاز این طرح با شیوه دولت مخالف بودند، معتقدند باید آزادسازی قیمتها به تدریج انجام شود، در مقابل دولت به شوک درمانی اعتقاد دارد و رییسجمهور بارها اعلام کرده باید این کار به یکباره انجام شود. به همین دلیل پیشنهاد اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها از سوی دولت جدی شده است و در این مرحله به دنبال گسترش قابل توجه سطح آزادسازی قیمتهاست. در مقابل این دیدگاه، کارشناسان اقتصادی و اکثر نمایندگان مجلس قرار دارند که معتقدند شوک درمانی در اقتصاد جواب نمیدهد به همین دلیل افزایش ۲۰ درصدی قیمتها به طور سالانه را پیشنهاد کردهاند و معتقدند باید طبق قانون مصوب مجلس سالانه ۲۰ درصد آزادسازی قیمتها پیش برده شود. احمد توکلی به تازگی در پژوهشی با اعلام تغییرات شاخصهای اصلی اقتصاد طی دو سال اخیر اثبات کرده است که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در شرایط فعلی به صلاح نیست. افزایش نزدیک به ۲۰ درصدی نرخ تورم از آغاز اجرای هدفمندی یارانهها و رشد قابل توجه نقدینگی در کنار دیگر شاخصهای کلان نشان میدهد که شوک درمانی در اقتصاد ممکن است آثار زیانباری از خود برجای بگذارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند در اقتصاد باید برمبنای اصول علمی و با احتیاط حرکت کرد چراکه ممکن است یک اشتباه به ظاهر کوچک تبعات بزرگی به دنبال داشته باشد.
از سوی دیگر سال گذشته که درآمد هدفمندی یارانهها ۳۰ هزار میلیارد تومان بود تنها ۵۲ درصد از آن محقق شده است که همین موضوع به شائبه کسری شدید بودجه سال آینده دامن میزند.
تنها ۵۲ درصد از درآمد هدفمندی محقق شد
بر همین اساس عبدالرضا رحمانیفضلی، رییس دیوان محاسبات کشور از کسری بودجه قابل توجه هدفمندی در سال ۹۱ خبر داد و گفت: درآمدی که از اجرای هدفمندی یارانهها در سال ۹۱ از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی محقق شد حدود ۵۰ درصد است.
وی با بیان اینکه در اجرای قانون هدفمندی یارانهها در سال ۹۱ با کسری بودجه مواجه شدیم، گفت: طبق بررسیهای دیوان درآمد هدفمندی یارانهها از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی ۵۲ درصد بوده است.
رحمانیفضلی ادامه داد: البته بخشی از یارانه پرداخت شده هم از ردیف بودجهای است که دولت بعضا بیشتر از ردیفهای مشخص شده در بودجه برداشت کرده است. یک مبلغ هم تنخواهگردان از خزانه بهعنوان علیالحساب بوده و استقراضی هم از بانک مرکزی انجام شده است.
رییس دیوان محاسبات کشور به مهر گفت: در مجموع ۵۲ درصد از درآمد هدفمندی یارانهها از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی بوده است.
وی گفت: اگر بنا باشد دولت مرحله دوم هدفمندی را اجرا کند، برداشت از بودجه عمومی و افزایش قیمت حاملها باید بیشتر از سال قبل دیده شود.
ابهام در منابع درآمد هدفمندی
این در حالی است که سیدسعید زمانیان، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در خصوص تحقق درآمد ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی درآمد دولت از محل اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در سال ۹۲ و اصلاح ۴۵ درصدی قیمت حاملهای انرژی در سال آینده اظهار کرد: اصلاح ۴۵ درصدی قیمت حاملهای انرژی و افزایش درآمد حاصل از این افزایش قیمت تا ۱۲۰ هزار میلیارد تومان با شرایط اقتصادی موجود، تورم و مشکلات اقتصادی در حال حاضر غیرممکن است و همچنین منابع درآمدی آن هم مشخص نیست.
وی در ادامه گفت: وقتی این موضوع در بودجه مورد بررسی قرار میگیرد باید منابع و مصارف آن مشخص شود و اگر منابع آن مشخص نباشد، قطعا در این مورد مشکلاتی بهوجود میآید ضمن اینکه تحمیل این موضوع به بحث بودجه تورمزاست و باید به این موضوع توجه شود تا مشکلات تورمی و رکود تورمی بیشتر از این نشود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در هر صورت تزریق نقدینگی به جامعه از نظر اقتصادی مشکلات متعددی ایجاد میکند و مجلس نسبت به این مسایل موضوعات را با حساسیت دنبال میکند.
زمانیان درخصوص زمان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها خاطرنشان کرد: باید شرایط اقتصادی را دقیقا بررسی کرد، میزان درآمدهای کشور را در خصوص منابع در نظر گرفت و براساس آن زمان اجرای فاز دوم را مشخص کرد که البته در سه ماه اول سال آینده اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها امکانپذیر نیست و بعد از سه ماه ابتدایی سال۹۲ این موضوع بررسی میشود.
رشد نقدینگی و افزایش تورم
عزتالله یوسفیانملا، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص به فارس گفت: تحقق درآمد ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی حاصل از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در لایحه بودجه ۹۲ و اصلاح ۴۵ درصدی قیمت حاملهای انرژی در سال آینده در شرایط موجود و پیشبینی نرخ تورم و رشد نقدینگی که دو عنصر بسیار بد و آفت اقتصاد است، مجلس به هیچ عنوان با چند برابر شدن قیمت حاملهای انرژی موافقت نمیکند و ممکن است افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی قیمتها را بپذیرد.
وی درخصوص زمان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در سال آینده اظهار داشت: مجلسیها معتقدند که فاز اول هدفمندی یارانهها هنوز تکمیل نشده و باید این فاز تکمیل شود و پس از تکمیل فاز اول مطمئنا وارد فاز دوم هدفمندی یارانهها میشویم.
یوسفیانملا تصریح کرد: در حال حاضر و با توجه به بودجه سه دوازدهم قطعا اتفاق تازهای درباره تصمیمگیری و اجرایی شدن در مورد فاز دوم هدفمندی یارانهها نخواهد افتاد و شرایط پرداخت حداقل در سه ماه اول سال آینده مانند گذشته خواهد بود و بعد از سپری شدن سه ماه اول سال ۹۲ بررسی میشود که در سه ماه دوم سال آینده فاز دوم هدفمندی اجرایی شود، یا اینکه به شش ماه دوم سال آینده موکول شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد