8 - 04 - 2020
دولت دست به اقدام عملی بزند
میثم رادپور*- در بحبوحه افزایش قیمتها و ناآرامیهای بازار ارز، دولت همواره از بخشنامههای جدید ارزی سخن میگوید. این در حالی است که شرایط بازار به جایی رسیده که هیچ جنسی از قول و قرارها را نمیپذیرد و بنابراین در بازاری که به هیچ یک از تعهدهای ارزی آن اعتمادی وجود ندارد، دولت نباید دست به ایجاد تعهدات جدید بزند. به بیانی روشنتر در بازاری که هیچ اعتنایی به بیانیههای دولت وجود ندارد و هیچ افق روشنی از آینده آنها دیده نمیشود، نمیتوان اقدام به تزریق نسخههای جدید کرد.
اما امروز دیگر کار از گرانی و ارزانی قیمت ارز هم گذشته است به طوری که در پس تمام سیاستگذاریهای دولت، قیمتها در بازار ارز به طور مستمر بالا میرود و دولت نیز هیچ اقدامی در راستای قیمتگذاری صحیح بازار انجام نمیدهد. چنین موضوعی نگرانیها از آینده اقتصادی را بالا برده و در چنین شرایطی نمیتوان برای اندازهگیری عوامل روانی بازار، اقدام به متر کردن آن کرد.
اقدامات سیاستی دولت حتی کار را به جایی رسانده که اعتماد به دولت، ناشر پول و حتی کل حاکمیت از دست رفته و در چنین شرایطی اقدام مردم برای تبدیل ریالهایشان به دلار، به بیاعتمادی گسترده آنها به ناشر پول برمیگردد. چرا که ارزش ریالی پول ملی به اعتماد و اعتبار پشتوانه این پول، یعنی ناشر آن برمیگردد.
بنابراین در چنین شرایطی دولت باید به ناچار با دخالت مستقیم در بازار، دست به تقویت طرف عرضه ارز بزند تا حداقل بخشی از تعهدات بازار در کوتاهمدت فروکش کند. به بیانی دیگر تنها آزمونی که در شرایط کنونی میتواند موثر واقع شود این است که دولت دست به اقدام عملی و مستقیم دولت برای عرضه ارز به بازار بزند.
با این اوصاف تا زمانی که اعتمادسازی توسط دولت شکل نگیرد و تا زمانی که دولت بخشی از نگرانیهای ایجاد شده را با تزریقهای مستقیم حل و فصل نکند، اقدامات عملیاتی جدید از سوی دولت قادر نخواهد بود در آشفتهبازار ارزی به کمک بازار بیاید.
* کارشناس ارزی
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد