18 - 12 - 2022
دولت مانند گذشته دیرکرد دارد
گروه ایران- یکی از مهمترین وظایف دولت طراحی و برنامهریزی لایحه بودجه سالانه کشور است ولی از زمان تشکیل هیات دولت به ریاست محمود احمدینژاد این کار همواره با تاخیر صورت گرفته است بنابراین از آنجا که تاخیر در تنظیم لایحه بودجه اداره کشور را با مشکلاتی روبهرو میکند مجلسیها قانونی را مصوب کردند که براساس آن دولت موظف شد تا تاریخ ۱۵ آذرماه هر سال بودجه سالانه کشور را تقدیم خانه ملت کند اما ظاهرا این قانون هم موثر واقع نشد زیرا دو سال است بودجه به صورت دو دوازدهمی تصویب میشود.
با نگاهی به اخبار مرتبط در این زمینه به نظر میرسد نگرانی تاخیر در تقدیم لایحه بودجه سال ۹۲ مانند سالهای گذشته وجود دارد زیرا علی لاریجانی، رییس مجلس تا به امروز در دو نامه جداگانه به احمدی نژاد یادآور شده است که برای ارایه لایحه بودجه ۹۲ تا ۱۵ آذرماه بیشتر فرصت ندارد.
روزنامه جهانصنعت نیز با توجه به اهمیت موضوع در این رابطه با تعدادی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه به گفتوگو پرداخته است که در زیر مورد اشاره قرار میگیرد.
دولت قانونگریزی کرده است
محمدرضا تابش، نماینده اردکان در مجلس شورای اسلامی در خصوص ارایه بودجه در آذرماه سالجاری با توجه به درخواست علی لاریجانی از محمود احمدینژاد گفت: ارایه بودجه در آذرماه قانون است و نیاز به درخواست ندارد. تا به امروز هم (سالهای گذشته) که دولت لایحه بودجه را دیر تقدیم مجلس کرده، معنایش قانونگریزی بوده است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس شورای اسلامی در اینباره ادامه داد: در صورتی که دولت به هر دلیلی نتواند در موعد مقرر قانون بودجه را به مجلس تحویل دهد باید به مجلس اعلام کند نه اینکه خانه ملت را بیخبر گذارد و روزهای آخر سال لایحه را تقدیم مجلس کند زیرا در این حالت رسیدگی آنطوری که باید دقیق باشد، صورت نمیگیرد.
وی همچنین به دیرکرد لایحه بودجه در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: در سالی که قانون برنامه باید نوشته میشد این امر بهانهای برای تاخیر ارسال لایحه بودجه شد زیرا دولتیها مطرح کردند که باید لایحه برنامه به صورت قانون درآید تا بودجه براساس آن نوشته شود اما نتیجه آن دو تاخیر شد؛ یکی قانون برنامه و دیگری قانون بودجه که بازتابهای خوبی هم نداشت.
وی در اینباره تاکید کرد: در بودجه سال ۹۲ که از سوی دولت به مجلس ارایه خواهد شد اگر در زمان تعیین شده تحویل خانه ملت شود در دو قسمت برنامهریزی میشود.
تابش در همین راستا خاطرنشان کرد: بودجه جاری داریم که به حقوق و مزایا تعلق پیدا میکند و دیگری بودجه عمرانی است که بسیار بسیار محدود به نظر میرسد و بیشتر به کارهای نیمهتمام و پروژههای مهم مربوط خواهد شد و با توجه به وضعیت فعلی نمیتوانیم بودجه عمرانی را به پروژههای جدید اختصاص داد.
وی همچنین درخصوص اینکه اگر امسال هم دولت بودجه دیر تحویل مجلس بدهد اعضای خانه ملت چه اقدامی انجام خواهند داد، بیان کرد: در آییننامه قانونی مجلس موردی در این زمینه پیشبینی نشده است فقط مجلس درخصوص تخلفی که در بندهای بودجه در کمیسیونها مورد بررسی قرار میگیرد میتواند اعتراض و آن را به قوه قضاییه ارایه کند.
دیر ارایه دادن بودجه به مجلس بیانضباطی مالی است
غلامرضا کاتب، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه نیز در این راستا خاطرنشان کرد: دیر ارایه دادن بودجه ۹۲ از سوی دولت یک بیانضباطی مالی محسوب میشود و با توجه به این وضعیت کنونی بازار باید رییسجمهور آذرماه امسال بودجه ۹۲ را تقدیم کند.
نماینده گرمسار در مجلس نهم در این خصوص اضافه کرد: ما هر سال با مشکلات قانون بودجه مواجه هستیم و اگر بخواهیم مشکلات بعد از بررسی بودجه دیگر تکرار نشود دولت باید براساس وظایف خود عمل کند و سر موعد مقرر بودجه را تحویل مجلس دهد.
کاتب در این رابطه ابراز کرد: اگر دولت بودجه ۹۲ را به موقع به مجلس ارایه بدهد مجلس نیز با بررسی دقیقتر و حساب شدهتر میتواند منافع نظام را در نظر بگیرد.
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه در ادامه یادآور شد: مجلس خواستار تحویل به موقع لایحه بودجه سال ۹۲ است که اگر دولت تمکین نکند آسیب مجددی به بدنه نظام میزند.
غلامرضا کاتب درخصوص چگونگی نگارش لایحه بودجه ۹۲ اظهار داشت: بودجه باید با واقعیتهای جامعه همخوانی داشته باشد و شرایط اقتصادی که در آن هستیم از جمله تحریم فروش را در نظر گیرد.
وی در همین راستا ادامه داد: در سالجاری نباید به فروش نفت اتکا داشته باشیم و با نداشتن وابستگی به فروش نفت آسیب کمتری میخوریم.
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه همچنین در خصوص ضررهای وارده درصورت دیرکرد لایحه بودجه بیان کرد: ضررهای خیلی زیاد به ما وارد میشود که بیانضباطی مالی یکی از آنهاست.
لایحه بودجه سال ۹۲ به مجلس
دیر ارایه میشود
عزتالله یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی هم در این خصوص گفت: امیدواریم بودجه دیرکرد نداشته باشد ولی با توجه به روندی که در پیش است امسال هم مثل سالهای قبل تحویل بودجه به مجلس با تاخیر مواجه خواهد بود.
وی ادامه داد: بودجه باید از فیلتر وزارتخانهها و سازمان مدیریت رد شود ولی تا به امروز هیچ اقدامی صورت نگرفته که همین موضوع باعث دیرکرد تحویل لایحه بودجه به مجلس میشود.
همچنین یوسفیان در خصوص ضرر و زیان دیرکرد بودجه به مجلس چنین توضیح داد: دیرکرد بودجه ضرر و زیان چشمگیری به خود اختصاص میدهد که قابل پیشبینی نیست.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مواد مهم لایحه بودجه ۹۲ را اینچنین پیشبینی کرد: فروش نفت مثل سالهای قبل نیست و در بودجه حتما باید نگاه ویژهای
آن داشت.
وی ادامه داد: همچنین در کارهای عمرانی که بیشترین خرید را داریم اولویت باید در خصوص پروژههای نیمهتمام و مهم باشد نه پروژههای حاشیهای که استفاده چندانی ندارند. در بخش هزینههای جاری نیز باید صرفهجویی لازم صورت گیرد که مانند سالهای گذشته کسری بودجه نداشته باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد