14 - 12 - 2022
دولت هزینه زیر ساخت مسکن ویژه را هم از مردم میگیرد
زیبا ورمزیاری
با وجود گذشت ۴۷ روز از زلزله آذربایجانشرقی هنوز هم اخبار مربوط به این حادثه داغ است. عدهای از تحویل اولین واحدها به زلزلهزدگان خبر میدهند، عدهای دیگر معتقدند که به دلیل نزدیک شدن به فصل سرما و به منظور تسریع ساخت روند نوسازی با حداقل استانداردها انجام میشود و برخی هم خبر میدهند که بنیاد مسکن تنها به متقاضیان تسهیلات پرداخت میکند و عملیات ساخت بر عهده خود زلزلهزدگان است و بسیاری خبرهای دیگر.
به منظور اطلاع از آخرین وضعیت ساخت و ساز مناطق زلزلهزده و چگونگی پرداخت تسهیلات به زلزلهزدگان به سراغ ایرج رهبر، رییس کانون سراسری انبوهسازان رفتیم. شرح گفتوگو با وی در ادامه میآید:
در ابتدا در خصوص نگرانیهایی که برای نوسازی مناطق زلزلهزده از جمله آذربایجانشرقی است سوال میکنم. با توجه به اینکه همواره تلاش میشود بیش از فرا رسیدن فصل سرما واحدهای این مناطق ساخته شود، مصالح ساختمانی که به این مناطق فرستاده شده تا چه حد استاندارد است و آیا مقاومسازی این مناطق مدنظر قرار دارد؟
در ابتدا باید بدانید که بنیاد مسکن وسازندگان حرفهای متولی ساخت مناطق زلزلهزده آذربایجانشرقی هستند و تمام مواردی که شما گفتید، رعایت میشود.
این اظهارات شما در حالی مطرح است که گفته میشود بنیاد مسکن تنها تسهیلات پرداخت میکند و ساخت به عهده مردم است؟
تنها تسهیلات از نظر بانکی به نام مردم است آن هم به دلیل مسایل مالیاتی و قراردادها اما پولی به زلزلهزدگان پرداخت نمیشود بلکه بنیاد مسکن پس از صدور پروانه مجوز پرداخت را صادر میکند. البته تسهیلات به مردم تعلق دارد و مردم آن را بهسازندگان پرداخت میکنند.
ساختمانهایی که در حال ساخت است تا چه حد در مقابل بلایای طبیعی مقاوم است؟
ابتدا باید بگویم در مناطق زلزلهزده آذربایجانشرقی ساختمانهایی که آجری بودند سالم ماندند تنها ساختمانهایی که «چینه گلی» داشتند یعنی با گل ساخته شده بودند تخریب شدند اما ساختمانهایی که در حال حاضر ساخته میشوند در مقابل زلزله مقاوم است.
عکسی در یکی از سایتهای خبری منتشر شده بود که نشان میداد واحدهای مسکن مهر در مناطق زلزلهزده ترک خورده بودند آیا اینکه ساختمانهای نوساز در مواجهه با چنین بلایایی ترک بخورند، عادی است؟
اینکه واحدهای مسکن مهر ترک بخورد اشکالی ندارد چون شدت زلزله زیاد بوده است. این ساختمانها باید در هنگام حوادث قابل ترمیم باشند و تخریب نشوند. در محاسباتی که توسط مهندسان انجام شده تغییر مکانی که در زمان بروز زلزله رخ میدهد، محاسبه شده است.
گمانهزنیهایی مبنی بر حذف صنعتیسازی در مناطق زلزلهزده وجود دارد آیا به راستی به دلیل محدودیت زمانی روند صنعتیسازی در این مناطق حذف شده است؟
خیر. نوسازی این مناطق به روش صنعتی صورت میگیرد بهگونهای کهسازههای فلزی در کارگاههای تهران تولید شده و تنها در آنجا به وسیله پیچ و مهره نصب میشود.
در حال حاضر در این مناطق به هیچوجه دستگاه جوشکاری مشاهده نمیشود زیرا اگر قرار بود در این محل جوشکاری صورت گیرد به دلیل نبود نیروی ماهر دیگر نمیتوانستیم کنترلی بر کیفیت داشته باشیم.
پس از زلزله آذربایجان مطلب مورد بحث دیگر شرایط ثبتنام مسکن ویژه تهران است، به نظر شما شرایط در نظر گرفته برای متقاضیان دشوار نیست؟
در شرایط مسکن ویژه آمده است که متقاضیان ابتدا باید ۸۰ میلیون تومان بابت ساخت واحدهای ۱۰۵ متری پرداخت کنند. البته تمام این مبلغ بابت ساخت واحدها نیست زیرا با توجه به اینکه قرار است در محدوده این واحدها بیمارستان، مدرسه و… ساخته شود هزینه ساخت این زیرساختها به مبلغ ساخت اضافه شده است. در خصوص قیمت زمین هم حدود ۶۰ مترمربع به هر واحد زمین تعلق میگیرد که اگر کارشناسان قیمت هر متر را یک میلیون تومان محاسبه کنند قیمت زمین برای هر واحد ۶۰ میلیون تومان میشود.
اما اگر فرض را بر متری یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بگذاریم قیمت زمین ۹۰ میلیون تومان میشود که اگر پیشپرداخت ۸۰ میلیون تومان را به آن اضافه کنیم مبلغ یک واحد ۱۷۰ میلیون تومان میشود حال اگر بگوییم ۲۰۰ میلیون قیمت یک واحد مسکونی تهرانسر است یعنی متری دو میلیون تومان.
البته هنوز قیمت زمین توسط کارشناسان محاسبه نشده است کسانی که میگویند با این مبلغ میتوانند وارد بازار مسکن شده و در مناطق دیگر اقدام به خرید ملک کنند باید بدانند که برای خرید در بازار آزاد باید همان ابتدا کل پول واحد خود را پرداخت کنند اما مسکن ویژه به آنها ۲۵ میلیون تومان وام میدهد و ۳۰ میلیون پول زمین را از آنها دریافت میکند و مابقی آن به صورت اقساط ۱۰ ساله از آنها گرفته میشود یعنی ۵۰ درصد پول ملک را میگیرند و ۵۰ درصد را قسطبندی میکنند.
طی هفته گذشته شهرداری اعلام کرد که پروژه مسکن ویژه تهرانسر متوقف شده است اما شما همچنان آن را تکذیب کردید، چه مشکلی در این بخش وجود دارد؟
پروژه مسکن ویژه یک پروژه دولتی است نه شخصی با توجه به اینکه این پروژه پنج هزار واحد است شهرداری نمیتواند بگوید چون پروانه ساخت نگرفتید ما هم مجوز نمیدهیم. وزارت راه و شهرسازی متولی اصلی صدور پروانه، طرح تفصیلی و ماده «۵» است پس شهرداری به تنهایی در مقامی نیست که پروژه را متوقف کند اگر پروانه ساخت به تاخیر بیفتد یا سند زمینها مشکل داشته باشد اصلاح میشود اما پروژه نباید متوقف شود زیرا فصل ساخت وساز محدود است و با فرا رسیدن فصل سرما مشکل به وجود میآید.
شهرداری باید توجه کند، مردمی هستند که احتیاج به مسکن دارند، وزارت راه و شهرسازی بودجه میگذارد تسهیلات را مهیا میکند در این صورت صحیح نیست که شهرداری پروژه را متوقف کند! دستگاهها باید با هم هماهنگ باشند و به هم کمک کنند. در روند ساخت مسکن ویژه بالاخره پروانه ساخت صادر میشود در خصوص مهارت عوامل ساخت هم باید گفت که تمامی آنها افراد تهی هستند که نقشههایشان تایید شده است. این درست نیست که وسط کار پروژه متوقف شود اگر مشکلی وجود داشت چرا در همان ابتدا پروژه متوقف نشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد