8 - 12 - 2019
دیپلماسی گرانی
گروه بازرگانی- هفته جاری، هفته افزایش قیمتها بود. سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هنوز با درخواست افزایش قیمت لبنیات موافقت نکرده اما کارخانجات محصولات لبنی برای چندمین بار قیمت محصولات خود را ۲۰ درصد افزایش دادند و پای شورای رقابت را به قیمتگذاری شیر و لبنیات باز کردند. در بازار میوه نیز به دلیل رفع ممنوعیت صادرات سیبزمینی قیمت آن به کیلویی ۱۰هزار تومان رسیده است و قیمت نوبرانهها از ۵۰هزار تومان شروع میشود در حالی که بخش عمدهای از مردم توان و قدرت خرید آن را ندارند. اگرچه بازار گوشت در این هفته آرام بود اما احتمال تغییر قیمت آن همچنان به قوت خود باقی است. گرانیهایی که باعث تعجب کارشناسان و مردم در بازار شده است، در بعضی از اقلام همچنان ادامه دارد و به گفته رییس اتاق اصناف تهران بازرسان همچنان در بازار فعالیت میکنند. اما مرغداران که از پیش از ماه رمضان به دلیل افزایش هزینههای تولید درخواست افزایش قیمت داده بودند همچنان منتظر نرخگذاری مرغ هستند. مرغداران در ماه رمضان این محصول را به دلیل افزایش تقاضا، دو هزار تومان زیر قیمت فروختند و در حال حاضر نسبت به نرخگذاری این محصول از سوی وزارت جهاد کشاورزی اعتراض دارند. نوسانات قیمت نهادههای دامی و بدقولی برخی از واردکنندگان در عرضه خوراک مرغ باعث اعتراض بسیاری از تولیدکنندگان شد که البته پاسخی دریافت نکردند. مرغداران به دلیل اینکه قیمت نهادههای دامی علاوه بر افزایش، دچار نوسان است و عملا در تامین آن با مشکل روبهرو هستند خواستار خروج مرغ از نرخگذاری دستوری دولت هستند.
قیمت مرغ سیال شود
به گفته عضو هیات مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ایران قیمت هشت هزار و ۸۰۰ تومانی که وزارت جهاد کشاورزی برای خرید هر کیلوگرم مرغ از مرغداران تعیین و پیشنهاد کرده است مربوط به آنالیز قیمتی یک ماه گذشته بوده و اکنون قابل استناد نیست.
در همین رابطه برومند چهارآیین گفت: با توجه به رشد بالای قیمت در برخی از نهادهها در هفتههای اخیر قیمت پیشنهادی جهاد کشاورزی باید افزایش یابد چراکه قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده برای مرغداران ۹ هزار و ۷۰۰ تومان است.
به گفته او با توجه به قیمت تمام شده تولید، قیمت هر کیلوگرم مرغ برای مصرفکننده نهایی نباید کمتر از ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان باشد.
چهارآیین قیمت خرید مرغ زنده جلوی در مرغداری را هشت هزار تومان عنوان کرد که زیان هزار و ۷۰۰ تومانی مرغداران را به دنبال داشته است.
او با تاکید بر اینکه انباشت زیان مرغداران ادامه حیات تولید را تهدید میکند، پیشنهاد داد که قیمت مرغ سیال شود.
چهارآیین گفت: با توجه به نوسانات قیمت نهادههای تولید مرغ، دولت قیمت این محصول را از حالت دستوری خارج کند.
عضو هیات مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ایران با اشاره به تولید مازاد بر نیاز این کالا در کشور، اظهار کرد: با توجه به انحصاری نبودن بازار مرغ دولت اجازه دهد قیمت آن را عرضه و تقاضا تعیین کند. چهارآیین افزود: با این روش علاوه بر حمایت از تولیدکننده، مصرفکننده نیز از یک بازار متعادل و بدون نوسان برخوردار میشود.
اما بازار گوشت قرمز پس از پرش قیمتی که در سال گذشته داشت وارد فاز جدیدی شده است.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی قیمت گوشت قرمز توسط دامداران کاهش پیدا کرده و قیمت آن در مغازههای سطح شهر نیز با کاهش مواجه شده است.
حجتی در خصوص تامین ارز نهادههای دامی گفت: به هر میزانی که نیاز باشد در اختیار قرار میگیرد و هماکنون بیش از گذشته نهادهها وارد کشور شده و در بنادر موجود است و هیچ محدودیتی برای نهادههای دامی با ارز چهار هزار تومانی وجود نداریم.
علیاصغر ملکی رییس اتحادیه گوشت گوسفندی نیز قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه را بین ۱۰۳ تا ۱۰۴ هزار تومان برای مصرفکنندگان اعلام کرد و گفت: برای روزهای آینده پیشبینی خاصی در مورد قیمتها نداریم چرا که هوا رو به گرم شدن است و عرضه دام نیز باید زیاد شود. به گفته او واردات گوشت نیز برقرار و در حال توزیع در بازار است و اگر خروج دام از کشور کنترل شود بازار باثبات قیمتها مواجه خواهد شد.
به گفته کارشناسان با توجه به وضعیت خوب بارشها در سالجاری و مراتع مناسب، دامداران در عرضه دامهای خود به بازار تعجیل نمیکنند و به مرور این کار را انجام میدهند، بنابراین پیشبینی نمیشود اتفاق خاصی در بازار رخ دهد.
فروش لبنیات ۱۵درصد زیر قیمت
پس از گرانی چندباره بدون مجوز تولیدکنندگان لبنیات، این محصولات بار دیگر بدون مجوز سازمان حمایت ۲۰درصد گران شد. افزایش قیمت محصولات لبنی در کنار ضعف نهادهای نظارتی مصرف این محصولات را به شدت تحت تاثیر قرار و کاهش داده است. شرایط به گونهای پیش رفته که سازمان حمایت از برپایی ستادهای تنظیم بازار لبنیات و فروش آنها ۱۵درصد زیر قیمت بازار خبر داده و شورای رقابت به نرخگذاری ورود پیدا کرده است. فرآوردههای لبنی پرمصرف به صورت مستقیم و بیواسطه در سازمان میادین میوه و ترهبار و اتحادیه فروشگاههای زنجیرهای با حداقل ۱۵ درصد زیر قیمت مصرفکننده درج شده روی کالا، عرضه میشود.
بر اساس اطلاعیه سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، این سازمان هماهنگیهایی را با انجمن صنایع لبنی ایران، سازمان میادین میوه و ترهبار و اتحادیه فروشگاههای زنجیرهای در جهت رفاه حال مصرفکنندگان عزیز موضوع عرضه مستقیم سه محصول پرمصرف لبنی (شیر، ماست و پنیر) انجام داده و مقرر شد توزیع مستقیم این اقلام در مراکز عرضه مذکور عملیاتی شود.
براساس مصوبه هفته گذشته ستاد تنظیم بازار کشور، قیمت شیرخام حدود ۱۹ درصد و همچنین میانگین قیمت ۱۴ فرآورده لبنی نیز حدود ۵/۱۹ درصد افزایش یافته است. بر همین اساس قیمت شیر بطری کمچرب ۵/۱ درصد ۳/۱۶ درصد، شیر بطری نیمچرب دو درصد ۱۶ درصد، شیر بطری ۳ درصد ۱۶ درصد، شیر بطری کامل ۲/۳ درصد ۶/۱۶درصد، شیر نایلون ۵/۱ درصد ۸/۱۸ درصد، شیر استریل یک لیتری پاکت ۵/۱ ۴/۲۱ درصد، شیر استریل یک لیتری پاکت سه درصد ۹/۲۲ درصد، ماست دبهای ۵/۲ کیلوگرمی کمچرب ۱/۲۲ درصد، ماست دبهای ۵/۲ کیلوگرمی پر چرب ۲۲ درصد، ماست لیوان ۹۰۰ گرمی کمچرب تتراپک ۹/۱۷ درصد، ماست لیوان ۹۰۰ گرمی پر چرب تتراپک ۱/۱۸ درصد، پنیر ۲۱۰ گرمی تتراپک ۴/۲۲ درصد، پنیر ۵۲۰ گرمی تتراپک ۵/۲۳ درصد و پنیر یواف ۴۰۰ گرمی ۸/۱۸ درصد افزایش یافته است.
در این باره رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی کشور درباره اینکه آیا قیمت تعیین شده برای فرآوردههای لبنی مورد رضایت کارخانجات لبنی است؟ گفت: در این مورد کارخانهداران باید نظر بدهند و بنده تاکنون با آنها هیچ صحبتی در این زمینه نداشتهام.
سیبزمینی همچنان گران
پس از رفع ممنوعیت صادرات سیبزمینی قیمت این محصول همچنان بالاست و در مناطق مختلف ۷تا۱۰ هزار تومان به فروش میرسد. بازار محصولات کشاورزی از سال گذشته به واسطه افزایش قیمت ارز و کاهش قدرت پول ملی با افزایش هزینه و قیمت تمام شده محصولات مواجه شد و این موضوع عاملی شد تا این دست محصولات در سبد مصرفکننده ایرانی با افزایش قیمت همراه باشد. اما این پایان کار نبود و در کنار این موضوع در پی افزایش قیمت ارز، خرید محصولات کشاورزی از بازار ایران برای دیگر کشورها به خصوص کشورهای همسایه با صرفه اقتصادی قابل توجهی همراه بود و این موضوع در نهایت منجر به افزایش حجم صادرات محصولات کشاورزی همچون سیبزمینی و پیاز شد. به گزارش مرکز آمار ایران شاخص قیمت تولیدکننده زراعت، باغداری و دامداری سنتی (برمبنای ١٠٠=١٣٩٠) در سال ١٣٩٧ برابر است با ۷/۳۶۲ که نسبت به سال قبل (نرخ تورم سالانه) ۸/۴۷ درصد افزایش یافته است.
در این شرایط بررسیها از سطح میدان میوهوترهبار تهران و خردهفروشیهای سطح شهر حاکی از آن است که با رفع ممنوعیت صادرات سیبزمینی، صادرات این محصول بار دیگر بر قیمت آن افزوده و قیمت این محصول به حدود هفت هزار تا ۱۰ هزار تومان در مناطق مختلف افزایش یافته است. همچنین پیاز زرد دریجه یک دو هزار و ۸۰۰ تومان، سیر خشک ۱۰ هزار تومان، فلفل دلمه سبز سه هزار و ۵۰۰ تومان، کاهو پیچ سالادی دو هزار و ۵۰۰ تومان، هویج درجه یک شش هزار و ۵۰۰ تومان و گوجهفرنگی پنج هزار تومان قیمتگذاری شده است. قیمت نوبرانهها در سایتهای تنظیم بازار درج نشده اما پایه قیمتی آنها از ۵۰ هزار تومان شروع شده به صورتی که قیمت گیلاس در بعضی از مناطق تهران به ۶۰ هزار تومان هم به فروش میرسد. هماکنون قیمت هر کیلو توتفرنگی درجه یک نزدیک به ۱۲ هزار تومان، آناناس طلایی ۱۴ هزار تومان و پرتقال تامسون شمال شش هزار تومان قیمتگذاری شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد