6 - 03 - 2025
ذخایر گوشت کشور افزایش یافت؟
تجارتنیوز- رییس شورای تامین دام کشور اعلام کرد: میزان ذخایر گوشت کشور چه به صورت منجمد، چه گرم و چه زنده نسبت به تقاضا کاملا بالاست و سبد پروتئینی گوشت قرمز کشور پر است.
منصور پوریان با اشاره به افزایش عرضه دام زنده کشتاری و کاهش تقاضا در بازار تاکید کرد که با وجود ذخایر کافی گوشت قرمز، قیمت برخی قطعات گوشت گرم همچنان بالاست. وی با انتقاد از سیاستهای تنظیم بازار، خواستار صدور مجوز صادرات دام شد تا از ضرر بیشتر دامداران جلوگیری شده و تولید داخلی حفظ شود.
پوریان با اشاره به شرایط کنونی بازار دام و گوشت در کشور تاکید کرد: عرضه دام زنده کشتاری افزایش یافته اما همچنان قیمت برخی قطعات گوشت گرم، بهویژه گوشت گوسفندی، برای مصرفکنندگان بالا و غیرمنطقی است. میزان ذخایر گوشت قرمز کشور چه به صورت منجمد، چه گرم و چه زنده نسبت به تقاضا کاملا بالاست و سبد پروتئینی گوشت قرمز کشور پر است اما قیمتها در بازار برای مصرفکنندگان، بهجز گوشتهای تنظیم بازاری همچنان بالاست و این قیمتها هیچ سنخیتی با نرخ دام زنده ندارند.
پوریان در ادامه به قیمت دام زنده اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر قیمت دام زنده گوسفندی کشتاری با سن بالا ۲۵۰هزار تومان و با سن پایین ۲۸۵هزار تومان به صورت نقدی معامله میشود. سایر دامهای کشتاری گوسفندی نیز به صورت توافقی و پایینتر از ۲۶۵هزار تومان خرید و فروش میشوند. شرایط گوسالههای کشتاری نسبت به گوسفند متفاوت است چرا که سن، وزن و نژاد بر قیمت آن تاثیرگذار است. قیمت این دامها از ۱۷۵ تا ۲۰۰هزار تومان به صورت نقدی معامله میشود.
رییس شورای تامین دام کشور با تاکید بر بالا بودن میزان دامهای کشتاری، چه در بخش گوسفند و چه گوساله تصریح کرد: تولیدکنندگان با مشکلاتی نظیر هزینههای بالای تعلیف، نگهداری و قیمت پایین دام آماده کشتار مواجه هستند. این شرایط با نزدیک شدن به پایان سال و افزایش حجم گلههای کشتاری، سختتر خواهد شد.
وی با اشاره به میزان بالای ذخایر گوشت منجمد گوساله و گوسفند در بازار گفت: با توجه به اینکه میزان زیادی گوشت منجمد در بازار موجود است، جذب سریع آن دشوار شده و بسیاری از مصرفکنندگان و صنوف نیز به سمت مصرف گوشت منجمد تمایل دارند. همین موضوع موجب کاهش تقاضا برای دام داخلی شده است.
پوریان بر لزوم برنامهریزی جهت ایجاد شرایط مناسب برای تولید داخلی تاکید کرد و افزود: در حالی که ستاد تنظیم بازار برای کنترل قیمت و تنظیم بازار، واردات گوشت را در دستور کار قرار داده و امسال حدود ۱۸۰هزار تن گوشت وارد کشور شده، لازم است که در بخش گوسفند و گوساله، هرکدام حدود ۱۰۰۰تن به صورت ناخالص صادر شود تا بخشی از تولیدات نر کشتاری که سن و حجمشان افزایش یافته، جذب بازارهای خارجی شود و به تولید داخل کمک کند.
رییس شورای تامین دام کشور با بیان اینکه همانطور که کمبود گوشت از طریق واردات جبران میشود، حوزه دام نیز باید خروجی داشته باشد، گفت: صادرات میتواند محرکی برای افزایش تولید و تامین نقدینگی در این بخش باشد. هرچند که بازار داخلی مخالف سرسخت صادرات دام است و ستاد تنظیم بازار معتقد است که ذخایر داخلی برای تامین نیاز کشور کافی است و همواره در این حوزه کسری وجود دارد.
وی تصریح کرد: این دیدگاه در حالی مطرح میشود که تصمیمگیران تنظیم بازار و عرضهکنندگان گوشت از شرایط واقعی تولید بیاطلاع هستند. محصولات تولیدی به دلیل تاخیر در ورود به بازار، حجم زیادی پیدا کرده و لاشههای آنها با قیمتی معادل دام ماده کشتاری فروخته میشود. این شرایط باعث شده دامداران متحمل ضرر شوند و چارهای جز فروش فوری تولیدات خود با قیمت پایین نداشته باشند.
پوریان تاکید کرد: در حالی که در فصل پرتقاضا و پرمصرف کنونی، تنها ۲۵درصد از دامهای آماده کشتار از دامداریها خارج میشود، دامداران ناچارند انباشت دام را به سال آینده منتقل کنند. این در حالی است که هر ساله در فصل بهار و تابستان، تقاضای گوشت کاهش مییابد و این مسأله بهویژه در مناطق غرب و جنوب غرب کشور که با افزایش دما مواجه هستند، تاثیر بیشتری دارد.
رییس شورای تامین دام کشور در پایان با تاکید بر اینکه شرایط فعلی تولید باید فرصتی برای وزارت جهاد کشاورزی باشد تا امکان صادرات دام زنده را فراهم کند، گفت: اگرچه واردات گوشت در دستور کار دولت قرار دارد اما برای حفظ توازن بازار و حمایت از تولید داخلی، لازم است که امکان صادرات دام نیز فراهم شود. در انتظار تصمیمات صحیح و حمایتی وزارت جهاد کشاورزی هستیم تا با اجرای سیاستهای مناسب، از تولیدکنندگان داخلی حمایت شود و صنعت دامپروری کشور با چالشهای بیشتری مواجه نشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد