26 - 12 - 2022
راستی از ارزانی چه خبر!
مسعود سلیمی
دیروز رییسجمهور ایران همراه با تعدادی از مقامات دولت با حضور در جلسه علنی مجلس به شرح نظرات خود در مورد مسایل اقتصادی کشور پرداخت و راهحلهای موردنظر دولت و مشکلات و موانع موجود در راه اجرایی کردن آنها را هم مطرح کرد.
در کنار مباحثی چون حقوق بشر و موضوع هستهای که به طور مختصر از آنها گذشت، احمدینژاد بیشترین وقت و تمرکز خود را بر موضوع اقتصاد و هدفمندی یارانهها گذاشت تا جایی که در بخشی از سخنانش تاکید کرد که شرایط اقتصادی مملکت در دوران ریاستجمهوری او بهبود یافته است.
در علم اقتصاد که برپایه عدد و رقم آمار استوار است، هر سخن و ادعایی در ارتباط با بهتر و بدتر شدن اوضاع آن باید متکی بر آمار باشد به این معنا که اگر سخن از بهبود اقتصاد در میان است باید با آمار، مفاهیمی چون رشد، رکود، ارزش پول ملی، حجم صادرات و واردات و به طور خاص قدرت خرید و تورم را مورد بحث و بررسی قرار داد. در علم اقتصاد تمام مفاهیم مانند زنجیر به هم وصل هستند به طور مثال نمیتوان در حالی که ارزش پولی ملی شیب صعودی دارد، از افزایش قدرت خرید سخن گفت.
رییسجمهور از بهبود اقتصاد گفت و از اثر مثبت هدفمندی در زندگی مردم دفاع کرد در حالی که براساس آمار رسمی دولتی، نرخ تورم در سال رو به پایان، سیر صعودی داشته و با توجه به ثبات دستمزدها، از قدرت خرید مردم کاسته شده است.
برای آگاه شدن از فرازونشیب قیمتها، نیاز نیست که کارشناس و عالم علم اقتصاد بود بلکه با رفتن به بقالی محل و خارج شدن از آن به راحتی و روشنی میتوان از افزایش باخبر شد.
آقای رییسجمهور از اثرات نیکوی هدفمندی سخن گفتند؛ واقعیت این است که برچیدن بساط کوپنبازی و تنظیم بازار برپایه قیمتهای واقعی از یکسو و ایجاد تعادل میان درآمد و هزینه از طرف دیگر، یکی از شرایط و علایم اقتصاد سالم به حساب میآید، بحثی نیست اما اینکه با دادن یارانه نقدی آن هم در آغاز کار به تمام آنهایی که نامنویسی کرده بودند در واقع بدون تفکیک توانایی مالی و در شرایطی که نرخ حاملهای انرژی افزایش یافته و گرانی هم تختهگاز میتازد، چگونه میتوان از بهبود شرایط زندگی سخن گفت.
رییسجمهور بخش عمدهای از وقت خود را در مجلس صرف «اقتصاد» کرد و در کنار دفاع از برنامههای دولت، بخش عمدهای از ناکارآمدیهای آنها را بر گردن تحریمها انداخت در حالی که تا همین چند ماه قبل، ایشان با عبارتهای تحقیرآمیز از تحریمها حرف میزدند. رییسجمهور در سخنان خود، کاهش سرعت رشد کشور، اختلال در منابع درآمدی، برهم خوردن ترازها، فشار روی مردم، ایجاد نوسانات قیمتی و افزایش خارج از قاعده مشکلات را به گردن تحریمها انداختند که به تبع آن به آنهایی که درآمد ثابت دارند، فشار وارد میشود.
در یک کلام رییسجمهور قبول کرد که قیمتها بالا رفته، سرعت رشد پایین آمده و در نهایت قشر عظیمی از مردم زیر فشار هستند.واقعیت این است که دلایل هرچه باشد، درست یا غلط، برای مردمی که با تراز درآمد و هزینه «اقتصاد» را تعریف میکنند، زندگیشان روزبهروز سختتر میشود.در این میان اما رییسجمهور که مدتهاست با مجلس و رییس قوه مقننه، پنهان و آشکار اختلافنظر و جنگ لفظی دارد، دیروز با بیان اینکه «ما همه با هم هستیم» از در آشتی درآمد و از بیخ و بن، منکر اختلاف و دعوا شد.
ما که بخیل نیستم، هر اندازه رابطه سه قوه نزدیک و همراه با تفاهم باشد به سود ملک و ملت خواهد بود اما نکته این است که آش آنقدر شور میشود که با صد من شکر هم نمیتوان یک ذره آن را حتی مزه کرد در واقع اختلاف قوهمجریه با مقننه و قضاییه به قول معروف حکایت آن است که میگویند «آفتاب آمد دلیل آفتاب».
به هر حال روز موعد فرارسید، رییسجمهوری به مجلس آمد بیش از دو ساعت سخن گفت و به دنبال کارش رفت اما اینک که این مطلب را میخوانید باید پرسید: راستی از ارزانی چه خبر؟ چند روز دیگر شب عید است و جیب ما خالی است، چه باید کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد