15 - 12 - 2022
رانت ۲۰ هزارمیلیارد تومانی در ۴ ماه
| گروه اقتصادی | خبر از رانت ۲۰ هزار میلیارد تومانی میرسد در حالی که دولت مدعی است که افزایش قیمت ارز در بازار دلایل اقتصادی ندارد.احمدینژاد هفته گذشته گفت که افزایش قیمت ارز به خاطر مشکلات اقتصادی نیست و سیاستهای اقتصادی دولت باعث این امر نشده است بلکه اقدامات عملی «برخی» در بازار ارز به بروز این مشکل منجر شده است.
با وجود اینکه در چند هفته اخیر دولت عرضه ارز را متوقف کرد و این اقدام دولت منجر به افزایش شدید قیمت ارز شد اما در چهار ماه اول سال ۱۷ تا ۲۵ میلیارد دلار ارز به نرخ مرجع در اختیار کسانی قرار گرفت و چهار میلیون دلارعروسک از چین با ارز مرجع عروسک وارد کشور شد.
در همین حال عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خبر داد: در چهار ماه و نیم اول سال ۱۷ تا ۲۵ میلیارد دلار ارز به نرخ مرجع در اختیار کسانی قرار گرفت که رانت اقتصادی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومانی برایشان ایجاد شد و این مفسدان اقتصادی باید شناسایی شوند.
سیدجلال یحییزاده با بررسی ریشههای مشکلات بازار ارز در چند هفته اخیر گفت: تعطیلی توزیع ارز در چند هفته اخیر هیچ توجیهی نداشت و موجب شد قیمت ارز صعود داشته باشد و برای باز گرداندن آن به وضعیت عادی با مشکلات زیادی رو به رو باشیم این اقدام دولت در افزایش ویرانگر قیمت ارز طی روزهای اخیر نقش بسزایی داشت.
نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در چهار ماه و نیم اول سال در مورد توزیع ارز به هیچ وجه با توجیه و برنامه عمل نشد، ۱۷ تا ۲۵ میلیارد دلار ارز به نرخ مرجع در اختیار کسانی قرار گرفت که رانت اقتصادی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومانی برایشان ایجاد شد.
وی باتاکید بر اینکه مفسدان اقتصادی که از این رانت اقتصادی استفاده کردند باید شناسایی شوند، تصریح کرد: کالاهای وارداتی با نرخ ارز مرجع به هیچ وجه وارد بازار نشد و این مفسدان اقتصادی از دلار با نرخ مرجع برای واردات استفاده کردند اما این کالاها را با نرخ دلار بازار آزاد به فروش رساندند و از این راه سود زیادی به جیب زدند.
واردات کالاهای اساسی
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: در ماههای اول سال اولویتبندی درستی برای اختصاص ارز مرجع به کالاها وجود نداشته و چهار میلیون دلار از چین با ارز مرجع عروسک وارد میشود فاجعه است.
یحییزاده خاطرنشان کرد: در ماههای ابتدایی سال دولت در اختصاص ارز بدون برنامه و اولویتبندی ولخرجی کرده و ۲۵ میلیارد دلار سرمایه مملکت را به مفسدان اقتصادی داده است و از سوی دیگر تعطیلی و ایجاد وقفه در توزیع ارز حتی برای واردات کالاهای اساسی به مشکلات دامن زده است.
دولت جلوی واردات غیرضرور را بگیرد
جمشید پژویان، رییس شورای رقابت نیز با اشاره به التهابات اخیر بازار ارز و تاثیر آن بر مدیریت کلان اقتصادی کشور اظهار داشت: بدیهی است تحریمهای نفتی و بانک مرکزی ایران تا حدودی بر اقتصاد موثر بوده اما نوسانات افزایشی نرخ ارز پیش از اعمال این تحریمها آغاز شد.
وی با بیان اینکه انتظارات بیش از حد هم جزو عوامل موثر بر بازار تلقی میشود، گفت: سوداگران بازار به این انتظارات بیشتر دامن زده و با گسترش این انتظارات و ایجاد شایعات موجب افزایش نرخ دلار و در پی آن کاهش ارزش ریال شدند.
رییس شورای رقابت تاکید کرد: متاسفانه بانک مرکزی در زمان آرامش بازار ارز مرتکب اعمال و سیاستهای غلطی مبنی بر ایجاد انتظار در بازار شد.وی با اشاره به اینکه ارز بازار بسیار کوچکی است، تصریح کرد: سوداگران به راحتی در این بازار مشغول فعالیت هستند.
پژویان با اشاره به اینکه بخش عمده عرضه در بانک مرکزی صورت میپذیرد، گفت: شرایط التهابی بازار ارز برای کشوری مثل ایران که دارای یک اقتصاد کاملا باز با ۹۰ میلیارد دلار واردات و بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد است، اتفاق افتاده و تنها راه برونرفت از این وضعیت ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضاست.رییس شورای رقابت تصریح کرد: واردات ایران قابل کنترل است به طوری که دولت با کاهش مقداری از واردات و تنظیم این تراز و اندیشه برای کسب دلار میتواند تعادلی را در نرخ مبادله ارز ایجاد کند به طوری که تحریمها هم تاثیری بر اقتصاد در این دوران کوتاهمدت نخواهد گذاشت.پژویان در خصوص نقش تولید ملی در روند ایجاد تعادل در بازار تاکید کرد: بدون شک تولید تاثیر زیادی در جریان رشد اقتصادی دارد اما همیشه در بخش تولیدات با کیفیت و رونق آن دچار مشکلاتی بودهایم و این یک نقطه ضعفی برای کشور به حساب میآید.
رییس شورای رقابت با بیان اینکه رویکرد جانشینی واردات در اقتصاد بسیار راهگشاست، گفت: رویکرد تولید با کیفیت و کمیت بالای داخل آنچنان تاثیر مثبتی را در اقتصاد میگذارد که بسیاری از مشکلات به خصوص اختلالات بازار ارز جبران و کنترل شود.
پژویان در خصوص واردات خودرو و اثرات آن در اقتصاد کشور یادآور شد: اگر اندیشهای در جریان استانداردسازی، تنظیم و نظمدهی بازار خودرو در پیش گرفته شود در واقع اصولا واردات خودروهای خارجی به هیچ عنوان قابل توجیه نخواهد بود.
التهاب بازار ارز
وی با بیان اینکه بدون شک تقاضای عمده ارز برای واردات قاچاق صورت میپذیرد، ادامه داد: افزایش نرخ ارز در قیمت کالاهای قاچاق هم تاثیر میگذارد. راهکار اصلی ایجاد آرامش التهابات بازار ارز قطعا کنترل بازار قاچاق کشور است.
پژویان در خصوص قاچاق صادرات به ذکر نکاتی در خصوص تاثیر هدفمندی یارانهها اشاره و تاکید کرد: اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها تا حدودی قاچاق صادرات را کنترل کرد و اگر دولت نرخهای تعیینشده را واقعی نکند، قاچاق صادرات افزایش خواهد یافت.
وی در خاتمه با اشاره به ضرورت جلوگیری از صادرات کالای قاچاق به خارج کشور خاطرنشان کرد: خروج کالا از داخل به خارج به صورت قاچاق از ارزش صادرات اصلی کشور نیز میکاهد.
برخی از کارشناسان سقوط ارزش پول ملی ایران در ماههای اخیر را ناشی از تشدید تحریمهای خارجی علیه برنامههای هستهای ایران دانسته و از همبستگی بین گسترش تحریمها و افزایش بهای ارز و طلا سخن گفتهاند.
به گفته این گروه، دلیل دیگری بر وجود این همبستگی این است که کاهش نسبی فشار بر بازار ارز و طلا با برگزاری مذاکرات هستهای و نوعی امیدواری نسبت به حل و فصل بحران هستهای همزمان بوده است.تحریمهای جدید علیه ایران شامل مصوبات دولت آمریکا در مورد تحریم نظام بانکی ایران و تصمیم اتحادیه اروپا به قطع واردات نفت خام بوده است. این تحریمها نهتنها باعث کاهش صادرات نفت شده بلکه دریافت ارز حاصله از صادرات را نیز با دشواری مواجه کرده و باعث کاهش چشمگیر عرضه ارز در بازار داخلی شده است.افزایش بهای ارز با افزایش شدید نرخ تورم و کاهش قدرت خرید مردم همراه بوده و به نگرانی در مورد تبعات اجتماعی و سیاسی این روند دامن زده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد