20 - 12 - 2022
رد ۶۸ میلیارد تومان بدهی و سنگر گرفتن پشت سازمان بنادر
انجام حدود ۹۰ درصد تجارت خارجی غیرنفتی ایران از بندر شهیدرجایی آنقدر مهم است که کوچکترین اتفاقی در این بندر را میتواند زیر ذرهبین رسانهها و نهادهای نظارتی ببرد.
حال برگزاری مزایده انتخاب اپراتور دوم این بندر و انتخاب شرکت کاوه بهعنوان برنده چنان پرابهام است که نیاز به ذرهبین را منتفی میکند.
در این شرایط به سراغ قائم مقام شرکت کاوه رفتیم. هادی کریمی که خود را مدیر عملیاتی میداند از میزان عملیات کانتینری شرکت متبوعش خبر ندارد و درباره نداشتن تخصص کافی برای جابهجایی سه میلیون TEU کانتینر توپ را به زمین سازمان بنادر میاندازد و پشت آنها سنگر میگیرد.
در حالی که به گفته رییس کمیسیون فنی و بازرگانی مزایده توافقنامه شرکتش با شانگهای پورت مورد قبول سازمان بنادر و دریانوردی قرار نگرفته اذعان میکند تمامی مدارک را تحویل دادهاند و منتظرند قرارداد امضا شود.
وی به هیچوجه زیر بار ۶۸ میلیارد تومان بدهی این شرکت نمیرود و رقم واقعی را کمتر از شش میلیارد تومان عنوان میکند در حالی که اسناد منتشر شده حاکی از دیون ۶۸ میلیارد تومانی است.
گفتوگو با قائممقام و عضو هیات مدیره شرکت کاوه در حاشیه همایش سالانه ارگانهای دریایی نکات جالبی دارد که خواندن آنها خالی از لطف نیست.
این روزها بخش مهمی از حرف و سخنهای بندر مربوط به ماجراهای بندر شهیدرجایی است.
بندر شهیدرجایی ماجرایی ندارد. یک مزایده بود مثل همه مزایدههایی که توسط سازمان بنادر برگزار شده است. منتها ظاهرا به نظر میآید در بحث رسانهها حرفهایی زده شده که من خیلی در جریان جزییات آن نیستم. ما براساس روال عادی که بود در مزایده شرکت کردیم. مدارک را تحویل دادیم. مفاصاحساب را هم ارایه کردیم. قیمتمان هم ارایه شد که پس از بازگشایی پاکات…
پاکاتی در کار نبود چون فقط پاکت شما در مزایده بوده و همان هم باز شده!
آن مساله مربوط به سازمان بنادر است. من نمیدانم پاکت بوده یا پاکات! پاکت ما بازگشایی شد و نرخی که ما دادیم دوستان گفتند که برویم ضمانتنامهها و چند بند دیگر را انجام دهیم که ما هم انجام دادیم و تحویل سازمان بنادر دادیم.
یعنی تمام کارهایی را که باید انجام دادید؟
بله، همه را انجام دادیم.
قرارداد چه زمانی بسته میشود؟
دست سازمان بنادر است چون دستگاه مزایدهگذار و کارفرما آنها هستند، خودشان باید تصمیم بگیرند.
زمان خاصی به شما اعلام نشده است؟
خیر، ما فقط اسناد را تحویل دادهایم و منتظریم از آن طرف بقیه کارها را اعلام کنند.
آیا آقای کاوه به همایش ارگانهای دریایی آمده است؟
خیر.
آقای دشتی، دیگر عضو هیاتمدیره چطور؟
نمیدانم.
صحبتهایی مبنی بر تابعیت دوگانه محمدصادق کاوه، مالک اصلی شرکت کاوه مطرح است. آیا خبر دارید ایشان تابعیت دوگانه داشته باشد؟
تا جایی که من میدانم خیر ولی کسانی که این موضوعات را مطرح میکنند باید مستنداتی داشته باشند که به سازمانهای نظارتی تحویل دهند.
در کشور وظیفه هر بخشی تعیین شده و مشخص است چه کسی باید چه کاری انجام دهد.
عملیات کانتینری شما به صورت سالانه در تمام بنادری که در اختیار دارید،
چقدر است؟
ما کلیه عملکرد خود را با اسناد تحویل سازمان بنادر دادهایم.
عملکرد سالانه شرکت شما چقدر است؟
حضور ذهن ندارم.
در سایت شرکت خدمات دریایی و بندری کاوه این رقم کمتر از ۱۵۰ هزار TEU کانتینر است. آیا از این بیشتر است؟
قطعا بیشتر از این است اما روابط عمومی باید پاسخ سوال را بدهد. من الان حضور ذهن ندارم.
مهمترین بحثی که پیرامون شرکت شما مطرح است نداشتن تخصص و تجربه کافی برای تخلیه و بارگیری چیزی حدود سه میلیون TEU کانتینر در سال است. در این رابطه توضیحی دارید؟
بحث توانایی فنی یک شرکت برای انجام یک کاری توسط افرادی که برای این کار تعیین شدهاند و شاخصههایی که دارند، انجام میشود و اینها در پیش ممیزی شرکتها برای حضور در مزایده بوده است. قطعا کارشناسانی که آنجا نشستهاند و این موضوع را بررسی کردهاند به این نتیجه رسیدهاند که شرکت توانایی فنی دارد و به همین دلیل اجازه ورود به مراحل بعدی مزایده را دادهاند.
خود شما فکر میکنید از پس تخلیه و بارگیری سه میلیون TEU کانتینر در سال بربیایید؟
ما به بیشتر از این رقم فکر میکنیم.
میزان سرمایهگذاری که باید در بندر شهیدرجایی انجام دهید چقدر است؟
فکر کنم ۱۷۰ یا ۲۰۰ میلیون دلار . دقیقا نمیدانم. باید فهرست تجهیزات در نظر گرفته شده را بخریم. با توجه به اینکه نرخها هر روز بالا و پایین میشود تا قرارداد ابلاغ نشود و ما از شرکتهای سازنده نرخ را نگیریم قیمت دقیق معلوم نمیشود.
شما طبق آخرین سند روزنامه رسمی ۶۸ میلیارد تومان دیون دارید و سرمایه شرکتتان چهار میلیارد تومان است. فکر میکنید با این ۶۸ میلیارد تومان دیون میتوانید ۲۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری کنید؟
ما در حال حاضر نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان در بنادر سرمایهگذاری کردهایم. یک بخشی از این سرمایهگذاری الان در حال برگشت است. مثلا بندر آستارا سه سال پیش مزایدهای داشت و ما برنده آن شدیم. این بندر تابستان امسال وارد فاز بهرهبرداری و در آمد میشود.
آستارا با مزایده واگذار شد یا با ترک تشریفات به شما دادند؟
مزایدهای بود که با مراجعه به سایت سازمان بنادر در آرشیو مزایدهها میتوانید آن را ببینید و صورتجلساتی که نشان میدهد ۱۳ یا ۱۷ شرکت در مزایده حاضر بودند.
آقای لاهوتی یکی از نمایندگان استان گیلان میگویند کار خاصی در آنجا انجام نشده است.
هر قراردادی شرایطی دارد. در شرایطی که بندر آستارا واگذار شده پنج سال دوره ساخت تعیین شده، یعنی ما باید ظرف پنج سال آن را بسازیم که هنوز سه سال هم نشده است. یعنی نباید انتظار داشته باشند ما سه ساله آن را تمام کنیم.
باید پنج سال تمام شود بیایند ببینند کار انجام شده یا نه. در حال حاضر موجشکنهای قبلی برداشته شده است. موجشکنهای جدید احداث شده یک پست اسکله احداث میشود.
محوطههای پشتیبانی، تاورهای روشنایی و هیدرامپهای آتشنشانی هم آماده و قرار است که یک اسکله آماده شود و کشتیها رفت و آمد کنند.
اما شما همین الان گفتید این بندر در مرحله بازگشت
سرمایه است.
فاز اولش را گفتم. خود ما هم بنا داریم زودتر از پنج سال شروع به بهرهبرداری کنیم. فاز اول را تابستان بهرهبرداری میکنیم. دیونی هم که گفتید بخشی از آن برمیگردد به دیون صاحبان سرمایه.
استراتژی شرکت کاوه این نیست که سالانه سود صاحبان سرمایه را به آنها پرداخت کند.
این سود را تبدیل کرده به سرمایه اما در حسابهای دفاتر اینها به عنوان مطالبات شرکا ذکر شده است.
اما در اسناد چاپ شده در روزنامه رسمی آمده است میزان سود تقسیمی با تصویب مجمع عمومی عادی و وضع اندوخته قانونی از سود خالص شرکت مطابق قانون تجارت
انجام میشود. همچنین به پیشنهاد هیات مدیره و تصویب مجمع عمومی عادی ممکن است قسمتی از سود برای تشکیل سایر اندوختهها کنار گذاشته شود همچنین گفته شده که سهام ممتاز ندارید.
برنامه ما این است که وقتی ۵۰ سال فعالیت کاوه انجام شد برای ۵۰ سال دوم استراتژی و اهدافی تعیین کردهایم که یکی از آنها ورود به بورس است.
امیدواریم امسال وارد فرابورس شویم و سال آینده به بورس برسیم تا دوستان دیگری هم بتوانند بیایند و ما در خدمتشان باشیم.
خدمت از آنهاست احتمالا
(خنده)
در مورد دیون لطفا شفافتر توضیح دهید.
دیون ما آن چیزی که شما فکر میکنید نیست. اگر به این صورت باشد که اصلا کار پیش نمیرود.
ریز دیون را داریم و با توجه به اینکه شرکت تبدیل به سهامی عام شده ریز این دیون در اختیار حسابرسهای رسمی و منابع سازمان بورس و فرابورس است. دستگاههای مربوطه کاملا در جریان هستند.
در حال حاضر به نظام بانکی کشور چقدر بدهی دارید؟
من مسوول این موضوع نیستم. تقریبا عدد خاصی نیست.
۶۸ میلیارد تومان عدد خاصی نیست؟
ما شش میلیارد تومان هم بدهی نداریم. این مسایلی که در رسانهها مطرح میشود…
این مسایل در روزنامه رسمی چاپ شده سپس به رسانهها
رسیده است.
سیستم نظارتی ما را چک میکند. من تعجب میکنم این ۶۸ میلیارد تومان از کجا آمده است.
این بدهیها بده بستانهای داخلی خودمان است و این جوری که میگویند نیست.
خب بفرمایید چه طوری است؟
این را باید بورس بگوید نه من.
شما که نه در بورس هستید نه در فرابورس!
شرکت سهامی عام شده است. گزارشهایمان را دادهایم. کارهای اداری ورود به فرابورس انجام شده و فکر میکنیم امسال وارد فرابورس شویم.
یکی از اسنادی که طی هفتههای گذشته منتشر شده حاکی از حضور شما و شخص آقای کاوه در دفتر یکی از مقامات بلندپایه دولتی است. طی این صورتجلسه چند ماه پیش از انتشار فراخوان مزایده انتخاب اپراتور دوم بندر شهیدرجایی شما در جلسهای با مقامات دولتی حضور داشتهاید که موضوع آن «فعالسازی ترمینال کانتینری شماره ۲ بندر شهیدرجایی» بوده است. به نظر شما این موضوع سوالبرانگیز نیست که از یک شرکت هم مدیرعامل و هم نماینده در چنین جلسهای بوده باشند؟
جلسات متعددی با دیگر شرکتها هم برگزار شده است. گاهی هم تمام شرکتها را در یک جلسه دعوت میکردند تا بتوانند مصالح و منافع ملی تامین شود.
ابهام این ماجرا اینجاست که این جلسهای که به زعم شما مشورتی بوده دارای مصوباتی است که برای اجرا به سازمان بنادر ابلاغ شده و نکته دوم اینکه در جلسه هم شما به عنوان نماینده شرکت کاوه حضور داشتهاید و هم شخص آقای کاوه به عنوان مدیرعامل!
نفر سوم چه کسی بوده است؟
البته گویا جلسه یادتان آمد چون من حرفی از نفر سوم نزده بودم و شما هم گفتید حضور ذهن ندارید. نفر سوم آقای حسن یگانه، نماینده کنسرسیوم شرکتهای بندری و دریایی بود.
بالاخره همین است. شاید نمیخواستند جلسه شلوغ شود دو نفر دونفر جلسه گذاشتهاند. من نمیدانم چون جلسات زیاد بوده است.
ما سه سال پیش با حضور تمامی شرکتها در جلسه به میزبانی سازمان بنادر
شرکت کردیم.
آنها گفتند میخواهند بندر شهیدرجایی را فعال کنند و یکسری راهکارهایی دادند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد