5 - 12 - 2022
رستم قاسمی : تحریم برای ایران مثبت است
فرزین وفا- هنوز یک هفته هم از تحریم نفتی ایران از سوی اتحادیه اروپا نگذشته اما اخبار منتشر شده حکایت از پر شدن انبارهای نفتی و نفتکشهای کشور دارند. خبرهایی هم هرچند کذب به راحتی در خبرگزاریهای بینالمللی در مورد ایران منتشر شده که نشان میدهد نفتکشهای ایرانی با چراغ خاموش و از کار انداختن رادارهای خود در آبهای بینالمللی حرکت میکنند تا شناسایی نشوند و گاهی هم خبر از حرکت نفتکشهای ایران با پرچم دیگر کشورها میرسد. این اما همه ماجرا نیست، پس از آغاز تحریمهای اتحادیه اروپا قیمت دلار و طلا به یکباره در بازارهای کشور بالا کشید و دلار توانست رکورد ۲۰۷۰ تومان را هم ثبت کند. پس از افزایش روانی قیمت دلار و سکه، بیشتر کالاهای سبد خانوار، خودرو، پوشاک و… رشد قیمت را تجربه کردند و بر اساس پیشبینی کارشناسان ممکن است در آیندهای نه چندان دور از این هم گرانتر شوند. وزیر نفت گویا به هیچ وجه چنین مشکلاتی را قبول ندارد. وی دیروز به ایلنا گفته که «تحریمها ضمن آنکه فرصت خوبی برای ایجاد بازارهای جدید بوده، عاملی در جهت افزایش قیمت نفت هم محسوب میشود.» وی البته در حالی چنین سخنی را گفته که افزایش تولید نفت عربستان و برخی دیگر کشورهای عضو اوپک توانسته تا آنجا قیمت نفت را کنترل کند که خود ایران برای برگزاری نشست اضطراری به اوپک پیشنهاد داده است.
به هر حال سردار رستم قاسمی از هند به عنوان یکی از قدرتهای اقتصادی جهان یاد کرده که همچنان بر روند خرید نفت از ایران تاکید دارد. او البته به این نکته اشاره نکرده که ایران نمیتواند از کشوری چون واردات تکنولوژی، علم و نیز محصولات درجه یک داشته و همچنین ایران نمیتواند با هند تبادل اطلاعات مناسب داشته باشد.
وزیر نفت اما با بیان اینکه هند به عنوان یکی از قدرتهای اقتصادی با وجود فشارهای بینالمللی همچنان بر روند خرید نفت از ایران تاکید دارد، گفته است: تحریمها ضمن آنکه فرصت خوبی برای ایجاد بازارهای جدید بوده، عاملی در جهت افزایش قیمت نفت در بازار نیز محسوب میشود و این روند نشان میدهد که قیمت بازار نفت در حال حاضر به سود ایران است.
قاسمی بار دیگر ضمن تاکید بر این موضوع که اعمال تحریمها از سوی اتحادیه اروپا و تشدید آن تاثیری بر فروش نفت ایران نگذاشته، اظهار کرده است: این امر باعث شده تا بازارهای جدیدی برای فروش نفت ایران ایجاد شود و در حال حاضر ۲۰ کشور خریدار عمده نفت ایران هستند که اغلب این کشورها از اقتصادهای بزرگ آسیا محسوب میشوند.به گفته وی، هند به عنوان یکی از قدرتهای اقتصادی با وجود فشارهای بینالمللی همچنان بر روند خرید نفت از ایران تاکید دارد. قاسمی، درباره آینده بازار نفت با اعلام اینکه تحریم خود منشا گرانی در بازار خواهد شد، گفت: تحریمها ضمن آنکه فرصت خوبی برای ایجاد بازارهای جدید بوده، عاملی در افزایش قیمت نفت نیز محسوب میشود. قاسمی گفته است: امسال برنامه ما با توجه به نگاه ویژه دولت برای توسعه صنعت نفت سرمایهگذاری در زیرساختهای این صنعت براساس اهداف پیشبینی شده برنامه پنجم توسعه تا پایان این برنامه است که امیدواریم بتوانیم به خوبی به اهداف این برنامه دست پیدا کنیم.
البته این اولین اظهار نظر وزیر نفت در مورد تحریمهای اتحادیه اروپا نبوده است. وی تنها دو روز پس از آغاز تحریمها گفت که « ایران کشور بزرگی است و دوستان زیادی در دنیا دارد از این رو ما به هیچ عنوان نگران فروش نفت نیستیم.» وی گفته بود: «تحریمها تاکنون هیچ تاثیری بر ایران نداشته و از این پس هم نخواهد داشت.» شاید وزیر اقتصاد هم از محله نارمک تهران خرید میکند که افزایش قیمت مرغ و نان و شیر و… تاثیری بر زندگیاش نداشته است.
آمادگی بخشخصوصی
برای صادرات
اما در همین حال بخشخصوصی (اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی) اعلام آمادگی کرده که در صورت موافقت بانک مرکزی نفت خام ایران را به شرکتهای اروپایی و آمریکایی بفروشد. خسروجردی، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی گفته است: در صورت حل مشکلات پرداخت و نوع ارز، فروش نفت خام ایران به شرکتهای اروپایی و آمریکایی آغاز میشود. به گفته خسروجردی امروز در همین زمینه جلسهای با بانک مرکزی برای مشخص شدن راهکارهای فروش برگزار میشود. او فروش نفت خام ایران از سوی بخشخصوصی را دور زدن تحریمها عنوان کرد و افزود: برخی از پالایشگاههای اروپایی به دلیل غیر اقتصادی بودن ورشکسته شدند و صاحبان جدید آنها با وجود تحریمهای نفت ایران حاضر شدند برای نجات خود با بخشخصوصی ایران برای واردات نفت قرارداد امضا کنند. خسروجردی با اشاره به این که بخشخصوصی محدودیتی در حوزههای صادرات نفت خام ندارد، عنوان کرد: البته این بخش وارد بازارهای شرکتهای نفت ایران نمیشود.وی با اشاره به اینکه حجم صادرات نفت از سوی بخشخصوصی حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز است، گفت: با توجه به اینکه شرکت ملی نفت برای تمام نفت تولیدی خود مشتری دارد در صورت افزایش تولید نفت خام کشور این رقم قابل افزایش است. رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی پرداخت اعتباری از سوی خریدارانی را یکی از مزایای خرید نفت خام از سوی بخشخصوصی ایران اعلام کرد و افزود: همچنین امکان تخفیف در صورت شرایطی در فروش نفت نیز وجود دارد.
افزایش ۴۲ درصدی واردات نفت هند
در چنین شرایطی برخی خبرگزاریهای داخلی خبر از افزایش ۴۲ درصدی واردات نفت هند از ایران در ماه ژوئن نسبت به ماه می میدهند. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، پالایشگاههای هندی در ماه ژوئن روزانه حدود ۳۴۶ هزار و ۶۰۰ بشکه از نفت ایران را وارد کردهاند که نسبت به ماه می ۵/۴۲ درصد افزایش یافته است.
همچنین این آمار نشان میدهد که متوسط واردات نفت هند از ایران در ماههای ژانویه تا ژوئن امسال نسبت به بازه زمانی مشابه سال قبل چهار درصد افزایش یافته و به ۳۶۷ هزار و ۸۰۰ بشکه در روز رسیده است. این در حالی است که واردات هند در ماه ژوئن نسبت به دوره مشابه سال قبل (ژوئن ۲۰۱۱) ۲/۱۸ درصد کاهش یافته است. منابع آگاه صنعت نفت به رویترز گفتند: واردات نفت هند از ایران در ماه ژوئیه احتمالا با ۱۳ درصد کاهش به ۳۰۰ هزار و ۶۵۰ بشکه در روز خواهد رسید. واردات هند از ایران در ماههای آوریل و می نیز نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۰ درصد کاهش یافته بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد