26 - 09 - 2017
رشد بازار سهام متوقف نمیشود
در صورتی که دولت در کنار کاهش نرخ بهره بانکی، برای تکنرخی شدن ارز نیز اقدام کند بازار سرمایه میتواند با تحول مثبتی همراه شود و شاهد رونق و رشد پایدار این بازار باشیم. سعید اسلامی، دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری در گفتوگو با سنا، در خصوص شرایط فعلی بازار سرمایه عنوان کرد: با کاهش نرخ بهره و احتمال تکنرخی شدن ارز، بازار سرمایه یک وظیفه بسیار مهم را بر دوش دارد و آن جذب سرمایه بدون حباب قیمتی است. این کارشناس بازار سرمایه درباره تکنرخی شدن ارز گفت: موضوع تکنرخی شدن ارز فراتر از بازار سرمایه است. به گفته وی طی سالهای گذشته همه فعالان اقتصادی یکصدا ارز تکنرخی را مهمترین نیاز اقتصاد اعلام کردند. اما کشور خیلی از فرصتها را درباره تکنرخی شدن ارز از دست داده است. دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری ادامه داد: در شرایط امروز فرصتی فراهم شده که این اتفاق در اقتصاد کشور رخ دهد. وی تضعیف دلار جهانی را در کنار تقویت نرخ دلار در بازار داخل بهترین فرصت برای اجرایی کردن تکنرخی شدن ارز دانست و گفت: باید با عزم جدی به سمت ارز تکنرخی حرکت کرد. اسلامی در خصوص تاثیر تکنرخی شدن ارز بر بازار سرمایه گفت: فارغ از این موضوع که ارز تکنرخی باعث رشد شاخص بورس میشود یا خیر، این اتفاق به ثبات بازار، پیشبینیپذیری و کاهش ریسک کمک میکند، به همین دلیل همه فعالان بازار از تکنرخی شدن ارز استقبال میکنند.
تاثیر تصمیم تازه
دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری در خصوص کاهش نرخ بهره بانکی و اینکه آیا این تصمیم بانک مرکزی در راستای سیاستهای انبساطی دولت بوده است، گفت: کاهش نرخ بهره بانکی در جهت سیاستهای انبساطی نیست بلکه نرخ بهره تبدیل به آفت اقتصاد کشور و عملا منجر به این شده بود که سرمایهگذاری جدی در اقتصاد صورت نگیرد. این کارشناس بازار سرمایه افزود: طی سالهای گذشته افزایش نقدینگی به دلیل نرخ بالای بهره در بانکها محبوس شد و عملا به جریان اقتصادی کشور وارد نشد و به همین دلیل با وجود رشد نقدینگی تورم افزایش نیافت. به گفته اسلامی بیدگلی کاهش نرخ بهره انحرافی بود که سرمایهگذاریها را متوقف و هرگونه نوآوری را در بازار سرمایه با چالش جدید همراه کرده بود. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با کاهش نرخ بهره و تصحیح فاصله این نرخ با بازده مورد انتظار سرمایهگذاریها به طور طبیعی جریان سرمایه به دنبال فرصت دیگری به جز شبکه بانکی از جمله بازار سرمایه میرود. وی ادامه داد: انتظار این است که در بلند مدت اگر بانکها قانون را دور نزنند و بخشنامه بانک مرکزی به درستی اجرا شود، بخشی از نقدینگیها به سمت بازار سرمایه هدایت شود. اسلامی افزود: بنابراین اگر دولت سیاستگذاری مناسب و همزمانی در حوزه ارز و نرخ بهره داشته باشد حتما توسعه و رونق بازار سرمایه هم رخ میدهد. دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری در ادامه تاکید کرد: با کاهش نرخ بهره و احتمال تکنرخی شدن ارز، بازار سرمایه یک وظیفه بسیار مهم را بر دوش دارد و آن جذب سرمایه بدون حباب قیمتی است، به این مفهوم که بازار سرمایه باید با ابزارهای جدید، افزایش سرمایه و پذیرشهای جدید مانع ایجاد حباب قیمتی در بازار سهام شود.
محرکهای بازار سرمایه
بازار سرمایه همیشه بهترین گزینه برای سرمایهگذاری است چراکه همه صنایع در این بازار حضور دارند. احمد سلطانی، چهارمین کارگزار خصوصی کشور، ضمن بیان مطلب فوق تاثیر ارز تکنرخی و کاهش بهره بانکی بر بازار سرمایه را تشریح کرد و گفت: ارز تکنرخی کاملا محصول ابعاد کلان اقتصادی است. وی ادامه داد: تکانههای اقتصادی، تنشهای بینالمللی، ساختار بانکی ناکارآمد، اقتصاد غیرمولد و مسایلی از این دست همگی موانع اصلی تکنرخی شدن ارز است. آنچه اقتصاد امروز ایران برای عملیاتی شدن ارز تکنرخی نیاز دارد ثبات اقتصادی است که البته طی چهار سال اخیر به آن سمت حرکت کردهایم. سلطانی با بیان اینکه بدون افزایش ثبات اقتصادی اثرات دوگانه نرخ، مجددا ظاهر خواهد شد، گفت: زمانی که اقتصاد در کشورها از ثبات نسبی برخوردار نباشند نقطه تعادل به هم خواهد خورد و این عدم تعادل میتواند مجددا بازار ارز مبتنی بر دلالی را فعال کند. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در صورتی که شرایط اقتصادی کشور مهیا باشد و ارز به صورت تکنرخی عرضه شود منافع آن مستقیما به شرکتهای تولیدی باز میگردد و بنگاههای تولیدی و اقتصادی، توانایی برنامهریزی بلندمدت را خواهند داشت و در نتیجه بازدهی آنها افزایش پیدا خواهد کرد. وی در خصوص نرخ بهره بانکی نیز عنوان کرد: هرچند کاهش نرخ بهره بانکی یکی از اقدامات بسیار مهم دولت در مدت اخیر است و قطعا تاثیرات بسیار مثبتی بر پیکره اقتصاد از جمله بازار سرمایه خواهد داشت اما کافی نیست. این کارشناس بازار سرمایه راه حل توسعه اقتصادی را هدفمندسازی واقعی یارانهها دانست و عنوان کرد: برای رونق بازار سرمایه باید صنعت را رونق داد. وی افزود: اگر یارانه شهری حذف شود و این یارانه با سود چهار درصدی به عنوان تسهیلات در اختیار واحدهای تولیدی قرار گیرد، ضمن آنکه این تسهیلات به خزانه باز میگردد و تورم زا نیست، هزینه مالی تولید بنگاههای اقتصادی را کاهش داده و در نتیجه قیمت تمام شده کالاها کاهش مییابد. با این رویکرد، مصرفکننده میتواند با قیمت کمتری کالا و خدمات را خریداری کند و در نتیجه افزایش مصرف عامل رشد تولید و اشتغال میشود و به تبع آن بازار سرمایه رونق بیشتری خواهد گرفت. وی با تاکید بر اینکه این روند یک زنجیره به هم متصل است، افزود: باید یارانههای شهری حذف و تنها به روستاها یارانه پرداخت شود. به گفته سلطانی با حذف یارانه شهری و پرداخت آن به صنعت با سود حداقل چهار درصد، هزینه ملی تولید کاهش مییابد و سودآوری بالا میرود که این امر باعث افزایش بهرهوری بنگاههای تولیدی خواهد شد. این کارشناس بازار سرمایه ضمن بیان اینکه با افزایش بهرهوری بنگاههای اقتصادی، بازار سرمایه رونق خواهد گرفت، افزود: ممکن است با کاهش نرخ بهره بانکی، پساندازها به سمت سفتهبازی و سوداگری حرکت کند اما با رونق بازار سرمایه، میتوان مانع آن شد. سلطانی، بورس را بهترین گزینه سرمایهگذاری دانست و گفت: به نظر من هیچ وقت نمیتوان هیچ بازاری از جمله مسکن را رقیب بازار سرمایه دانست چراکه وقتی سایر بازارها و همچنین بازار مسکن رونق میگیرد به تبع آن تولید نیز رونق میگیرد و بازار سرمایه نیز فعالتر میشود. وی ادامه داد: با رونق بازار مسکن تولیداتی که وابسته به آن هستند بر بازار سرمایه اثر میگذارند و صنایع تولیدی وابسته به مسکن که در بورس حاضر هستند رونق بیشتری خواهند گرفت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد