3 - 12 - 2022
رشد خطرناک گرایش جوانان به مواد مخدر
گروه شهر و جامعه- در آستانه هفته مبارزه با موادمخدر از جمله سازمانهایی که اقدام به برگزاری برنامه و نشستی خبری با رسانهها کرد، سازمان بهزیستی است.
ایران وضعیت مناسبی در مواجهه با موضوع موادمخدر و اعتیاد رو به افزایش جوانان خود ندارد سن اعتیاد سال به سال کاهش مییابد و اعلام آمار دستگیری و انهدام شبکههای توزیع موادمخدر انگار خیلی کندتر از تمایل جوانان به مصرف موادمخدر حرکت میکند اسفناکی این روند هنگامی نگرانکننده میشود که این تمایل بیشتر به سمت مصرف موادمخدر شیمیایی و مصنوعی سوق پیدا کرده است.
در حالی که بسیاری از منتقدان معتقدند اساس نحوه و نگاه مسوولان مملکتی به این موضوع که همانا حذف معتاد و پدیده اعتیاد بدون توجه به ریشههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن بوده است را نکوهش میکنند مسوولان دیگر به ویژه در ستاد مبارزه از موادمخدر به دنبال ارایه آمارهایی مبنی بر افزایش کشفیات و بهبود عملکرد خود هستند.
در این ارتباط معاون درمان وزارت بهداشت گفت: گرایش اعتیاد جوانان از مواد افیونی به قرصها و مواد روانگردان تغییر پیدا کرده است و متاسفانه طی سالهای اخیر اعتیاد به مواد روانگردان رشد زیادی پیدا کرده که جای نگرانی دارد.
حسن امامیرضوی همچنین از ارایه تعرفههای خدمات درمان اعتیاد به شورای عالی بیمه برای پوشش بیمهای آنها
خبر داد.
معاون درمان وزیر بهداشت طی سخنانی گفت: در مورد موفقیت درمان معتادان اعتقاد داریم که این کار نیازمند همکاری همه دستگاههای مسوول و یکپارچکی استراتژیها و نیز حمایتهای مالی دولت است.
وی افزود: دولت و قوهقضاییه برای کنترل پدیده اعتیاد باید هماهنگ باشد و پیشگیری، کاهش تقاضا و موفقیت درمان معتادان در کشور نیازمند عزم ملی و سرمایهگذاری گسترده در کشور است.
پاسخگو معلوم نیست
عضو کمیسیون بهداشت مجلس گفت: موازیکاریها در حوزه مبارزه با پدیده اعتیاد به مشکلات دامن زنده است، معلوم نیست چه کسی پاسخگوی معضل اعتیاد است، فقط با معلول مبارزه میکنند و آمار دقیقی از میزان رشد و شیوع این پدیده نداریم.
امیرحسین قاضیزاده افزود: مساله اعتیاد یک معضل و آسیب اجتماعی است که ابعاد مختلف انتظامی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی دارد و برای کنترل آن باید به تمام ابعاد آن همزمان توجه کرد.
وی به فارس گفته است: عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی وجود دارند که به معضل اعتیاد دامن میزنند. شاید مهمترین اصل ورود یک فرد به عرصه اعتیاد افسردگی و نداشتن اعتماد به نفس است به همین علت توان و قدرت حل مشکلات خود را ندارد و برای رسیدن به یک آرامش کاذب به موادمخدر و روانگردان پناه میبرد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: تا زمانی که پدیده فقر، طلاق، طلاق عاطفی، حاشیهنشینی و معضل هویتی وجود دارد پدیده اعتیاد هم وجود دارد، شاید ریشه و وجه اشتراک همه این مسایل را بتوان در ضعف اعتقاد به خداوند تبارک و تعالی دانست که موجب افسردگی، اختلال هویت و اعتیاد میشود.
نگاه شکست خورده حذف معتادان
قاضیزاده ادامه داد: در سالهای اخیر مهمترین نگاهی که برای مقابله با پدیده اعتیاد در بین دستگاههای مسوول رایج بوده است، نگاه حذفی به معتاد و پدیده اعتیاد بدون توجه به ریشههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن بوده به همین علت هم به نتیجه مطلوب نرسیده است.
وی گفت: دو نگاه کلی برای کنترل اعتیاد وجود دارد؛ نگاه اول نگاه مجرمگونه به معتاد است و نگاه دوم نگاه بیمارگونه به فرد معتاد است که در هر دو نگاه به معلول توجه میشود به جای اینکه به علت بروز و ایجاد معتاد توجه شود.
وی ادامه داد: در واقع مسوولان فقط به همان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفری که در آمارهای رسمی به عنوان تعداد معتادان کشور اعلام کردهاند توجه دارند و حدود ۷۳ میلیون نفر دیگر از جمعیت کشور که در خطر بروز این پدیده و آسیبهای ناشی از آن هستند، توجه درخوری نمیشود.
قاضیزاده گفت: باید زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را طوری آماده کنیم که با ایجاد آگاهی در بین مردم و از بین بردن فقر و کاهش طلاق و از جمله طلاق عاطفی و به خصوص استعمال سیگار زمینههای گرایش به سمت مصرف موادمخدر و روانگردان را از بین ببریم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: اقداماتی که وزارت بهداشت با ایجاد تعدادی مراکز درمان اعتیاد مانند سمزدایی یا متادون درمانی انجام داده است گرچه لازم است اما در مجموع مبارزه با معلول به جای علت است.
آمار دقیق از معتادان نداریم
قاضیزاده در پاسخ به این پرسش که میزان رشد و ورود افراد جدید به معضل اعتیاد سالانه چقدر است، توضیح داد: متاسفانه آمار و ارقام قابل اتکایی نیز در مورد معضل اعتیاد در کشور نداریم، ستاد مبارزه با موادمخدر معتقد است که رشد اعتیاد در کشور را کنترل کرده است اما معلوم نیست این آمار چقدر با واقعیت جامعه تطابق دارد.
وی گفت: این آمار مربوط به چند سال پیش است و بعد از آن گزارش جدیدی در مورد میزان شیوع اعتیاد و رشد آن در کشور به صورت رسمی به مجلس ارایه نشده است.
فقدان شبکه مبارزه با
آسیبهای اجتماعی
نماینده مردم مشهد در مجلس نهم ادامه داد: شبکه گستردهای برای گسترش اعتیاد در کشور فعال است بنابراین ما هم باید مانند شبکه بهداشتی و درمانی وزارت بهداشت یک شبکه مبارزه با پدیدههای اجتماعی از جمله اعتیاد در کشور داشته باشیم تا به موقع برای مقابله با آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد اقدام کند.
قاضیزاده گفت: در حوزه درمان اعتیاد نیز مراکز مختلفی از جمله کلینیکها، مراکز ترک و مراکز غیردولتی مانند NA وجود دارند از طرفی مراکز غیرمجاز زیادی هم در حاشیه شهرها و باغها ایجاد شده است که خود آنها گرفتاریهای زیادی ایجاد میکنند و گزارشهایی از موارد تخلف در این مراکز هم وجود دارد.
اثربخشی درمان معتادان زیر سوال
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اضافه کرد: متاسفانه جمعبندی مشخصی از میزان اثربخشی اقدامات در حوزه مبارزه با اعتیاد و از جمله بخش درمان وجود ندارد و اینطور به نظر میرسد که اقدامات انجام نشده به یک اتفاق مثبت و اثربخش در جامعه منجر شده باشد.
وی گفت: مساله امروز ما شاید دیگر تریاک و مواد افیونی سنتی نیست امروز بیشتر جوانان به سمت مصرف مواد روانگردان مانند شیشه و مواد افیونی قویتر مانند هروئین گرایش دارند، اعتیادهایی که هم درمان آنها بسیار سختتر و گاه غیرقابل درمان هستند و هم میزان برگشت افراد تحت درمان به اعتیاد در آنها بسیار بالاست.
وی ادامه داد: در مورد میزان برگشت افراد تحت درمان به اعتیاد نیز نظرات مختلفی از ۷۵ تا ۹۰ درصد گفته شده است و گرچه گزارش مکتوب و رسمی نیز در این حوزه نداریم اما در کل نشانه اثربخشی نه چندان مطلوب درمان معتادان در کشور است.
قاضیزاده ادامه داد: دستگاههای مختلفی از جمله وزارت بهداشت و نیروی انتظامی اقداماتی برای ساماندهی معضل اعتیاد در کشور انجام میدهند، ستاد مبارزه با موادمخدر نیز خود را متولی این حوزه میداند اما به قدری موازی کاری و ناهماهنگی بین دستگاههای مسوول وجود دارد که نمیتوان به صراحت اعلام کرد چه کسی مسوول معضل اعتیاد در کشور است و باید پاسخگوی این نابسامانی بزرگ در کشور باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد