30 - 10 - 2023
رشد پرسرعت پول و شبهپول
اقتصاد آنلاین- یکی از مهمترین دادههای گزارش اخیر بانک مرکزی را میتوان سرعت رشد پول قلمداد کرد که با ثبت ۴/۵۰ درصدی، همچنان بالاتر از سرعت ۲۳درصدی رشد شبهپول قرار دارد. براساس دادههای منتشرشده، نسبت پول از نقدینگی در پایان بهار نسبت به اسفند ۱۴۰۱ تغییری نکرد و در سطح ۷/۲۵ درصد باقی ماند.
در سومین ماه بهار سطح نقدینگی کشور از ۶۵۸۵هزار میلیارد تومان عبور کرد و رشد نقطهبهنقطه ۲۹درصدی را به ثبت رساند. از سوی دیگر پایه پولی نیز از سطح ۹۰۰هزار میلیارد تومان گذشت و نرخ رشد نقطهبهنقطه ۸/۴۱ درصدی را به ثبت رساند. در بین دو جزء نقدینگی، «پول» خاصیت «نقدشوندگی» بیشتری دارد و دارای سرعت گردش بیشتری در اقتصاد است و در مقابل، «شبهپول» اگرچه میتواند با استفاده از ابزارهای اعتباری و اوراق، برای خرید کالاها و خدمات مورد استفاده قرار بگیرد، اما به دلیل پایین بودن میزان نقدشوندگی و ماهیت آن بهعنوان یک سپرده مدتدار بانکی، از سرعت گردش پایینتری برخوردار است. یکی از مهمترین خصوصیات شبهپول، ضدتورمی بودن آن در کوتاهمدت است، چراکه دارندگان این دارایی لااقل برای مدتی از هزینه و خرج کردن آن منصرف شدهاند، پس طبیعی است در اقتصادی که سرعت رشد پول در آن کماکان بالاست، میتوان شاهد بروز نوسان در بازارهای دارایی نظیر طلا و ارز بود.
بنابراین هرچند بانک مرکزی با اتخاذ سیاست انقباضی توانسته ثبات نسبی به اقتصاد برگرداند، اما همچنان بالا بودن انتظارات تورمی نشان میدهد سیاستگذار پولی مسیری سخت برای برگرداندن متغیرهای پولی به حالت عادی دارد.
برای مثال، طی یک ماه اخیر بازار ارز دستکم دو مرتبه با افزایش نرخ مواجه شد، در مرتبه اول در روزهای نخست جنگ غزه تقاضای خرید ارز افزایشی شد و در مرتبه دوم هم مجددا با شعلهور شدن آتش درگیری، بازار ارز در مسیر افزایش قیمت قرار گرفت. این مساله نشان میدهد سایه نااطمینانی و عدم خوشبینی نسبت به سیاستهای کلان اقتصادی همچنان وجود دارد و صاحبان نقدینگی به سرعت با بروز هرگونه تنش سیاسی، به بازارهای دارایی هجوم میبرند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد