29 - 01 - 2022
رشد ۲۲ درصدی معاملات خرد
«جهانصنعت»- بورس در هفتههای گذشته روند ناامیدکنندهای داشت و این مساله باعث تشدید خروج پول از بورس و رکود در معاملات شده بود. با این حال اما بازار به دنبال تصمیمات هیات دولت در حمایت از بورس در پایان هفته گذشته تغییر روند داد. اگر چه در نهایت شاخص کل افت چهار درصدی هفتگی را به ثبت رساند اما ارزش معاملات خرد با رشد ۲۲ درصدی مواجه بود. با این حال اما کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که در صورتی میتوان این تغییر روند را پایدار و مثبت ارزیابی کرد که ادامهدار شود و در عین حال ارزش معاملات بازار نیز در کنار رشد شاخصهای کل، هموزن و فرابورس بتواند روند صعودی ملموسی را در پیش بگیرد. بر همین اساس در صورتی که طی هفتههای آینده شاهد ورود پول به بازار نباشیم، روند صعودی تنها شاخصسازی بوده است و نمیتواند بازار را از وضعیت رکودی نجات دهد.
تصمیمات کمیسیون تلفیق مجلس درباره بودجه سال ۱۴۰۱ طی هفتههای گذشته شرایط حاد بورس را وخیمتر هم کرده بود. روند معاملات در بازار سرمایه به سمتی میرفت که سهامداران حقیقی در حال خروج از بورس بوده و شاخص کل بورس در سه روز ۷۰ هزار واحد کاهش را تجربه کرده بود. بر همین اساس از ابتدای دی ماه سالجاری تا آخرین روز کاری در هفته گذشته، تنها یک روز بازار سرمایه شاهد ورود پول حقیقیها بوده و در ۲۴ روز پیاپی حدود ۹ هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه خارج شده است. بسیاری از کارشناسان چهار دلیل را برای کاهش قیمت سهام در هفته گذشته بیان میکنند. افت قیمت نمادهای بزرگ بورسی به دلیل کاهش تولید و یا تعطیلی کارخانههای پتروشیمی و فولاد و سیمان به دلیل کمبود گاز به دلیل بالارفتن مصرف خانگی، خبر افزایش مالیاتستانی از محصولات صادراتی خام و نیمه خام پتروشیمیها، افت قیمت دلار در این هفته و انتشار اخباری پیرامون اصلاح سیاست ارز ترجیحی از مواردی است که بازار سرمایه را در هفته گذشته با افت قیمتها روبهرو کرده است. با این حال اما صحبتهای سهشنبه شب رییسجمهور درباره بورس و دستور به وزیر اقتصاد جهت تشریح برنامه دولت در زمینه حمایت از بازار سرمایه، دلگرمی تازهای را در میان اهالی بازار ایجاد کرد. این خبر همزمان با تصمیم تیم اقتصادی دولت مبنی بر تعیین سقفهای پنج هزار تومانی و دو هزار تومانی برای گاز خوراک پتروشیمیها و فولادیها بود و از همین رو توانست موجی هر چند ضعیف از امیدواری را در میان سرمایهگذاران بازار سهام ایجاد کند. روز چهارشنبه نیز اخباری از جلسه بورس با حقوقیهای بازار درز کرد که حاکی از ورود دستوری حقوقیها به معاملات بازار برای حمایت از شاخص کل بود. در این میان احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد نیز روز چهارشنبه مصوبات همان روز هیات دولت را اعلام کرد و گفت: دولت برای اینکه نشان دهد مساله سودآوری صنایع و پیشبینیپذیری اقتصاد و سیاستهای اقتصادی از اهمیت والایی برخوردار است، سقف پنج هزار تومانی را برای نرخ خوراک و سقف دو هزار تومان را برای نرخ سوخت مصوب کرد که با حفظ فرمول سابق، در هیچ زمانی قیمتها از سقف پنج هزار تومان برای خوراک و دو هزار تومان برای سوخت فراتر نخواهد رفت. بانک مرکزی مکلف شد نرخ سامانه نیما در شش ماه گذشته را مبنا قرار دهد و معادل ۹۰ درصد از آن را برای نرخ تسعیر در نظر بگیرد. خبری که البته جدید نبود و از همین رو بازیگران بازار را نسبت به حمایتهای واقعی دولت و فاصله گرفتن از حرف درمانی با تردید مواجه کرد!
افت ۵۰ هزار واحدی شاخص کل
بررسی روند شاخص کل بورس در هفته گذشته حاکی از بازدهی منفی ۹/۳ درصدی این نماگر است. شاخص کل در روز یکشنبه ۲۵ هزار و ۲۹۲ واحد، روز دوشنبه، ۲۱ هزار و ۸۲۴ واحد و روز سهشنبه نیز ۲۶ هزار و ۶۴۰ واحد افت پیدا کرد. شاخص کل بورس در مجموع این سه روز، حدود ۶ درصد کاهش را تجربه کرده است. این شاخص در روز شنبه رشد دو هزار و ۲۹۹ واحد و در روز چهارشنبه نیز ۲۱ هزار و ۳۷۴ واحد رشد کرد. در مجموع این هفته شاخص کل بورس کاهش بیش از ۵۰ هزار واحدی داشت و در عدد یک میلیون و ۲۲۹ هزار و ۴۲۲ واحد ایستاد.
کاهش ۵ درصدی شاخص هموزن
شاخص کل با معیار هموزن هم در هفته گذشته مانند شاخص کل با افت مواجه شد؛ میزان این کاهش نیز ۰۳/۵ درصد بوده است. گفتنی است شاخص هموزن تنها در روز چهارشنبه رشد پیدا کرد و در بقیه روزها منفی بود. با این حال اما شاخص هموزن در پایان معاملات روز چهارشنبه با رشد هزار و ۶۹۲ واحدی روبهرو شد. به گزارش فارس، شاخص هموزن در روز شنبه افت هزار و۴۵۴ واحدی، روز یکشنبه کاهش پنج هزار و ۹۴۳ واحدی، روز دوشنبه افت چهار هزار و ۲۷۳ واحدی و روز سهشنبه نیز سقوط شش هزار و ۹۰۷ واحدی داشت. در مجموع این شاخص در هفته گذشته نزدیک ۱۷ هزار واحد افت پیدا کرد و به عدد ۳۱۸ هزار و ۷۵۸ واحد رسید.
رشد ارزش معاملات خرد
با این حال اما ارزش کل معاملات در بازار سرمایه در روز دوشنبه مانند تمامی دوشنبههای هفتههای قبل رشد قابلتوجهی داشت و به عدد ۱۵۸ هزار و ۷۸۵ میلیارد تومان رسید. میانگین ارزش کل معاملات در بورس نسبت به هفته گذشته رشد ۶ درصدی را تجربه کرد و به عدد ۳۶ هزار و ۷۷۹ میلیارد تومان رسید. در همین حال میانگین ارزش معاملات خرد در کل بازار سهام نیز رشد ۲۲ درصدی را تجربه کرد و به عدد دو هزار و ۸۰۵ میلیارد تومان رسید. این موضوع در صورتی که در هفتههای آینده نیز ادامه داشته باشد، میتواند خبر خوبی برای تغییر روند بورس باشد.
عملکرد صنایع
در پنج روز معاملاتی هفته گذشته بورس، نمادهای ایرانخودرو (خودرو)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، ملی صنایع مس ایران (فملی)، سایپا (خساپا)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) و سایپا (خساپا) در گروه نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند. به گزارش ایرنا، همچنین در هفتهای که گذشت، چاپ جزو صنعت مثبت بازار بود و در مقابل عمدهفروشی، استخراج سایر معادن، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، لاستیک و پلاستیک، منسوجات، حملونقل انبارداری و ارتباطات، وسایل ارتباطی، اطلاعات و ارتباطات، محصولات چرمی، صنایع غذایی به جز قند و شکر، فنی و مهندسی، عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، محصولات کاغذی، محصولات چوبی، فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی واسط، هتل و رستوران، پیمانکاری صنعتی، فعالیتهای هنری، سرگرمی و خلاقانه، انبوهسازی املاک و مستغلات، شیمیایی، ماشینآلات و تجهیزات، خودرو و قطعات، استخراج زغالسنگ، محصولات فلزی، زراعت و خدمات وابسته، سیمان، آهک و گچ، رایانه، مخابرات، دستگاههای برقی، چندرشتهای صنعتی، دارویی، سایر حملونقل، استخراج کانههای فلزی، بانکها و موسسات اعتباری، کاشی و سرامیک، واسطهگریهای مالی و پولی، استخراج نفت، گاز جز اکتشافات، بیمه و بازنشستگی، فلزات اساسی، قند و شکر، سرمایهگذاریها، خردهفروشی، فرآوردههای نفتی، کانی غیرفلزی، سایر واسطهگریهای مالی و فعالیت مهندسی، تجزیه و تحلیل از جمله صنایعی بودند که بازدهی منفی را در بازار ثبت کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد