23 - 02 - 2018
رشد ۳۴ درصدی تسهیلات
گروه اقتصادی- گزارش عملکرد بانکها حاکی از آن است که تسهیلاتدهی بانکها در ۱۰ ماهه امسال به بخشهای اقتصادی افزایش هشت درصدی داشته است؛ براساس گزارش بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی بانکها طی ۱۰ ماهه امسال به بخشهای اقتصادی مبلغ چهار هزار و ۶۲۳ هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۱/۳۴۴ هزار میلیارد ریال (معادل ۰/۸ درصد) افزایش داشته است.
اگر بخواهیم به این آمارها استناد کنیم باید انتظار داشته باشیم که بخشهای اقتصادی ما نه بهطور کامل اما تا اندازهای از رکود حاکم بر فعالیتهای اقتصادی خود خارج شده باشند؛ اما تاکنون نشانهای از خروج رکود در اقتصاد دیده نشده است و روزبهروز بر تعداد بنگاههای اقتصادی که به عقب رانده میشوند افزوده میشود. به نظر میرسد بخشی از آن به این موضوع برمیگردد که نرخ سود تسهیلات بانکی به اندازهای نیست که بنگاههای اقتصادی ما بخواهند تمایلی به تسهیلاتگیری از بانکها برای انجام فعالیتهای تولیدی داشته باشند؛ چه آنکه به دلیل فضای بد اقتصادی اجرای این فعالیتهای اقتصادی آنقدر برای صاحبان بنگاه بازدهی ندارد که بتوانند سود بالای تسهیلات بانکی را بازپرداخت کنند، به عبارتی انجام فعالیتهای اقتصادی برای صاحبان بنگاه توجیه اقتصادی نخواهد داشت؛ بنابراین سوال اینجاست که این میزان تسهیلاتی که بانک مرکزی ادعای پرداخت آن به بخشهای اقتصادی را دارد به کدام بخش اقتصادی تزریق شده که نشانهای از رونق فعالیتهای تولیدی دیده میشود و تنها آمارهای ضد و نقیضی از اعطای تسهیلات به بخشهای اقتصادی از سوی بانکها ارائه میشود.
براساس این آمارها، سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخشهای اقتصادی طی ۱۰ ماهه سالجاری مبلغ ۵/۲۸۷۳ هزار میلیارد ریال (معادل ۲/۶۲ درصد کل تسهیلات پرداختی) است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۷/۱۴۸ هزار میلیارد ریال معادل ۵/۵ درصد افزایش داشته است. سهم تسهیلات پرداختی بابت تامین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در ۱۰ ماهه سالجاری معادل ۱/۱۱۳۵ هزار میلیارد ریال بوده که حاکی از تخصیص ۵/۳۹ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه در گردش کلیه بخشهای اقتصادی (مبلغ ۵/۲۸۷۳ هزار میلیارد ریال) است.
همچنین از ۱۳۴۱ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۷/۸۴ درصد آن (مبلغ ۱/۱۱۳۵ هزار میلیارد ریال) در تامین سرمایه در گردش پرداخت شده که بیانگر توجه و اولویتدهی به تامین منابع برای این بخش توسط بانکها در سالجاری است.
از طرفی تعداد ۲۲۸۱۶۳ فقره تسهیلات به بخش صنعت و معدن با میانگین پرداختی هر فقره ۵۸۷۷ میلیون ریال پرداخت شده که بیشتر از میانگین پرداختی سایر بخشهاست. درضمن در بخش خدمات تعداد ۴۱۲۲۵۹۱ فقره تسهیلات با میانگین پرداخت هر فقره ۴۵۰ میلیون ریال پرداخت شده است.
شایان ذکر است که همچنان باید در تداوم مسیر جاری ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانکها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانکها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانکها، افزایش بهرهوری بانکها در تامین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانکها و ترغیب بنگاههای تولیدی به سمت بازار سرمایه به عنوان یک ابزار مهم درتامین مالی طرحهای اقتصادی (ایجادی) توجه ویژهای کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد