15 - 01 - 2025
رشد 1000 درصدی قیمت خودرو در ۷ سال
مقایسه قیمت خودروهای وارداتی، مونتاژی و تولیدی در بازه زمانی ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۳ حاکی از آن است که قیمت برخی خودروها در هفتسال گذشته بیش از 1000 درصد رشد داشته است.
افزایش قیمت در بازار خودرو به علت تبدیل خودرو به کالای سرمایهای اتفاق افتاده است. برای کاهش این نگاه سرمایهای به خودرو، لازم است اقدامات متعددی انجام گیرد. از جمله این اقدامات میتوان به تقویت سازوکارهای حفظ ارزش پسانداز خانوار از طریق سرمایهگذاری در طرحهای مولد، اخذ مالیات بر تقاضای سرمایهای و غیرمصرفی و افزایش عرضه خودرو اشاره کرد.
قانونگذار در قالب قانون ساماندهی صنعت خودرو، با استفاده از ابزار واردات خودروهای نو و کارکرده، در تلاش است تا عرضه خودرو را در بازار افزایش داده و بازار آشفته خودرو را تنظیم کند. با این حال، موانعی از جمله محدودیتهای ارزی و موانع استانداردی روند ورود خودروهای وارداتی به کشور را کند کرده و تاکنون تاثیر زیادی بر وضعیت بازار نداشته است.
به گزارش فارس، طبق آمارهای موجود، میزان واردات خودروهای سواری در سال۱۴۰۲ برابر با ۱۱هزار و ۱۲۲دستگاه به ارزش ۲۱۸میلیون دلار بوده که میانگین ارزش خودروهای وارداتی در این سال ۱۹۶هزار دلار بوده است.
طبق اعلام گمرک ایران، در هشتماهه سال جاری، ۲۹هزار و ۴۱۸دستگاه خودروی سواری نو از گمرکات کشور ترخیص شده که ارزش این واردات ۶۱۷میلیون و ۵۰۰هزار دلار بوده است. در حالی که پیش از آزاد شدن واردات خودرو در دو سال پیش، سخنگوی وقت وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بود که در سهماهه پایانی سال ۱۴۰۱ و سهماهه ابتدایی سال۱۴۰۲ قرار بود ۲۰۰هزار خودرو وارد کشور شود.
بررسی صورتهای مالی ارائهشده از سوی خودروسازان بزرگ کشور نشان میدهد که در هشتماهه ابتدای امسال، ایرانخودرو ۳۲۷هزار و ۴۵دستگاه انواع خودرو تولید کرده و در مقابل ۳۲۴هزار و ۴۷۷دستگاه از آنها فروخته شده است. در حالی که در مدت مشابه پارسال، تولید به ۳۴۱هزار و ۳۰۶دستگاه و فروش به ۳۴۲هزار و ۳۶۰دستگاه رسیده بود.
ایرانخودرو در این مدت ۸هزار و ۹۷۷دستگاه خودرو تولید کرده که تجاریسازی نشده است. تولید و فروش خودرو در ایرانخودرو در این مدت کاهش ۶درصدی داشته است.
آمار منتشرشده در کدال حاکی از آن است، سایپا در هشتماهه امسال ۱۷۹هزار و ۴۴۵دستگاه انواع خودروی سواری تولید کرده و ۱۶۸هزار و ۸۱۶دستگاه فروخته است. در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که تولید سایپا ۱۹۵ هزار و ۹۷۹دستگاه و فروش آن ۱۸۵هزار و ۷۱۵دستگاه بوده، تولید و فروش سایپا در این مدت با کاهش ۱۶درصدی مواجه شده است.
وضعیت تولید، عرضه و واردات خودرو از جمله عوامل موثر و تعیینکننده قیمت خودرو در بازار است.
براساس گزارشی که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر کرده، مقایسهای بین قیمت خودروهای وارداتی، مونتاژی و تولیدی در شهریور۱۳۹۶ و مرداد۱۴۰۳ انجام شده که نشاندهنده رشد شدید قیمتهاست.
به عنوان مثال، خودروی وارداتی هیوندای توسان که در شهریور ۱۳۹۶ قیمت آن ۱۶۲میلیون تومان بود، در مرداد ۱۴۰۳ به ۴میلیارد و ۴۵۰میلیون تومان رسیده که رشد ۲۶۴۶درصدی را نشان میدهد. جک اس ۵ اتوماتیک مونتاژی که در شهریور ۱۳۹۶ قیمت آن ۹۵میلیون تومان بود، با رشد ۱۶۸۹درصدی در مرداد ۱۴۰۳ به یکمیلیارد و ۷۰۰میلیون تومان افزایش یافته است. در همین بازه زمانی، خودروی تولیدی پژو۲۰۷ دندهای که در شهریور۱۳۹۶ قیمت آن ۴۵میلیون تومان بود، با رشد ۱۵۴۴درصدی در مرداد ۱۴۰۳ به ۷۴۰میلیون تومان رسیده است. لازم به ذکر است که قیمت دلار در شهریور ۱۳۹۶ سه هزار و ۸۰۰تومان بوده، در حالی که در مرداد ۱۴۰۳ به ۵۹هزار تومان رسیده است.
این روند نشاندهنده تاثیر مستقیم نوسانات تولید، واردات و شرایط اقتصادی بر قیمت خودروها در بازار است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد