23 - 05 - 2020
رفع حصر میتواند ما را ۱۰۰۰ قدم جلو ببرد
ملیحه اسناوندی- دیماه سال گذشته برخی از مردم به خاطر مطالبات اقتصادیشان به خیابانها آمدند و اعتراض خود را به دولت و حاکمیت نشان دادند. بعد از آن رخداد، مردم از اصلاحطلبان رو برگرداندند و انتقادهای زیادی را به این جریان روا داشتند. این اختلافها و دودستگی میان اصلاحطلبان به جایی رسید که بحث عبور از روحانی و بیتوجهی به خاتمی هم مطرح شد. اما این اختلافها به درون احزاب هم کشیده شد به عنوان نمونه حزب اعتماد ملی این اواخر بحرانی را بر سر قائممقامی پشت سر گذاشت. این اختلافها نشان میدهد این جریان فراموش کردهاند که برای بازگردندان اعتماد عمومی چندین سال در صف انتظار بودند و در این سالها کشور را به دست جریان رقیب سپرده بودند. این اختلافات میان اصلاحطلبان، نارضایتی مردم و مشکلات اقتصادی کشور به حدی است که نگرانی از کاهش اعتماد عمومی، اعضای جریان اصلاحطلب را هم به خود درگیر کرده است.
گرامیمقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی در نشست خبری این حزب در پاسخ به «جهان صنعت» در خصوص این اختلافات و بیاعتمادی مردم به جریان اصلاحطلبان و ظرفیت باقی ماندن این جریان در فضای سیاسی کشور گفت: کار جمعی سخت است. اگر به احزاب چپ قبل از انقلاب، میانهرو یا احزاب ملی و مذهبی نگاه مختصر کنیم میبینیمکه فردگرایی همچنان حاکم است، این مساله در حزبها موجب اختلافات میشود. گفتههایی هم که در مورد اختلاف حزب اعتماد ملی مطرح میشود حاشیه است. اکثریت شورای مرکزی که بالاترین رکن حزب است هدایت و سکاندار سیاستهای حزب به روشهای دموکراتیک است. وی ادامه داد: مسایلی که بعد از اعتراضات دیماه مطرح میشود و اینکه اصلاحطلبان چه موقعیتی دارند و کجای مختصات سیاسی ایران قرار گرفتند از لحاظ مختلف حائز اهمیت است. اصلاحطلبان بعد از سال ۹۲ تصمیماتی گرفتند که منافع ملی در اولویت تمامی تصمیماتشان بود. با اینکه نامزد اصلاحطلب در آن دوران وجود داشت اما به نفع یک نامزد اعتدالی دیگر کنارهگیری کرد تا منافع ملی حفظ شود و کشور در ریل تعهد و عقلگرایی حرکت کند. در سالهای ۹۴ و ۹۶ هم این روند ادامه پیدا کرد. قاعدتا جریانهایی چه در داخل و چه در خارج از کشور تحمل جریانی که با حمایت مردم و در راستای مطالبات آنان حرکت میکند را ندارند.
گرامیمقدم خاطرنشان کرد: در اتفاقاتی که در دیماه رخ داد ما از دوجهت مورد هجمه واقع شدیم؛ اول اینکه براندازان در خارج از کشور به شدت ناامیدی از اصلاحطلبان را میان مردم برجسته کردند. در داخل هم جریانی از مشهد شروع شد و اصلاحطلبان را نوک پیکان حملات خود قرار داد. این نشاندهنده این است که اصلاحطلبان در جامعه جایگاه و پایگاه دارند. اینطور نیست که مردم اگر نارضایتیهایی از دولت دارند یا ضعفهایی در دولت وجود دارد همه اینها را در سبد اصلاحطلبان بگذارند.
وی ادامه داد: شرایط کشور به نحوی است که باید اولویت تمامی دستگاهها به ویژه دستگاه امنیتی بر محور انسجام و وحدت باشد. اگر ما با جنگ اقتصادی مواجه هستیم باید در داخل بین همه جریانها صمیمیت برقرار شود و از کاه، کوه نسازیم. واقعیت این است که در شرایطی در منطقه قرار گرفتهایم که امنیت ایران یعنی امنیت جهان. پس برای حفظ آن باید انسجام و وحدت فراهم شود. به عنوان مثال حصر بیشتر از آنکه خسارت برای آقایان کروبی و موسوی باشد خود جمهوری اسلامی متضرر میشود. وی تاکید کرد: بعضیها کار را سخت کردند و نگران این هستند که اگر محصوران آزاد شوند چه تضمینی هست که دیگر بیانیه ندهند. حتی اگر به بیانیهها و اطلاعیهها هم نگاهی بیندازیم میبینیم که منافع نظام و کشور به خطر نمیافتد. وی تاکید کرد: در بخشهایی از بیانیه آقای کروبی هم میبینیم که ایشان در جایگاهی میایستند که حمایت از مردم باشد و اجازه نمیدهند کسانی مداخله و تصاحب کنند که با ایران و منافع ملی در تضاد هستند. گرامیمقدم خاطرنشان کرد: اصلاحطلبان باید همچنان در چارچوب قانون پیگیر مطالبات مردم باشند.
حضرتی نیز درباره اختلافات داخلی حزب اعتماد ملی گفت: آقای کروبی در سال ۸۴ حزب و روزنامه اعتماد ملی را راهاندازی کرد. البته قصد راهاندازی یک شبکه ماهوارهای را هم داشتند که مانع شدند و حتی آقای افخمی هم که مسوول این راهاندازی بود، دستگیر شد. اولین کنگره با حضور اشخاص کشوری و ۲۷ سفیر برگزار شد. با به حصر رفتن آقای کروبی، دچار مشکلاتی شدیم. البته حزب هم پلمب شد و ما با محدودیتهایی برای تشکیل جلسات روبهرو بودیم. وی با تاکید بر اینکه حزب اعتماد ملی در سال ۹۲ با یک فضای تنفسی روبهرو شد، بیان کرد: ما اختلافات جزیی داشتیم و آن، این بود که آیا به شورایعالی سیاستگذاری که با محوریت آقای خاتمی تشکیل شده بود، بپیوندیم یا خیر. اصرار دوستان بر این بود که شورایعالی سیاستگذاری برآیند اکثریت جبهه اصلاحطلبان است و آقای خاتمی هم محوریت آن است که باید این محوریت تقویت شده و مشکلات آن برطرف شود.
قائممقام حزب اعتماد ملی اضافه کرد: آقای منتجبنیا که همیشه برای ما عزیز هستند، چهار بار استعفا دادند. آقای کروبی هم دو بار استعفا دادند که با اکثریت قاطع این استعفا رد شد. پس از آن شورای اجرایی توسط آقای کروبی به ریاست بنده تشکیل جلسه دادند تا تمشیت حزب را در اختیار گیرند. در کنار این قضیه، قانون جدید احزاب، تشکلهای سیاسی را ملزم به برگزاری کنگرههای خود و تطبیق شرایطشان با قانون جدید احزاب کرده بود.
حضرتی با بیان اینکه ما قصد برگزاری کنگره را نداشتیم، یادآور شد: دلیل این مساله آن است که برگزاری کنگره، دبیرکلی آقای کروبی را با مشکل روبهرو میکرد. حضور ایشان برای ما بسیار مهم است. با این وجود کنگره حزب اعتماد ملی برگزار شد. در آن کنگره، دو نظر وجود داشت؛ یکی برگزاری انتخابات شورای مرکزی و دیگری تثبیت شورای مرکزی جدید براساس قیام و قعود زیرا اگر شورای مرکزی جدید انتخاب میشدند، اعضا باید استعلام میشدند و امکان ردصلاحیت آقای کروبی توسط برخی نهادهای امنیتی وجود داشت. در واقع ما برای فرار از رد صلاحیت دبیرکل، تصمیم به تثبیت شورای مرکزی گرفتیم.
وی ادامه داد: این مساله موجب برخی اختلافها شد. در ادامه آن، آقای کروبی استعفا داد تا دست شورای مرکزی باز شود ولی حزب و شورای مرکزی برای بار دوم با استعفای ایشان مخالفت کردند و در ادامه در نامهای دبیرکل اختیارات خود را به شورای مرکزی واگذار کردند. من به ریاست شورای اجرایی دو جلسه برگزار کردم ولی به اتفاق و با وجود اصرارهای بنده مبنی بر اینکه نمیخواهم مسوولیتی را برعهده بگیرم، قائم مقامی حزب اعتماد ملی را برعهده گرفتم.
حضرتی در ادامه این نشست در خصوص آخرین وضعیت رفع حصر گفت: ما در حزب تقسیم کاری داشتیم و کمیتهای را برای رفع حصر دبیرکلمان گذاشتیم. اولین اولویت پیگیری مستمر رفع حصر دبیرکلمان است و مکاتبات و ملاقاتهایی در این راستا خواهیم داشت.
وی ادامه داد: از روزی که به مجلس رفتم چند موضوع را در دستور داشتم؛ بحث روزنامهنگاران، ورزشکاران، دانشجویان و رفع حصر. در صحبت با آقای مطهری قرار شد لابی پشت صحنهای را داشته باشم و در این راستا حدود ۲۰ ملاقات انجام دادم. بعد از تشکیل کمیته ۱۵ جلسه داشتیم و بقیه دیدارها را با کمیته انجام دادیم. قبل از تشکیل کمیته در فراکسیون امید دو دیدار با آقای محسنیاژهای، دو دیدار با شمخانی و سایر اعضای شورای امنیت ملی و وزیر کشور داشتم.
حضرتی گفت: چندینبار نامه نوشتم. آخرین نامه دو ماه پیش به رییسجمهور بود و تاکید کردم که رهبری آن را بر عهده شورای امنیت گذاشته و حصر را رفع کنید. گفتم اگر بهانه شما نامه دادن است، آقای کروبی دانشش سیاسی است و شما میگویید ایشان بیانیه میدهد اما آقای موسوی که چیری نمیگوید، ایشان را آزاد کنید. گفتم برای جمهوری اسلامی شایسته نیست که خود را درگیر دانشجویان و دراویش کند. اگر میخواهیم جلوی اراجیف ترامپ کم نیاوریم باید این موضوعات را حل کنیم. حضرتی گفت: حل مشکل سپنتا بعد از یک سال ما را یک قدم جلو برد و موضوع رفع حصر میتواند ما را هزار قدم جلو ببرد.
جهانگیری قصد برگزاری جلسهای با حضور سران نظام و خاتمی را دارد
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات اخیر معاون اول رییسجمهور مبنی بر ایجاد وحدت ملی در کشور و در کنار هم قرار گرفتن شخصیتهای برجسته نمادین، اظهار کرد: امروز جامعه ما بیش از هر چیز به وحدت نیاز دارد، این وحدت نیز در دو حوزه مورد نظر است؛ یکی وحدت در میان حاکمیت و مسوولان و شخصیتهای مختلف با یکدیگر و دیگری، وحدت میان حاکمیت و ملت. وی افزود: در این بخش تلاش آقای جهانگیری رفع محدودیتهای آقای خاتمی است تا در جلسهای با حضور بزرگان نظام ایشان نیز حضور داشته باشند و بتوانیم تجلی از وحدت و انسجام به نمایش بگذاریم.
قائممقام دبیرکل حزب اعتماد ملی با بیان اینکه تلاش دشمنان ایران ایجاد شکاف میان دولت و ملت است، خاطرنشان کرد: تلاش ترامپ حمله به ایران نیست بلکه ایجاد شکاف است تا این شکاف آنقدر گسترش پیدا کند تا ایران از هم بپاشد. اگر ما عاقل و اهل تدبیر هستیم که هم انسجام میان حاکمیت و مسوولان را فراهم کنیم و هم شکاف میان ملت و دولت را که به دلیل سوءتدبیرهایی در دولتهای مختلف ایجاد شده، بپوشانیم. دولت باید جدیتی در برنامهریزیهایش داشته باشد تا مردم متوجه آن شود. مردم نیاز به عمل دارند و به سخنرانی نیاز ندارند.
در مصاحبهای گفتم نامه جعلی بود
خبرنگار دیگری در ادامه این نشست پرسید که آقای منتجبنیا گفته بودند که با افراد فاسد در شهرداری و حزب اتحاد ملت زد و بند داشتید تا آقای افشانی شهردار تهران شود؟ الیاس حضرتی در پاسخ به این سوال گفت: من در یک مصاحبهای هم گفتم نامه جعلی بود و از ایشان برنمیآید که این نامه پر از افترا و دروغ را منتشر کنند. در شهرداری یکی از کارهای پاک انتخاب شهردار بود. دوستان اصولگرای تند به دنبال اخلال در روند ایجاد شهردار بودند تا شکاف شورا باعث شکاف در اصلاحطلبان شود.
در ادامه خبرنگاری از الیاس حضرتی پرسید با توجه به دیداری که فراکسیون امید با آقای روحانی داشت، آیا میتوان احتمال استفاده از ظرفیت اصلاحطلبان در ترمیم کابینه را یکی از نتایج این جلسه دانست؟ حضرتی در پاسخ گفت: هیاترییسه فراکسیون امید با رییسجمهور جلسه داشت و ایشان قرار است در هفتههای آتی با سایر فراکسیونها هم جلسه داشته باشند. ما به داشتن برنامه عملیاتی برای حل مشکلات فعلی تاکید داشتیم. شرایط فعلی، تیم مخصوص خود را میطلبد. ما باید مرتب به دولت تاکید کنیم خود را با شرایط فعلی تطبیق دهد.
حضرتی در پاسخ به این سوال که با توجه به انتخاب شورای مرکزی آیا حزب به انتخابات ۹۸ ورود خواهد کرد؟ گفت: در رابطه با انتخابات ۹۸ قطعا یکی از برنامههای ما بررسی میدانی است. آنچه در حزب اعتمادملی میتوانم عنوان کنم این است که ما تمامی برنامههای انتخاباتی خود را در چارچوب تشکیلاتیمان خواهیم داشت. اگر موضعی از سوی برخی افراد مطرح میشود موضع حزب نیست. در حوزه اقتصادی هم اعتمادملی دارای متد اقتصادی است. او گفت: نظارت استصوابی باعث شده ملت از افراد قدرتمند و کارا محروم باشند و در این راستا اصلاح قانون انتخابات را دنبال خواهیم کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد