13 - 01 - 2025
رفع مساله ناترازیها با FATF
«جهانصنعت»- کار بررسی مجدد لوایح مرتبط با پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) چند روزی است که با تشکیل کمیسیون تخصصی در مجمع تشخیص مصلحت نظام آغاز شده است اما باید دید که فعالان اقتصادی بهعنوان لایه اول ذینفعان از عضویت ایران در این نهاد درباره آن چه میاندیشند؟
آنگونه که ایرنا گزارش کرده است، ۱۹دیماه آیتالله صادق آملی لاریجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام از تشکیل کمیسیون مشترک مرکب از نمایندگان سه کمیسیون تخصصی «اقتصادی»، «سیاسی، امنیتی و دفاعی» و «حقوقی و قضایی» خبر داد تا بهطور تخصصی و با در نظر گرفتن همه جوانب و ملاحظات مرتب با مصالح مردم، دو لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو و سیافتی را مجددا بررسی کنند و مستندات نهایی آن را در صحن مجمع ارائه دهند.
این تصمیم پس از رایزنیهای رییسجمهور با رهبر معظم انقلاب و موافقت ایشان برای بررسی مجدد این لوایح در مجمع صورت گرفت و آملیلاریجانی نیز تاکید کرد که فضاسازیهایی که در این خصوص صورت میگیرد، غیرمنصفانه است زیرا این یک بحث فنی و مرتبط با مصالح کشور است که نباید با فضاسازیهای سیاسی آن را تحتالشعاع قرار داد.
اکنون فعالان اقتصادی امیدوارند با تصویب نهایی این دو لایحه که پیشنیاز عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی است، هزینههای تولید کاهش یابد و تا ۳۰درصد از هزینههای تجارت خارجی ایران رفع و هزینه اضافی از دوش مردم و اقتصاد ایران برداشته شود.
سرمایهگذاری خارجی صورت نمیگیرد
سعید تاجیک، نایبرییس کمیسیون استاندارد، محیط زیست، توسعه پایدار و آب اتاق ایران نپوستن به FATF را معادل خودتحریمی میداند که در کنار تحریمهای خارجی به اقتصاد کشور ضربه زده است.
وی با یادآوری اینکه در ۱۰سال گذشته، نرخ خالص تشکیل سرمایه در کشور منفی بوده است، افزود: این بدان معنی است که بهدلیل نپوستن به FATF سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشور اتفاق نمیافتد.
تاجیک به موانع موجود در مسیر مراودات بانکی تجار ایرانی با شرکای خارجی خود اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی پول حاصل از صادرات با طی مسیرهای مختلف به دست صادرکننده میرسد؛ واردات هم از طریق شرکتهای مختلف و با جابهجایی و پیچیدگیهای زیادی صورت میگیرد که هزینهها را افزایش میدهد.
وی با انتقاد از متصل نبودن سیستم بانکی ایران به شبکه جهانی اظهار داشت: اگر بخواهیم با بانکهای جهانی و سیستم مراودات مالی دنیا ارتباط داشته باشیم، باید قواعد FATF را بپذیریم.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه پیوستن به FATF مشکلی برای کشور ایجاد نمیکند، افزود: اگر سیاستگذاران رشد اقتصادی کشور را میخواهند، باید بپذیرند که باید با شبکه بانکی جهان ارتباط داشته باشیم.
تحمیل هزینههای اضافی
محمود اولیایی، رییس کمیسیون مسوولیت اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران نیز با تاکید بر اینکه نپوستن به FATF فشارهای زیادی به بنگاههای اقتصادی و مردم وارد میکند، گفت: بسیاری از مشکلات روز کشور در حوزه تجارت، صادرات و واردات، عدم سرمایهگذاری خارجی در کشور به نپیوستن ایران به FATF برمیگردد.
وی با یادآوری این نکته که مصوب نشدن لوایح مرتبط FATF باعث تضعیف اقتصاد ایران شده است، اظهار داشت: باید واقعیتهای روز کشور را بپذیریم و در سیاستهای خود تجدیدنظر کنیم.
این فعال اقتصادی تاکید کرد: در سالهای گذشته سیاستگذاران اثرات عدم پذیرش FATF و فشارهای ناشی از آن را بر بنگاههای اقتصادی و زندگی مردم مشاهده کردهاند.
اولیایی عدم پذیرش FATF را به منزله تضعیف چارچوبهای روابط تجاری دانست و تاکید کرد: باید پیوستن ایران به FATF بهطور جدی و به فوریت بررسی شود و این مانع از پیش پای فعالان اقتصادی برداشته شود.
رفع ناترازیها و FATF
محمدرضا توکلیزاده، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران نیز معتقد است عضویت در FATF و رعایت قواعد آن یکی از راههایی است که به رفع ناترازیها کمک میکند و از آنجا که مهمترین مساله امروز کشور ناترازیهای متعدد بهویژه در بخش انرژی است، باید این کار با فوریت انجام شود.
توکلیزاده به قاچاق سوخت بهویژه گازوئیل در کشور اشاره کرد و افزود: یکی از دلایل اصلی قاچاق، این است که ما از جایی به بعد امکان این را نداریم مسیر سوخت را پیگیری کنیم.
وی بروز مشکلات در مسیر تجار برای جابهجایی پول را از مشکلات ناشی از عدم عضویت ایران در FATF برشمرد و افزود: برای حل ناترازی انرژی به حجم بالای سرمایهگذاری خارجی نیاز داریم ولی چون عضو FATF نیستیم امکان جذب سرمایهگذاری از طریق بانکهای خارجی را نداریم.
مصلحت کشور
علی عبداللهیان باروق، رییس اتاق اردبیل نیز با بیان اینکه مصلحت کشور برای توسعه اقتصادی پیوستن به FATF است، گفت: نگاه سیاسی به FATF لطماتی را به بخش اقتصادی وارد کرده است.
عبداللهیان ادامه داد: ما تا به امروز از هر دو جهت آسیب دیدهایم. هم نتوانستهایم سازمانهای جهانی را متوجه تکالیف و وظایف اصلیشان کنیم و هم از سوی دیگر در داخل کشور به دلیل شکل ارتباط بینالملل آسیبهایی به اقتصاد وارد شده است.
وی تصریح کرد: از طرفی هنوز تحریمهای اقتصادی علیه ایران سر جای خود باقی است و ما بهطور مدام تحتفشارهای مختلف قرار گرفتهایم. کشورهای غربی هم بهدنبال این هستند که ما را پیش از پیش در فشار قرار دهند.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران تاکید کرد: انتظار من در شرایط حاضر، همصدایی برای پیوستن به FATF است. همچنین انتظاری که از مجمع تشخیص مصلحت نظام میرود، این است که مصلحت کشور را در این بدانند که ما در مسیر توسعه اقتصادی موفق شویم و این مصلحت را در مسیر پیوستن به FATF بدانند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد