29 - 12 - 2022
رقابت فرهادی با غولهای سینمای جهان به خوان آخر رسید
گروه فرهنگ- فردا صبح وقتی برای رفتن به سر کار از خانه بیرون میآیید، تکلیف اسکار ۲۰۱۱ مشخص شده، از این رو فردا میتواند یکی از روزهای غرورآفرین ملی باشد که در یادها ثبت میشود و شیرینیاش تا چند روزی کام اهالی یک سرزمین را شیرین میکند. در پیشواز اسکار نگاهی میندازیم به رقیبان سر سخت نماینده کشورمان، «جدایی نادر از سیمین».
۴ رقیب بزرگ برای فیلمنامه جدایی
وقتی «جدایی نادر از سیمین» علاوه بر کاندیداتوری در بخش بهترین فیلم خارجی، نامزد دریافت اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی هم شد، به اندازه کافی برای سینمای ما با خودش افتخار آورد، اگرچه با وجود حریفان بسیار قدر در این بخش کمتر کسی انتظار آمدن این جایزه را به ایران دارد.
یکی از این رقبا فیلم فرانسوی عاشقانه محصول سال ۲۰۱۱ به کارگردانی میشلهازاناویسیوس و بازی ژان دوژاردن و برنیس بژو است. داستان فیلم مربوط به سالهای ۱۹۲۷ تا ۱۹۳۲ درهالیوود است که سینمای صامت در حال افول بوده و در حال گذار به سینمای ناطق. این فیلم به صورت صامت و سیاه و سفید فیلمبرداری شده و بسیار تحسین برانگیز است.
«آرتیست» در جایزه گلدن گلوب در شش بخش نامزد گردید و توانست در ۱۵ ژانویه ۲۰۱۲، برنده سه جایزه (بهترین فیلم موزیکال، بهترین موسیقی متن و بهترین بازیگر مرد) شود. در ژانویه ۲۰۱۲ این فیلم برای ۱۲ جایزه در بفتا نامزد شد و توانست در ۶۵اُمین دوره این جشنواره، هفت جایزه (بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامهنویسی، بهترین بازیگر مرد، بهترین موسیقی، بهترین طراحی لباس، بهترین فیلمبرداری و بهترین فیلم) را از آن خود کند. آرتیست همچنین جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردانی حلقه منتقدان فیلم لندن و کارگردانش، میشل هازاناویسیوس، جایزه بهترین کارگردانی جایزه انجمن کارگردانان آمریکا را به دست آورد.
این فیلم صامت در ۱۰ رشته (از جمله بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر مرد برای ژان دوژاردن و بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای برنیس بژو) برای جایزه اسکار نامزد شدهاست.
کاندیدای دیگر این بخش، ساقدوشها یک فیلم آمریکایی در ژانر کمدی محصول سال ۲۰۱۱ است که توسط کریسن ویگ و انی مومولو نوشته شده و پاول فیگ آن را کارگردانی کرده است. کریستن ویگ، رز بیرن، ملیسا مککارتی، الی کامپر و وندی مکلندن از بازیگران این فیلم هستند. فیلم نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب برای بهترین فیلم کمدی و موزیکال شد. ساقدوشها داستان دختری به نام آنی است که برای عروسی خود دوستش لیلیان را برای ساقدوش انتخاب میکند. لیلیان از رسم و رسومات عجیب و غریبی که برای ساقدوشها وجود دارد بسیار سردرگم میشود.
Margin call هم محصول آمریکاست. داستان این فیلم پرالتهاب حکایت استرسهای ۲۴ ساعت از یک بحران مالی است و تحت تاثیر وقایع روز دنیاست. فیلم اینکه چگونه تصمیمگیری میتواند هم از نظر مالی و هم از نظر اخلاقی پر اهمیت باشد را به تصویر کشیده، کوچکترین تصمیمی میتواند فاجعه به بار بیاورد یا دنیا را نجات دهد. داستان Margin call در سال ۲۰۰۸ و در اوج بحرانهای اقتصادی اتفاق میفتد. زمانی که بخشهای اقتصادی در حال ورشکستگی هستند. با وجود اینکه فیلمی مستند نیست ولی سعی دارد حقایق را همانطوری که هستند نشان دهد و با بهرهگیری از عناصر درام این بحران اقتصادی را تا زندگی خصوصی قهرمانان داستان بکشاند. فیلم همچنین با اینکه حتی یک سکانس حادثهای مانند زد و خورد، تعقیب و گریز و تیراندازی ندارد ولی آنقدر خوب تماشاگر را روی صندلی میخکوب میکند که میتوان آن را به راحتی در ژانر ماجرایی قرار داد.
اما «نیمه شب در پاریس»، نوشته وودی الن رقیب بسیار بزرگ آخر است. مردی به همراه همسر و پدر و مادر زن به پاریس سفر میکند و شدیدا تحت تاثیر شهر و زیباییهایش قرار میگیرد اما همسرش و بقیه خانواده چنین احساساتی ندارند. همزمان مرد به فکر کار کردن روی رمانش با موضوع نوستالژی مشغول است. او شب را در خیابانهای پاریس قدم میزند و جلو کلیسایی با صدای زنگ نیمه شب ماشینی قدیمی میآید و او را به دهه ۲۰ و دورانی که برایش رویایی است میبرد و با نویسندهها و هنرمندان آن دوره ملاقات میکند. در آن دوران با دختری ملاقات میکند که قرن ۱۹ را دوران طلایی برای زندگی میداند. هنگامی که به همراه او به سال ۱۸۹۰ میرود با نویسندگانی مواجه میشود که دوست دارند در رنسانس زندگی کنند و. . .
وودی آلن از مجموع ۲۳ باری که نامزد دریافت اسکار شده، سه جایزه اسکار را به دست آورده است که یکی از آنها برای فیلمنامههانا و خواهرانش و دوتای دیگر برای فیلمنامه و کارگردانی آنیهال بوده است.
در مجموع ۱۵ دفعه برای بهترین فیلمنامه، هفت بار به عنوان بهترین کارگردان و یک بار هم به عنوان بهترین بازیگر نقش اول نامزد اسکار شده است. او تاکنون ۱۱ بار برنده جایزه بفتا شده و ۱۳ بار نامزد دریافت گلدن گلوب که دو بارش را برده است.
فیلمهای کله شق محصول بلژیک، پینوشت محصول رژیم اشغالگر قدس، در تاریکی محصول لهستان که کارگردانش دوبار دیگر نیز کاندیدای اسکار بوده است وفیلم آقای لازار محصول کانادا، رقبای جدایی در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبانند که هر کدام فیلمهای پر افتخاری محسوب میشوند و از بین بهترین فیلمهای غیرانگلیسی سراسر دنیا برای اسکار گزینش شدهاند. با این حال صاحبنظران معتقدند، بخت ما برای بردن این جایزه به مراتب بیشتر از بخش فیلمنامه غیراقتباسی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد