24 - 02 - 2025
رقابت متا، گوگل و آمازون در زیر دریا
واترورث طولانیترین کابل زیردریایی تاریخ خواهد بود که از فناوری پیشرفته ۲۴ جفت فیبرنوری برای افزایش ظرفیت داده استفاده میکند.
متا رویکرد فشار تهاجمی برای گسترش تسلط خود در اتصال جهانی را در پیش گرفته و برنامههای خود را برای ساخت طولانیترین کابل فیبرنوری زیردریایی جهان اعلام کرده است. این پروژه که واترورث Waterworth نام دارد، شامل ۵۰هزارکیلومتر بوده و ایالات متحده آمریکا، هند، آفریقایجنوبی، برزیل و سایر مناطق کلیدی را به هم پیوند میدهد.
به گفته گاردین، واترورث طولانیترین کابل زیردریایی تاریخ خواهد بود که از فناوری پیشرفته ۲۴جفت فیبرنوری برای افزایش ظرفیت داده استفاده میکند. این گسترش با جاهطلبیهای گستردهتر متا در زمینه هوش مصنوعی و اتصال دیجیتال همسو است و زیرساختهای جهانی سریعتر و قابل اطمینانتر را تضمین میکند.
ابعاد این پروژه خیرهکننده است. کابل پیشنهادی بسیار طولانی بوده و شبکه وسیعی از خطوط فیبرنوری اتصالات سریعتر و پایدارتری را در سراسر قارهها ممکن میسازد. متا ادعا میکند که واترورث فرصتهای اقتصادی جدید را باز میکند، فراگیری دیجیتال را افزایش میدهد و پیشرفتهای تکنولوژیکی حیاتی را برای کشورهایی که در مسیر خود قرار دارند، فراهم میکند.
علاوه بر مزایای اتصال، این کابل میتواند نقشی استراتژیک در گسترش خدمات رایانش ابری، مراکز داده و فناوریهای نوظهور مبتنی بر هوش مصنوعی داشته باشد که همگی به شبکههای جهانی پرسرعت و کمتاخیر متکی هستند. این زیرساخت همچنین به متا اجازه میدهد تا اتکای خود به ارائهدهندگان شبکه شخص ثالث را کاهش دهد و به آن کنترل بیشتری بر انتقال دادهها بین سرورها، پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و پروژههای مبتنی بر هوشمصنوعی بدهد.
این کابل تا عمق هفتهزار متری کشیده خواهد شد و راهحلهای مهندسی پیشرفتهای را برای محافظت از آن در برابر آسیب، بهویژه در آبهای کمعمق که کابلهای زیر دریا بیشترین آسیب را دارند، پیشبینی کرده است. با توجه به پیچیدگی و مقیاس پروژه، ساختوساز احتمالا مستلزم همکاری با شرکتهای پیشرو مخابراتی و متخصصان کابل زیر دریا خواهد بود.
در حالی که کابلهای زیردریایی ستون فقرات اتصال جهانی را تشکیل میدهند و ۹۵درصد از ترافیک اینترنت جهان را حمل میکنند، آسیبپذیری فزایندهای را نیز نشان میدهند. با افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی، این شریانهای ارتباطی حیاتی به اهداف اصلی خرابکاری، جنگ سایبری و جاسوسی تبدیل میشوند.
در نوامبر ۲۰۲۴ دو کابل اصلی زیر دریایی – آلمان-فنلاند و لیتوانی-سوئد- عمدا در دریای بالتیک آسیب دیدند که باعث نگرانی در مورد عملیات نظامی مخفی شد. تحلیلگران اطلاعاتی و کارشناسان امنیتی گمان میکنند که عوامل دولتی در پشت این حوادث بودهاند، زیرا کابلها در نقاطی آسیب دیدهاند که آسیب تصادفی در آن نقاط بعید است.
سپس، در ژانویه ۲۰۲۵ یکی دیگر از کابلهای حیاتی زیر دریایی که لتونی و سوئد را به هم متصل میکرد، قطع شد و نگرانیها در مورد امنیت زیرساختهای دیجیتال اروپا را بیشتر کرد. در پاسخ به این حوادث، ناتو ماموریت نظارتی جدیدی را در بالتیک با هدف ردیابی فعالیتهای دریایی مشکوک راهاندازی کرد. تمرکز بیشتر بر امنیت کابل نشان میدهد که زیرساختهای زیر دریایی چقدر از نظر اقتصادی و استراتژیک حیاتی شدهاند.
کابلهای زیر دریا به سرعت در حال تبدیل شدن به مرز جدید در رقابت دیجیتال جهانی هستند. براساس گزارش والاستریت ژورنال متا، گوگل، آمازون و مایکروسافت اکنون ۷۰درصد از شبکههای کابلی زیر دریایی بین قارهای جهان را کنترل میکنند که یک جهش خیرهکننده از ۱۰درصد در سال ۲۰۱۲ است.
سایت تحلیلی آذربایجاننیوز در مقالهای با قلم «تورال هیباتوف» دراینباره نوشت: غولهای فناوری میلیاردها دلار را به زیرساختهای جدید تزریق میکنند و به دنبال ایمنسازی انتقال سریعتر دادهها، هزینههای عملیاتی کمتر و کنترل بیشتر بر ترافیک جهانی اینترنت هستند. این شرکتها با بهرهبرداری از کابلهای زیر دریایی میتوانند از ارائهدهندگان سنتی مخابرات فاصله گرفته و جریان دادههای پایدارتر و مقرون به صرفهتری را برای پلتفرمهای خود تضمین کنند.
برای مثال، گوگل رویکردی تهاجمی برای گسترش شبکه خود در پیش گرفته است. سال گذشته این شرکت اعلام کرد که قصد دارد اولین کابل مستقیم زیر دریایی بین آفریقا و استرالیا را بسازد که اتصال بهبود یافته را برای یکی از سریعترین پایگاههای کاربران اینترنت در جهان فراهم میکند. علاوه بر این، گوگل یکمیلیارد دلار در دو کابل با ظرفیت بالا در سراسر اقیانوس آرام سرمایهگذاری میکند تا ارتباط با ژاپن را تقویت کند.
مایکروسافت همچنین در حال گسترش زیرساختهای جهانی خود با تمرکز قوی بر پشتیبانی از خدمات ابری Azure و برنامههای کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی است. این شرکت سرمایهگذاری هنگفتی در کابلهای فرااقیانوس اطلس و اقیانوس آرام میکند و از انتقال یکپارچه دادهها بین آمریکایشمالی، اروپا و آسیا اطمینان حاصل میکند.
آمازون نیز در حال حرکت در فضای کابل زیر دریا است، زیرا به دنبال گسترش AWS (سرویس وب آمازون) بزرگترین پلتفرم محاسبات ابری جهان است. انتقال داده با سرعت بالا و مطمئن برای مشتریان سازمانی، برنامههای کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی و سرویسهای جریانی که به زیرساخت AWS متکی هستند ضروری است. پروژه واترورث متا نشانگر تشدید رقابت بزرگی برای تسلط بر زیر دریاست. این حرکت با توجه به تاکید متا بر هوش مصنوعی که به مقادیر زیادی قدرت پردازش داده و به شبکههای جهانی فوقسریع نیاز دارد، بسیار مهم است.
متا با ایجاد زیرساخت اختصاصی خود، میتواند وابستگی به ارائهدهندگان خارجی را از بین ببرد و اطمینان حاصل کند که مدلهای هوش مصنوعی، سرویسهای ابری و پلتفرمهای دیجیتال آن بر روی شبکههای پرسرعت و با تاخیر کم کار کند. توانایی کنترل جریان داده در سراسر قارهها همچنین به متا یک مزیت رقابتی در رقابت تسلیحاتی هوش مصنوعی میدهد، زیرا به دنبال پیشی گرفتن از گوگل و مایکروسافت در محاسبات نسل بعدی است.
همانطور که فناوری بزرگ کنترل خود را بر ارتباطات جهانی افزایش میدهد، نگرانیها در مورد خطرات ژئوپلیتیکی چنین تمرکزی در حال ظهور است. دولتها و تنظیمکنندهها نگران هستند که خصوصیسازی زیرساختهای حیاتی میتواند به کنترل انحصاری بر ترافیک اینترنت منجر شود و نگرانیهایی را در مورد حفظ حریم خصوصی دادهها، امنیت ملی و رقابت منصفانه ایجاد کند.
تلاقی روبه رشد فناوری و ژئوپلیتیک به این معنی است که پروژههای کابلی زیر دریایی مانند واترورث فقط در مورد سرعت سریعتر اینترنت نیست، بلکه در مورد قدرت، نفوذ و کنترل استراتژیک بر ارتباطات جهانی است. با توجه به اینکه متا اکنون رهبری یکی از جاهطلبانهترین پروژههای زیرساخت دیجیتالی را برعهده دارد، دیگر این سوال مطرح نیست که آیا کابلهای زیر دریایی مهم هستند یا خیر، بلکه این مهم است که چه کسی آنها را در دهههای آینده کنترل خواهد کرد. همانطور که متا در حال افزایش قدرت و توسعه خود است، همه نگاهها به گوگل، آمازون و مایکروسافت است. پاسخ آنها به واترورث میتواند مرحله بعدی تسلط دیجیتال را تعیین کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد