4 - 07 - 2018
روحانی با این تیم رسانه ای راه به جایی نمی برد
«جهانصنعت»- ضعف تیم رسانهای دولت یازدهم را یکی از مهمترین عوامل عقب ماندن دولت روحانی در زمان انتخابات میدانستند چرا که شورای اطلاعرسانی دولت نتوانسته به درستی اخبار اقدامات اعضای کابینه و رییسجمهور را منعکس کند. این مساله انتقادی بود که حتی اطرافیان رییسجمهور از جناجهای اعتدالی گرفته تا اصلاحطلبان بر آن صحه میگذاشتند. البته این کمکاری، سهلانگاری یا عدم دانش در ارتباطگیری موثر با رسانهها تنها منحصر به تیم رسانهای دولت نمیشد و خود وزرا هم در صف اول نادیده گرفتن خبرنگاران بودند. نگاهی ساده به کارنامه وزرای سابق روحانی در ارتباط با رسانهها به خوبی موید این است که آنها دستاوردهای دولت را به مردم نشان ندادهاند و چندان تمایلی برای ارتباط به رسانهها نداشتند. این وضعیت البته مختص به دولت یازدهم نماند و حالا همان جریان دوباره ادامه پیدا کرده است. سوال اینجاست که آیا وزرای دولت روحانی اهمیت ارتباط با رسانهها را درک نکردهاند یا اقدامات خود را قابل قبول نمیدانند یا اینکه اساسا اقدامات ویژهای در وزارتخانهها انجام نمیشود که قابل دفاع باشد. این در حالی است که روحانی معتقد است رسانهها به اندازه دولت مسوولیت دارند و باید اقدامات دولت را به درستی به نمایش بگذارند. رییسجمهور پیش از این هم با انتقاد از رسانهها گفته بود چرا منجر به بالا رفتن توقع مردم شدهاند و خبرنگاران را محکوم کرده بود اما وی به این سوال پاسخ نداد که اصحاب رسانه چگونه باید به وزرا و معاونان دولت روحانی دسترسی داشته باشند و با آنها ارتباط بگیرند در صورتی که در برخی از مواقع تنها ارتباط یکجانبه و یکسویه است و وزرا تمایلی برای ارتباط و پاسخگویی به خبرنگاران ندارند. در میان وزرا و معاونان دولت دوازدهم هم تنها نشستهای خبری سخنگوی دولت و وزارت امور خارجه به صورت مرتب و منظم برگزار میشود و اصحاب رسانه به راحتی میتوانند با محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رییس برنامه و بودجه کشور و بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه سخن بگویند اما پیدا کردن سایر وزرا و ارتباط با آنها یکی از گلههای بزرگ اصحاب رسانه است. خبرنگارانی که روزهای چهارشنبه پس از جلسات هیات دولت در حیاط پاستور فرصت مییابند تا با وزرا گفتوگو و مصاحبه کنند با یک مشکل بزرگ روبهرو هستند بسیاری از وزرا برای پاسخگویی به خبرنگاران حاضر نمیشوند و از کنار آنها عبور میکنند. این مساله به یکی از شکایات بزرگ خبرنگاران حیاط دولت بدل شده است. بنابراین خبرگزاری و روزنامه ها نمیتوانند سوالات خود را با وزیر مربوطه مطرح کنند و به جواب درستی برسند. این گله تا آنجایی پیش رفت که در نهایت خبرنگاران در نشست خبری سخنگوی دولت از محمدباقر نوبخت درخواست کردند لااقل وزرا را با خود به نشستهای خبری دولت بیاورد. هفته گذشته سخنگوی دولت دو وزیر اقتصاد و دارایی و وزیر نیرو را دعوت کرد تا به سوال خبرنگاران پاسخ دهند. در همین نشست خبری هم برخی از خبرنگاران درخواست داشتند تا لااقل هر وزیر در وزارتخانه خود نشست خبری منظم برگزار کند، این امر کمک میکند تا اقدامات دولت به خوبی در دید و تیررس مردم قرار گیرد. البته نکته دیگر آنکه برخی از اعضای تیم رسانهای دولت یا وزارتخانهها معمولا در برنامههای مختلف رسانهها را به صورت گزینشی و دلخواه و براساس رتبهبندی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب میکنند و رسانهای را که از نظر رتبهبندی بالا نیست کنار میگذارد، بنابراین همه رسانهها دسترسی به برنامههایی مثل حضور در حاشیه جلسه هیات دولت ندارند. این نگاه گزینشی هم منجر به گله و شکایت بخشی از رسانهها شده است.
این عملکرد تیم رسانهای روحانی در شرایطی است که هر روز منتقدان حملات بیشتری را نثار روحانی و اعضای کابینهاش میکنند. اگرچه با عملکرد تیم اقتصادی دولت دست رسانهها برای حمایت کاملا بسته است و آنها در این زمینه کمک چندانی نمیتوانند به دولت کنند.
البته در یک هفته اخیر رویکرد برخی از وزرای روحانی تغییر کرده و نشستهای خبری مختلف در وزارتخانههای خود برگزار کردهاند. عبدالرضا رحمانیفضلی وزیرکشور، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدجواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به صورت مجزا در وزارتخانه خود نشست خبری برگزار کردهاند. مشخص نیست که آیا برگزاری نشستهای مختلف خبری که در یک هفته اخیر ناگهان میان وزرا اپیدمی شده ناشی از نگرانیها از سقوط دولت است یا اینکه به ناگه تیم رسانهای رییسجمهور تصمیم گرفته تا ارتباط خود را با رسانه ترمیم کند. اگر این اتفاق در تیم رسانهای دولت و مسوولان روابط عمومی وزارتخانهها افتاده باشد، اتفاق مبارک و میمونی برای دولت محسوب میشود تا با رسانهها آشتی کنند وگرنه وقتی مهمترین وزارتخانههای دولت دوازدهم و وزرای آن خود را ملزم به پاسخگویی به رسانه و ارتباط با خبرنگاران نمیدانند چگونه روحانی انتظار دارد تا حقایق به مردم گفته شده و اساسا چگونه رسانهها میتوانند رسالت خود را به درستی انجام دهند. این درحالی است که پیش از این رییسجمهور خود از عملکرد مدیرانش انتقاد کرده بود و سخنگوی دولت هم در تفسیر انتقادها گفته بود که رییسجمهور از مدیران میخواهد که از عملکرد سازمان خود دفاع کنند و پاسخگو باشند.
به نظر میرسد اگر قرار است ترمیمی در تیم اقتصادی رییسجمهور صورت گیرد ترمیمی هم باید در تیم رسانهای دولت انجام شود چرا که این تیم در برابر منتقدان خود یا سکوت میکند یا جواب قابل قبولی نمیدهد. البته برخی از مسوولان دولت معتقدند که اعضای کابینه فرصت ندارند وقت خود را به این پاسخگویی به منتقدان صرف کنند، بنابراین سکوت میکنند. با این حال اگر قرار باشد وضعیت تیم رسانهای و وزارتخانه به همین صورت پیش رود، روحانی بازنده اصلی این جریان خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد