3 - 12 - 2022
روزگار ناخوش فولادیها
مریم سلطانزاده- این روزها تولیدکنندگان فولادی روزهای دشواری را سپری میکنند و به گفته فولادسازان بخشخصوصی، شرایط ناپایدار و سختشدن روشهای تهیه مواد اولیه، کار را مشکل کرده است. هزینههای بالای تولید و سودهای بانکی بالا باعث شده است که تولیدکنندگان فولاد در بازار رقابتی حرفی برای گفتن نداشته باشند. امروزه بسیاری از تولیدکنندگان سرمایههای خود را در بازارهای مسکن سرمایهگذاری میکنند و تولید را متوقف کردهاند. گفته میشود که ۸۰ درصد بخشخصوصی تولید فولاد یا تعطیل شدهاند یا اینکه با ۱۰ یا ۲۰ درصد ظرفیت تولید فعال هستند. کارشناسان این صنعت معتقدند که برای رشد صنعت فولاد باید به این صنعت اهمیت بیشتری داده شود و همچنین توقف خامفروشی موجب خواهد شد تا صادرات توسعه یابد و شاهد رشد هر چه بیشتر این صنعت باشیم.
رکود حاکم بر بازار فولاد
حسن مصیبزاده یکی از اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد در این باره به خبرنگار ما گفت: بازار فولاد با رکود مواجه شده است و بیشتر تولیدکنندگان توانی برای ادامه فعالیت ندارند.
وی با اشاره به اینکه یک کارخانه فولاد به طور متوسط روزانه ۱۰۰۰ تن میلگرد تولید میکند، این میزان تولید همراه با هزینههای دیگر به طور متوسط روزی دو میلیارد تومان میشود، افزود: به طور میانگین یک کارخانه متوسط تولیدکننده فولاد ماهانه ۶۰ میلیارد تومان هزینه میکند. این در حالی است که کارخانههای فولاد برای تولید خود از سه ماه زودتر دست به کار تهیه مواد اولیه میشوند.
روزهای نفسگیر فولادسازان
رییس هیاتمدیره مجتمع ذوبآهن گمبرون ادامه داد: سرمایه در گردش برای این میزان تولید کارخانه فولاد بسیار زیاد است و تولیدکنندگان روزهای خوبی را سپری نمیکنند.
مصیبزاده با تاکید بر اینکه بانکها چتر حمایتی خود را از روی تولید برداشتهاند، تصریح کرد: بانکها به دلیل اینکه مار گزیده هستند و به تولیدکنندگان تسهیلات بانکی اختصاص نمیدهندوی گفت: یکی از مشکلات تولیدکنندگان تامین نقدینگی است. در صورتی که بانکها گشایش اعتبار کنند و LC داخلی داشته باشیم، این مشکل تولیدکنندگان برطرف خواهد شد.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: دولت با بازگشایی LC و دادن تسهیلات مورد نیاز به تولیدکنندگان فولاد و همچنین برداشتن قوانین دستوپا گیر میتواند کمکهای شایانی به فعالان این عرصه کند.
۸۰ درصد تولید نیمه تعطیل است
رییس هیات مدیره مجتمع ذوبآهن گمبرون با تاکید بر اینکه اگر تسهیلات بانکی هم به تولیدکنندگان اختصاص یابد، نرخ سود بسیار بالاست، اظهار کرد: سودهای ۳۰ تا ۴۰ درصدی بانکها روزهای نفسگیری را برای تولیدکنندگان فولاد رقم زده است چراکه هزینههای تولید و سودهای بانکی بسیار بالا توان رقابت تولیدکنندگان را سلب کرده است به طوری که ۸۰ درصد بخشخصوصی تولید فولاد یا تعطیل شدهاند یا اینکه با ۱۰ یا ۲۰ درصد ظرفیت تولید فعال هستند.
وی میزان افزایش تولید فولاد را ناچیز ذکر کرد و افزود: تولید فولاد بخش دولتی در ایران سالانه حدود ۱۲ میلیون تن است، براساس آماری که ارایه میشود این میزان ۱۰ درصد افزایش یافته است که این مقدار قابل توجه نیست. اگر کشور چین چنین آماری را اعلام میکرد، حرفی برای گفتن باقی نمیماند چراکه تولید فولاد چین سالانه ۸۰ میلیون تن است و ۱۰ درصد آن حدود هشت میلیون تن میشود.
دغدغه تامین مواد اولیه
مصیبزاده یکی دیگر از مهمترین مشکل فعلی تولیدکنندگان فولاد را تامین مواد اولیه عنوان کرد و گفت: در حال حاضر تهیه مواد اولیه جزو دغدغههای اصلی فعالان صنعت فولاد به شمار میرود.
این عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: در حال حاضر بخشخصوصی حضوری فعال در سرمایهگذاری طرحهای فولادی دارد اما همانند بخش دولتی از مزیت برخورداری از سنگ آهن داخلی به عنوان مهمترین ماده اولیه تولید محروم است و در رقابت با شرکتهای دولتی در قیمت تمام شده محصول باز میماند.
وی افزود: باعث تاسف است که ایران با داشتن بهترین مزیت و کیفیت سنگ آهن در تامین مواد اولیه خود با مشکل مواجه است اما کشور چین با این که یک درصد از منابع کشور ما را در اختیار ندارد اما تولید فولادش چند برابر کشور ماست.
دولت حمایت کند
رییس هیات مدیره مجتمع ذوب آهن گمبرون با درخواست از دولت برای حمایت بیشتر از بخشخصوصی صنعت فولاد افزود: دولت در دادن مجوز به تولیدکنندگان بخش فولاد همکاری بیشتری کند و قوانین سادهتری را وضع کند تا تولیدکننده با اشتیاق بیشتری وارد سرمایهگذاری در این صنعت شود.
مصیبزاده خاطرنشان کرد: ایران دارای مزیتهای فراوان و در دسترس برای تولید فولاد است، همچنین با داشتن نیروی انسانی فعال و تحصیلکرده و با کمکهای دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت به زودی میتواند حرفهای زیادی برای گفتن در حوزه خاورمیانه و بازارهای جهانی داشته باشد.
تعطیلی ۴۰ درصد کارخانههای فولاد
این در حالی است که یکی دیگر از اعضای انجمن فولاد ایران در این باره گفت: بیش از ۴۰ درصد کارخانجات فولاد تعطیل شدهاند.
جهانبخش شکری در گفتوگو با ایلنا ضمن بیان اینکه رکود در بازار فولاد سایه افکنده است، اظهار کرد: متاسفانه امسال بازار داخلی هیچ حرکت مثبتی نداشته و با وجود مباحث سیاسی که هماکنون بسیار پررنگتر شده و عدم اعلام بودجه عمرانی و رسیدن فصل زمستان به نظر میرسد این رکود ادامه داشته باشد.
فولادها در انبارها دپو شد
این عضو انجمن فولاد ایران تصریح کرد: هر چند تولیدات فولاد افزایش یافته اما بهدلیل رکود در بازار این تولیدات در انبارها دپو شده و بسیاری از فعالیتها خوابیده است و باید به دنبال راهکار مناسبی برای آن بود.
وی درخصوص اجرای LC 30 درصدی بانکها افزود: با وجود شرایط کنونی حتی اگر بانکها این طرح را اجرایی کنند برای تولیدکنندگان رقم سنگینی است، همچنین که از سال گذشته تاکنون حدود ۴۰ درصد از تولیدکنندگان فولاد در بخشخصوصی تعطیل شدهاند.شکری خاطرنشان کرد: اکثر تولیدکنندگانی که واحدهای تولیدی خود را تعطیل کردهاند هماکنون یا به بازار مسکن رو آوردهاند یا به شغلهای کاذب میپردازند.
نقدینگی بالای صنعت فولاد
در این میان باید توجه داشت که صنعت فولاد نقدینگی بالایی میبرد از اینرو با فشاری که به تازگی به واحدها تحمیل شده امکان تامین چنین نقدینگی از سوی فولادسازان با توجه به شرایط موجود وجود ندارد. همچنین سرمایهگذاری در بخش معادن به دلیل سرمایه بری بالایی که دارد از یکسو و از سویی نامشخص بودن زمان بازگشت سرمایه در بخش معدن توسط بخشخصوصی جذابیت ندارد بنابراین باید راهکاری برای حل مشکل فولادسازان ارایه شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد