19 - 12 - 2022
روز سرنوشت ساز برای لبنیات
طی جلساتی که در استانداری با حضور تولیدکنندگان لبنی برگزار شد، قرار بود قیمتها از دیروز اصلاح شود اما تولیدکنندگان با توجیه اینکه چون تعدادی برچسب افزایش قیمت از قبل تولید شده است این کاهش قیمتها را به دوشنبه موکول کردند.
اگر این وعده درست از آب درآید قیمتها از فردا باید به قیمت خرید شیرخام در اسفندماه ۹۰، یعنی ۶۳۰ تومان اصلاح شود به طوری که قیمت لبنیات حدود ۱۵ درصد کاهش خواهد داشت به همین منظور قرار شده به دلیل مشکلاتی که دامداران در تهیه نهادهها دارند، بخش امور دام جهاد، آنها را مورد حمایت قرار دهد تا دامداران شیر را به قیمت ۶۳۰ تومان به کارخانهداران بفروشند.
ارزانی بستگی به دولت دارد
با اینکه استانداری و سازمان تعزیرات از کاهش قیمت لبنیات خبر میدهند مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی از کمیاب شدن شیرخام میگوید.
به گفته اسماعیلی، قیمت شیرخام ۷۲ درصد افزایش دارد که در صورت تحقق وعده دولت برای نهادههای دامی قیمتها کاهش مییابد.
وی با اشاره به برخی مشکلات پیش آمده برای شیرخام اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از کارخانههای تولید فرآوردههای لبنی با مشکل کمبود و گرانی شیر مواجه هستند.
اسماعیلی ادامه داد: یکی از مشکلات مهم حال حاضر، کمبود شیرخام است و دامدار عنوان میکند تولید شیر صرفه اقتصادی ندارد و سودآور نیست.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولید کنندگان فرآوردههای لبنی با بیان اینکه هزینههای مربوط به علوفه و نگهداری دام برای تولید شیر بالا بوده و نیاز به حمایت دارد، تصریح کرد: در حال حاضر کارخانهای که ظرفیت دریافت شیری بالغ بر ۵۰ تن دارد اما باید با ۱۰ تن شیر فعالیت کند، نمیتواند از پس هزینههای خود برآید و به همین علت مجبور به اخراج کارگر و دیگر مسایل میشود.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: استفاده از سردخانه و بویلرها نیاز به هزینه دارد که نمیتوان با حداقل ظرفیت کار کرد به همین علت سربار این هزینهها در قیمت محصولات نمایان میشود.
این فعال بخش تعاونیهای لبنی با اشاره به ضرورت حمایت دولت از دامداران برای تولید شیر و سرپا ماندن زنجیره محصولات لبنی اظهار داشت: سال گذشته یک ریال هم یارانه به این بخش تعلق نگرفت و اعتبار مربوط به یارانه انرژی نیز پرداخت نشده است.
وی تاکید کرد: فروردینماه سال گذشته شیرخام ۴۲۰ تومان بوده و در حال حاضر قیمت شیر ۸۰۰ تومان است که ۹۰ درصد افزایش قیمت داشته و در کل هزینهها ۷۲ درصد افزایش را نشان میدهد.
اسماعیلی با بیان اینکه قیمت شیرخشک در فروردینماه سال گذشته ۳۷۵۰ تومان بوده، عنوان کرد: اکنون قیمت آن ۸۴۰۰ تومان است که افزایش ۱۱۸ درصدی دارد.
وی افزود: مایه ماست سال گذشته ۵۱ هزار تومان بوده اما در حال حاضر ۹۰ هزار تومان شده که رشد ۷۶ درصدی دارد.
اما در مورد میزان تولید شیرخام حرف و حدیث زیاد است.
ابهام در میزان تولید شیر خام
در حالی که وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده که سال گذشته بیش از ۵/۱۰ میلیون تن شیرخام در کشور تولید شده اما مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران این میزان را ۸/۹ میلیون تن و دبیر انجمن صنفی صنایع لبنی نیز میزان شیرخام ورودی به این صنعت را هفت میلیون تن عنوان میکنند.
استناد صنایع لبنی این است که در سال ۸۹ حدود ۹۰۰ برند محصولات لبنی در بازار مصرف وجود داشته اما اکنون به دلیل کاهش تولید شیرخام برند محصولات لبنی به ۶۰۰ مورد کاهش یافته است که این امر نشانگر کاهش تولید شیرخام است. به گفته دبیر انجمن صنفی صنایع لبنی، سال گذشته هفت میلیون تن شیرخام وارد صنایع لبنی شده که نسبت به سال ماقبل آن کاهش داشته و اکنون نیز با وجود اینکه در فصل بهار هستیم و باید افزایش تولید شیرخام داشته باشیم میزان تولید و ورودی شیرخام به صنایع لبنی کاهش یافته است، چراکه ۲۰ درصد از دامداریهای سنتی کوچک و نیمه صنعتی به دلیل عدم صرفه اقتصادی از تولید خارج شدهاند.
در اینباره خلیلیان، وزیر جهادکشاورزی تاکید کرد: توسعه دامداریهای شیری افزایش یافته و بیش از ۱۰ و نیم میلیون تن شیرخام در کشور تولید شده بنابراین هیچگونه کمبود شیرخام در کشور وجود ندارد و اگر کسی ادعای کمبود تولید شیر در داخل دارد به دنبال آزادکردن واردات شیر خشک است، این در حالی است که مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران نیز اعلام کرده سال گذشته ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تن شیرخام در کشور تولید شده که امسال این میزان تولید به ۱۰ و نیم میلیون تن میرسد.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی، دلیل کاهش تولید شیر اجازه ندادن به کارخانهها برای افزایش قیمت فروش شیر پاستوریزه نایلونی بوده است بنابراین کارخانهها مجبور به حذف این محصول از خط تولید شدهاند پس دلیل کاهش کمبود شیرخام نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد